Barzani: Artık yeter


Federal Irak'ta yerel seçim yasası krizine müdahale eden ABD Dışişleri Bakanlığı, yasa nedeniyle Kerkük'ün geleceği konusunda yeniden başgösteren anlaşmazlığa ilişkin uzlaşma isterken, yerel seçimlerin sonbaharda yapılması gerektiğini savundu.
baskan serok barzani Federal Kürdistan Başkanı Mesud Barzani, Kürtlere karşı ajanların da içinde olduğu büyük bir plan olduğunu kaydederek, 'Bazı tarafların bütün çabaları 140. maddeyi öldürmek ve Kerkük İl Meclisi'nin yetkisini azaltmak. Kürd'ün 'Hayır! artık yeter!' diyeceği bir gündür. Gösterdiğimiz en büyük ılımlılık da Kerkük seçiminin ertelenmesine razı olmamızdır' dedi.
ABD Başkanı George Bush'un yerel seçim yasası ve Kerkük krizi için taraflara baskı yapmasının ardından Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Gonzalo Gallegos de Federal Irak yerel seçimlerinin sonbahara yetiştirilmesini istedi. Gallegos, Kürt vekillerin boykotuna rağmen gizli oylamayla çıkarılan yasanın Kerkük'e dair 24. maddesi veto edildikten sonra ABD'nin tutumunun seçimden yana olduğunu kaydetti. Gallegos, Kerkük'teki gelişmelere ilişkin olarak 'Iraklı siyasi liderler, seçim yasasını görüşmeye devam ediyor. Crocker (ABD'nin Bağdat Büyükelçisi Ryan Crocker) ve büyükelçilik yetkilileri, bu yıl içinde yerel seçimlerin yapılmasına imkan verecek bir seçim yasasının geliştirilmesine yönelik uzlaşma ve görüş birliği sağlanması yönünde Iraklıları cesaretlendirmeyi sürdürüyor' açıklamasında bulundu.
kirkuk kurdistan kerkuk Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Ankara'nın Kerkük konusundaki kaygılarını Irak Devlet Başkanı Celal Talabani'ye ilettiği yönündeki haberlerin hatırlatılması üzerine Gallegos, seçimlerin bu sonbaharda yapılabilmesi yönünde bir anlayışın oluşabilmesi için Iraklı tarafların, kendilerini bütün seçeneklere açık tutmaları gerektiğini söyledi. Sözcü, bu konuda ABD'nin Kürtlerle görüşüp görüşmediğinin sorulması üzerine de, 'ABD'nin bütün büyükelçilikleri, bulundukları ülkelerde toplumun mümkün olan en fazla sayıda unsurlarıyla temas kurar' dedi.
Barzani: Tek alternatif 140. madde Federal Kürdistan Bölge Başkanı Mesud Barzani ise, Bağdat'tan dönüşünden sonra Kürdistan Bölgesi'nde düzenlediği basın toplantısında, Kerkük İl Meclisi seçimi için konan 24. maddenin demokrasi ve Kürdistan halkına karşı olduğunu söyledi.
Barzani, şunları dile getirdi: 'Biz yerel seçimlerin yapılmasından ve Kerkük'te seçimin de diğer yerlerle birlikte yapılmasından yana olduğumuzu yineliyoruz. Yasa ya da anlaşmayla olsun farketmez, biz Irak Daimi Anayasası'nın 140. maddesi için hiçbir şekilde hiçbir alternatif kabul etmeyiz. 22 Temmuz'da meydana gelen, Kürdistan halkına karşı yapılan büyük bir plandı. Bunun içinde dış ajan da vardı. Her ne kadar Enfal ve kimyasal bombardımanlarla Kürdistan halkından az kimsenin ölmesinden hoşnut olmayan bazıları kaldıysa da ancak biz bazı tarafların bizimle h‰l‰ ittifakta kalmasından memnunuz'' dedi.
BM projelerini de eleştiren Barzani, 'Projeler vardı. Çoğu Birleşmiş Milletler tarafından diğer taraflarla birlikte hazırlandı. Bazı tarafların bütün çabaları 140. maddeyi öldürmek ve Kerkük İl Meclisi'nin yetkisini azaltmaktı. Dışarı çıktıklarında oraya buraya telefon açıyorlardı (Kime ve nereye telefon açtıklarını bilmiyorum) Bunu da hiçbir şekilde kabul etmeyiz. Bugün Kürd'ün 'hayır! artık yeter!' diyeceği bir gündür. Ortaya konan her projenin içinde yerel seçim yasasının kirkuk_oil 13. maddesi içinde olmamalı ve bu madde hiçbir şekilde kabul edilemez' şeklinde konuştu.
Hükümetle sorunlar konusunda Mesud Barzani, 'Bu amaçla bir komite oluşturuldu ve bu komite var olan her sorunun çözümü için çalışmalarına başlayacak. Onlar garanti istiyor. Biz bu garantinin yasa olmaması, yasa ve anayasanın yerini tutmaması şartıyla her türlü garantiyi vermeye hazırız. Kürd'ün tutumu açık ve aşikardır. Hiçbir taraf için bundan daha fazla ılımlılık göstermeyiz. Biz Irak'ta fiili ortağız. Biz yeni Irak'ı oluşturduk. Biz her türlü aşırılığa ve müdahaleye karşıyız. Türkiye ve İran 500 bin Kürd'ü Kerkük'ün demografisini değiştirmek için bu kente getirdiğimizi iddia ediyor. Bundan bahseden zihniyet gerçekten de şaşırtıcı. Çünkü, şu ana kadar da Kerkük'ten çıkarılanları tam olarak yerlerine gönderebilmiş değiliz. Bunun dışında hiçkimseye haksızlık yapılmasına vicdanımız razı olmaz' dedi.
Ademiye'de eylem Öte yandan önceki gün Bağdat'ın Sünni Ademiye Semti'nde yüzlerce kişi, Kürtlerin Kerkük'ün bölgesel yönetime katılması isteklerini protesto etmek için gösteri düzenledi. Göstericiler, ''Kerkük, ulusal kardeşliğin simgesi olarak kalacak'', 'Irak'ın parçalanmasına hayır'' biçiminde pankartlar taşırken 'Irak'ın bölünmesine hayır'', 'Kerkük için kanımızı ve ruhumuzu vereceğiz'' sloganları attı. Kerkük'ün batısındaki Havice kasabasındaki Arap ve Türkmen gösterisine sadece 1000 kadar kişi katılmıştı.
ABD'den Türkiye'ye fırkateyn hibesi
ABD, Türkiye Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na iki adet daha Perry sınıfı fırkateyn teslim etmeye hazırlanıyor. Edinilen bilgiye göre, yakın dönemde Kongre'nin iki kanadı Senato ve Temsilciler Meclisi tarafından kabul edilen ve George W. Bush tarafından imzalanan karar çerçevesinde, halen fırkateynlere ilişkin son teknik bildirim çalışmaları yürütülüyor. Bu çalışmaların sonunda, fırkateynlerin ABD'de ne ölçüde bakım göreceğine ve ne zaman teslim edileceğine karar verilmesi bekleniyor.
Fırkateynlerden birinin hibe, diğerinin satış yoluyla Türkiye'ye transfer edilmesi öngörülüyor. ABD, elindeki ihtiyaç fazlası savaş gemilerinin, müttefik ülkelere transfer edilmesi konusunda en son geçen yıl bir plan hazırlamıştı. Bu çerçevede, Türkiye'ye sözkonusu iki Perry sınıfı fırkateyn önerilmişti.
WASHINGTON / HEWLÊR ILGILI HABERLER

Kürtlere Kerkük’te Türkiye, Irak ve Suudi Arabistan kuşatması!

Irak Dışişleri Bakanlığından, Türkiye’ye: Kerkük’e karışma

0 Yorum: