DTP binası Açılmadan bombalandı

Sınır hattında askeri yığınağın en fazla olduğu yerlerden Şemdinli'nin Derecik beldesinde DTP'nin bugün açılışını yapmayı planladığı örgüt binası, dün bombalandı. DTP yine de açılış yapacak

Askeri bölge'de bombalama
Sınır hattındaki ve sınırötesindeki operasyonlar için önemli bir nokta olan ve binlerce askerin yığıldığı Derecik'te (Rubarok) DTP'nin bugün açılışını yapmayı planladığı bina önce bombalandı, sonra da ateşe verilerek kullanılamaz hale getirildi. Beldede askerlerin ve korucuların baskısı sürekli olarak gündeme geliyor.
Açılış töreni bugün
Askerlerin konumlandığı beldede yaşanan bombalamayı kuşkulu bulduklarını söyleyen DTP PM Üyesi İzzet Belge, 'Saldırı bizi yıldırmayacaktır. Baskılara rağmen bugün görkemli bir açılış yapacağız' dedi. DTP'li yetkililer incelemeler için beldeye giderken, yarınki açılışın görkemli geçmesi bekleniyor. Askeri beldede DTP'ye bombaizzet_belge_dtp
Son bir yıldır neredeyse kışlaya çevrilen ve TSK'nin tampon bölge hesapları kapsamında 'güvenlikli bölge' ilan edilerek OHAL uygulamalarının devreye sokulduğu Hakkari'de halka yönelik baskı ve sindirme uygulamaları had safhaya ulaşırken, Kürt kurumlarına yönelik saldırılar da giderek artmaya başladı. En son Hakkari'nin Şemdinli ilçesine bağlı Derecik beldesinde bugün açılışı yapılması planlanan DTP belde binası önceki gece önce bombalandı, ardından ateşe verildi. Çok sayıda askerin konumlandığı beldede binaların bombalanmasının kuşkulu olduğuna dikkat çeken DTP PM Üyesi İzzet Belge, 'Baskılara rağmen bugün görkemli bir açılışla belde teşkilatımızın açılışını yapacağız' dedi.
Askeri kuralların ve OHAL uygulamalarının hakim olduğu Hakkari'de DTP'nin Derecik belde örgütüne bombalı saldırı düzenlendi. DTP Şemdinli İlçe Örgütü, DTP Derecik Belde Örgütü'nü kurmak için 4 aydır çalışmalarını sürdürüyordu. Beldede, belediye binası yanında bulunan Cumhuriyet Caddesi'nde DTP Derecik Belde Örgütü için yer açıldı. Ancak, bugün açılışı yapılması planlanan belde binası önceki gece saat 01.00 sıralarında bombalandı. Daha sonra ateşe verilen bina tamamen kullanılamaz hale geldi. Bombalamanın etkisiyle çatısı dahi uçan binadaki yangın devam ederken, yangına müdahale edilmedi. Olayın duyulmasıyla birlikte çok sayıda yurttaş olay yerinde toplandı. Hakkari, Yüksekova, Şemdinli ilçelerinden başta olmak üzere çok sayıda DTP'li yönetici incelemelerde bulunmak üzere beldeye gitti. DTP binasının açılışından bir gün önce bombalanması geçmiş olayları tekrar gündeme getirdi. Güney Kürdistan Bölgesi'nin sıfır noktasında bulunan yaklaşık 50 bin askerin konumlandığı beldede, daha önce de defalarca açılması planlanan belde teşkilatı sık sık engellemelere maruz kalmıştı.
'Saldırı bizi yıldırmayacaktır' erdogan_basbug_gorusmesi
Olay yerine ilk giden DTP PM Üyesi İzzet Belge,Patlamanın olduğu dükkanı biz yapmıştık. Ancak iki gün önce Derecik'teki jandarma yetkililerine adres değişikliği sunduk. Çünkü söz konusu yer hem dar, hem de mahalle arasıydı. Daha merkezi bir yeri seçip çarşı merkezinde bir yeri tuttuk. Ancak teknik malzeme, eşyalarımız patlamanın oldu dükkanın içindeydi. Bu saldırı bize yöneliktir. Hedef örgütlenmemizi engellemek' dedi. Belge, Derecik'in tamamen bir askeri alana çevrilmek istendiğine dikkat çekerek, 'Biz geçmişte de defalarca burada belde açılışı yapmak istedik. Ancak her defasında baskı ve keyfi uygulamalara maruz kaldık. Ancak halkın ciddi talebi üzerine 4 ay önce belde açılışı için çalışma başlattık. Beldede bir yeri kendimiz yaparak hazırladık. Bir yeri de merkezde kiraladık. Ancak merkezde kiraladığımız yer açılışa bir gün kala bombalandı. Saldırı bizi yıldırmayacaktır' şeklinde konuştu. Bunca askerin konumlandığı beldede DTP belde binasının bombalanmasının ve faillerinin yakalanmamasının kuşkulu olduğuna dikkat çeken Belge, 'Binamıza bombayı atanlar savaşta ısrar erden karanlık güçlerdir. Yani Ergenekon yapılanmasının yerel ayaklarıdır. Yetkililere çağrımız bu olayın faillerinin bir an önce yakalanmasıdır' dedi. Saldırıya rağmen bugün milletvekili, belediye başkanları ve halkla birlikte DTP belde binasının görkemli bir şekilde açılışının gerçekleştirileceğini söyleyen Belge, 'Yarın (bugün) saat 09.30'da DTP Şemdinli ilçe binası önünde basın açıklaması yaptıktan sonra kitlesel olarak beldeye gidilecek. Saat 12.30'da açılış yapılacak. Bütün halkımız açılışa davetlidir' diye konuştu.
AKP ilçe olmak için uğraşıyor
Büyükanıt'ın Genelkurmay Başkanlığı'na gelmesiyle birlikte sınırda oluşturulmak istenen 'tampon bölge' hesapları kapsamında Hakkari ve çevresi 'güvenlikli bölge' ilan edilerek askeri bölgeye dönüştürüldü. Bu hesaplar üzerine Derecik beldesinin ilçe olması için Hakkari Valiliği, İl Genel Meclisi'ne öneride bulunmuştu. İl Genel Meclisi, öneriyi reddetmişti. Bunun üzerine Hakkari Valisi Ayhan Nasuhbeyoğlu, Hakkari İdare Mahkemesi'nde dava açmıştı. AKP Hakkari Milletvekili Rüstem Zeydan da, beldenin ilçe olması için TBMM'ye kanun teklifinde bulunmuştu. HAKKARİ – DİHA SIDDIK GÜLER

BAŞKAN BARZANİ: ‘’YASANIN ENGELLENMESİ DURUMUNDA KERKÜK’Ü KÜRDİSTAN’A KATARIZ’’

PNA-Fedaral Kürdistan Bölgesi (FKB) Başkanı Mesut Barzani, Irak hükümetinin ülkenin daimi anayasasının 140.maddesinin yerine bir alternatif getirmek için çaba göstermesi durumunda, Kerkük İl Meclisinin isteğini uygulamaya geçireceklerini ve Kerkük’ü Kürdistan Bölgesi’ne katacaklarını söyledi.

baskan barzani

Kürdistan Bölgesi Başkanı Barzani, Eş-Şark el-Awsat gazetesine verdiği mülakatta, Irak hükümetinin ülkenin daimi anayasasının yerine bir alternatif getirmek için çaba göstermesi durumunda, Kerkük İl Meclisi’nin isteğini uygulamaya geçireceklerini ve Kerkük’ü Kürdistan Bölgesi’ne katacaklarını söyledi.

Xaneqin’deki krize de değinen Başkan Barzani, bu kentteki olayı büyük bir hata olarak vasıflandırarak Başkent Hewler ile Bağdat arasında görev ve haklar konusunda bir dengenin olması gerektiğini söyledi.

Irak hükümetinin itilafla kurulduğunu söylen Başkan Barzani, emniyet, ekonomi ve askeri alanlarda dengesiz bir paylaşım olmasına ve aynı zamanda Bağdat’ta rolleri olmamasına rağmen bu hükümete ortak olduklarını ancak onların muamele tarzının garip olduğunu söyledi.

Başkan Barzani, Kürdistan Bölgesi hükümetinin Bağdat’ta hatırı sayılır bir rolünün olmadığına işaret ederek Irak’ın üzerinde kurulduğu ortaklıktan şüphesinin olduğunu söyledi.

Xaneqin ve çevresinde meydana gelen olaylar konusunda Başkan Barzani, ‘’Xaneqin’de meydana gelen büyük bir hataydı. Peşmerge güçleri ile Irak ordusu arasında bir tür karşılaşma çabası vardı.’’ dedi.

Başkan Barzani, ‘’Hiçkimse Irak konusunda üzerimizde minnet duymasın çünkü biz , bizden daha Irak’lı olduklarını söyleyenlerden önce bu ülkedeydik. Irak’ta bir daha ikinci sınıf vatandaş konumuna düşmeyi kabul etmeyiz’’ dedi.