ANF HEWLER / Irak parlamentosunun tartışmalı seçim yasasını kabulü ardından Kerkük gerginliği giderek tırmanıyor. Washington seçimlerin olması için baskılarını arttırırken, oluşan anti-Kürt ittifakı karşısında Kürtler de tepkilerini yükseltiyor. Bu arada Kürtler hızla seçimlere hazırlanıyor.
Washington ve Irak’a komşu devletlerin kıskacında olan Kerkük tartışmaları giderek alevleniyor. 22 Temmuz günü Parlamentonun tartışmalı seçim yasasının 24. Maddesini kabulü artından Bağdat ve Irak’ın diğer bölgelerinde Kürt karşıtı gösteriler provoke edildi. Kürtler de Kerkük, Süleymaniye, Hewler ve Duhok’ta sokaklara dökülerek seçim yasasını protesto etti.
Parlamento kararından sonra Kürdistan Bölge Başkanı Mesut Barzani, Bağdat’a ziyarette bulundu ve dün Kürdistan Bölgesi’ne geri döndü. Barzani dönmesi ile birlikte sert açıklamalarda bulundu. Bu da Bağdat’taki havanın iyi olmadığını gösteriyor.
Barzani, basın toplantısında ‘’Hiçbir şekilde dış güçlerin Kerkük’te kendi özel amaçlarına kavuşmasına yol vermeyeceğiz’’ diyerek yeni Irak’ın kurulması sürecinde Kürdistan’da elde edilen kazanımların oldu bittiye getirtilerek geri alınmasına seyirci kalamayacaklarını söyledi.
Barzani dış güçlerin kimler olduğu konusunda herhangi bir ifade kullanmadı. Ancak parlamento oylamasından önce Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, Bağdat’a gitti. Erdoğan, Irak Devlet Başkanı Celal Talabani tarafından sıcak karşılandı. Nitekim aynı dönemde Sünniler de parlamentoya geri döndü. Türkiye ve Suudilerin girişimleri sonucu Sünni Uyum Cephesi’nin parlamentoya döndüğü belirtiliyor. Sünnilerin dönmesi ile birlikte parlamentoda 24. Maddede Şiilerle birlikte Kürtlere karşı ortak cephe alınarak tartışmalı yasa kabul edildi.
Irak bir yandan seçim sürecine girerken, diğer yandan ciddi bir gerilim var. Kürtlerin de bir yandan 24. Madde protestoları devam ederken, diğer yandan Hewler, Süleymaniye ve Kerkük’te Kürtler hızlı bir şekilde seçim listelerine yazılmaya başladı. Ancak listelerde de sorunlar var. Hewler, Süleymaniye ve diğer bölgelerden Kasım 2007’de seçimlere katılmak için formlarını Kerkük’e gönderenlerin isimlerinin listede olmadığı ifade ediliyor. Buna karşın aynı dönemde formlarını gönderen Arap seçmenlerin isimlerinin ise iki kez listede yer alması dikkat çekiyor.
Yine Kerkük’e dönen çok sayıda Kürdün isimleri de seçim listelerinde yer almıyor. Öyle ki seçim kayıtlarını başka yerlere götüren Arapların isimlerini de Kerkük listelerinde yer almaya devam ettiği kaydediliyor. Kürt tarafı da bu isimleri bir liste halinde ilgili kurumlara gönderdi. Oy kullanacakların isim listesi Ürdün’de basılıyor.
Kerkük Valisi Abdulrahman Mustafa bu durumdan haberdar olmadığını ama eğer varsa bunun kabul edilemez olduğunu belirtti.
Kerkük referandumu için öngörülen 140. Madde hiç yokmuş gibi yapılan tartışmalar, Kürtlerin tepkisine yol açıyor. ABD Kerkük konusun Kürtlere baskı uygularken, Birleşmiş Milletler de hazırladığı raporda, Kürt karşıtı tüm çevrelerin hassasiyetlerini öne çıkardı.
Önceki gün Bağdat’ta Birleşmiş Milletler (BM) ile ABD gözetiminde Kürtler ve Iraklı siyasi gruplar arasında yerel seçimler üzerine kritik bir toplantı yaptı. Ancak toplantıdan herhangi bir sonuç çıkmadı. Yapılan görüşmelere ilişkin bir açıklama yapan Irak Parlamentosundaki Kürt İttifakı Listesi üyesi Dr. Mahmut Osman, görüşmelerde bir sonuca ulaşılmadığı gibi ABD’nin işi aceleye getirerek karmaşıklaştırdığını söyledi. Kürdistan İttifak listesinin diğer taraflarla yaptığı görüşmelerde bir sonuca ulaşmadığını bildiren Osman ABD’nin görüşmelerde aceleci davranarak olumsuz etkide bulunduğunu kaydetti. Osman ABD’nin görüşmelerde aceleci davranmasının arkasında kendi halkına bir kazanım elde ettiğini göstermenin yattığını söyledi. Osman bunun işleri daha da karmaşıklaştırdığını ve görüşmelerin başarısızlıkla sonuçlanmasına yol açabileceği uyarısında bulundu.
0 Yorum:
Post a Comment