Neden Phillips Raporu?
Gunumuzde Turkiye ve Kurtler arasinda yasanmakta olan guncel gelismelerinin aciklamasi, Amerika'nin uygulamadaki plani Phillips Raporu ile sekilleniyor. Bu rapor daha once Hurriyet'te gecmisti... Referans gazetesinden Cevdet Aşkın'da 04.06.2008 tarihli Barzani'den Kerkük'e veda, PKK iyice sıkıştı isimli makalesinde Phillips Raporunu vurguluyor. O halde Phillips Raporu'nu incelemekte yarar var. Kurdians
Phillips Raporu nedir?
Amerika'da Yeni Bir PKK Raporu-Barış Ornarlı Washington-11/11/2007 Amerikan Dışpolitika Ulusal Komitesi adlı düşünce kuruluşunun Proje Direktörü David Phillips, geçen hafta Washington'da bir dizi konuşma yaparak, "PKK'nın Silahsızlandırılması; Hareketinin Sınırlandırılması ve Yeniden Kazandırılması" başlıklı raporunu tanıttı.
Phillips, Johns Hopkins Üniversitesi, Amerikan Üniversitesi ve Georgetown Üniversitesi'ndeki Türk Araştırmaları Enstitüsü'nde birer konuşma yaptı, ayrıca, Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu'nda bir brifing verdi.
15 Ekim tarihli raporunda, Phillips, PKK'ya karşı sınır ötesi operasyon yapılmaması gerektiğini; herhangi bir operasyonun Türkiye'nin demokratik gelişmini zedeleyeceğini, Türkiye'deki Kürtleri aşırılığa iteceğini, bölgesel sorunları alevlendireceğini ve bunun da Türk Amerikan ilişkilerine zarar verip Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğini tehlikeye atacağını savunuyor.
Phillips, PKK sorununa çözüm olarak 'demokratikleşme' sürecine işaret ediyor. Bu bağlamda, David Phillips, 'sivil Anayasa' teklifinin önemli bir adım olduğunu; siyasi ve kültürel reformların ugyulanması gerektiğini; TCK 301. Maddesi ve Terörle Mücadele Kanununun kaldırılması gerektiğini düşünüyor.
Öte yandan, Phillips, Güneydoğu bölgesinin kalkındırılmasının önemine işaret ediyor. Phillips, özelleştirme ve toprak reformunun istihdam yaratacağını, yatırımlar sayesinde altyapının gelişeceğini belirtiyor ve sağlık ve eğitim çalışmalarına hız verilmesi gerektiğini dile getiriyor.
Bu tür reformların yapılması için Avrupa Birliği'nin önemli rol oynadığını belirten Phillips, Türkiye'nin tam üyeliği için destek verilmesi gerektiğini vurguluyor.
Phillips, uluslararası toplumun PKK'nın finansman ve propaganda altyapısını hedef alarak örgüt üzerindeki baskıyı arttırabileceğini yazıyor.
David Phillips, Türkiye'nin beklentilerinin gerisinde kalsa bile Irak'la 28 Eylül tarihinde imzalanan terörle mücadele anlaşmasının doğru bir adım olduğunu düşünüyor. Ancak Phillips, Irak hükümetinin bu anlaşmada yer alan adımları atmakta yetersiz olduğnu yazıyor. Onun yerine, Phillips, Irak'taki Kürt Bölgesel Yönetiminin bazı adımlar atması gerektiğini savunuyor. Buna göre, Phillips, Kandil Dağı çevresindeki PKK kontrol noktalarının Peşmergelere devredilmesi, PKK'ya mali desteğin kesilmesi, Mahmur kampında yaşayanların Türkiye'ye yerleştirilmesi ve Kürdistan Demokratik Çözüm Partisi gibi PKK'yı destekleyen grupların sınırlandırılması önerisinde bulunuyor.
Phillips, Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani'nin bu adımları atması durumunda, Türkiye'nin Barzani'yle doğrudan ilişki kurması gerektiğini savunuyor.
David Phillips, Barzani ve Irak Devlet Başkanı Celal Talabani'nin nüfuzlarını kullanarak PKK'nın 12 ay süreyle ateş kes ilan etmesini sağlamasını istiyor.
Phillips makalesinde ayrıca şu ifadeye yer veriyor: "Türkler, Kerkük'ün Kürt bölgesine katılımının, bağımsız bir Kürt devleti kurulmasını tetiklemesinden kaygı duyuyor. Ve bunun da Türkiye'deki ayrılıkçı Kürtleri cesaretlendirmesinden korkuyorlar. Bundan kaygı duymamaları gerekir. Kürtler, denize çıkşı olmayan bir Kürdistan'da yaşamaktansa Avrupa'ya dahil olmak ister. Bu arada, Türkiye de şunun farkına varabilir: batı yanlısı, laik, istikrarlı bir Irak Kürtdistan'ı, İslamileşen bir Irak'a tampon oluşturur."
Phillips, PKK sorununun cephede çözümlenemeyeceğini belirtiyor ve PKK'nın barışçı bir yaklaşım sergilemesi durumunda, örgüt üyeleri için af ilan edilmesi gerektiğini düşünüyor.
Öte yandan, Phillips, Demokratik Toplum Partisi milletvekillerinin PKK'yla Türkiye arasında arabulucu olabileceğini yazıyor. Ancak, Phillips, DTP üyelerinin de terörü kınaması ve Türkiye'nin toprak bütünlüğüne bağlı olduklarını göstermesi gerektiğini dile getiriyor.
David Phillips, raporunda, Amerika'nın da Irak hükümeti ve Kürt Bölgesel Hükümeti üzerinde baskı kurarak Türkiye'yle ilişkilerini onarmasının şart olduğunu vurguluyor. Amerikan Dışpolitika Ulusal Komitesi, özel, partiler-üstü, kar gütmeyen bir düşünce kuruluşu. Dışpolitika üzerine araştırma yapan kuruluş, 1974 yılında New York'ta, Prof. Dr. Hans Morgenthau tarafından kuruldu. Realist eğilimli olan Amerikan Dışpolitika Ulusal Komitesi kendisini şu ifadelerle tanıtıyor: "Amerika'nın çıkarlarını tehdit eden ihtilafların çözümlenmesini hedefleyen ve bu amaç uğrunda çalışan, kar gütmeyen bir kurum."
Kuruluşun Proje Direktörü David Phillips, aynı zamanda Columbia Üniversitesi İnsan Hakları Araştırma Merkezi'nde konuk araştırmacı olarak görev yapıyor. Daha önce Amerika Dışişleri Bakanlığı ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreterliği'ne danışmanlık yapan Phillips, Ellie Wiesel Vakfı Direktörlüğü'nün yanı sıra, Dışilişkiler Konseyi gibi düşünce kuruluşlarında farklı görevlerde bulundu.
Phillips, 2001 yılında Türkiye ve Ermenistan'dan bir grup aydın, işadamı, politikacı, kadın grubu temsilcileri ve yerel yöneticilerin oluşturduğu Türk-Ermeni Uzlaşma Komisyonu'nun birkaç yıl süren ve resmi olmayan çalışmalarına katılmıştı. Bu çalışmalar sonunda Türkiye ve Ermenistan'a, iki ülke arasında diyalog sağlayacak adımlar atmaları çağrısında bulunulmuş, Ermenistan, bugünkü Türkiye-Ermenistan sınırını belirleyen 1921 Kars Anlaşması'na bağlılığını tekrarlamaya çağrılırken Türkiye'nin de Ermenistan'la ilişkileri normalleştirme yönünde adımlar atmasının Avrupa Birliği'ne girme çabalarına destek olacağı anlayışıyla hareket etmesi görüşü dile getirilmişti.