Başbakan'ın sözlerinin yankısı: Kürtçe konuşan yurttaş dövüldü

mehmetzekibucaga Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Hakkari'de yaptığı konuşmada 'Ya sev ya terk et' demesi, daha sonra pompalı tüfekle göstericilere saldıranlar için 'böyle imkanları, tedbirleri varsa yapabilirler' şeklinde açıklamaları ırkçı saldırıları körüklüyor.

Ankara'nın Gölbaşı ilçesinde telefonda annesiyle Kürtçe konuştuğu için Mehmet Zeki Bucağa (28) adlı yurttaş darp edildi. Kolu kırılan Bucağa, Gazi Hastanesi'nde tedavi altına alındı.
Gölbaşı'nda telefonda annesiyle Kürtçe konuşan Mehmet Zeki Bucağa, iki kişinin saldırısına uğradı. Kolu kırılan Bucağa, Gazi Hastanesi'nde tedavi altına alındı. Konu hakkında bilgi veren Bucağa, Van'dan dört ay önce Ankara'ya inşaat işlerinde çalışmak için geldiğini belirterek, şunları söyledi: 'Doğru dürüst iş bulamadığım için memlekete geri dönecektim. Gölbaşı'nda alacak param vardı. Onu almaya gitmiştim. Paramı aldıktan sonra daha önce tanıştığım bir galeriye girdim oturdum. O esnada telefonum çaldı. Arayan annemdi. Bende telefonu açıp Kürtçe konuşmaya başladım. O esnada galerinin içinde iki kişi daha oturuyordu. Birisi kalktı 'Sen Kürtçe konuşamazsın yasaktır' dedi. Ben de senin diline ben nasıl saygı duyuyorsam senin de benim dilime saygı göstermen gerekir dedim.'
2 kişi gözaltına alınıp serbest bırakıldı
Böyle söyledikten sonra o kişinin üzerine yürüdüğünü öne süren Bucağa, 'Bana bir yumruk vurdu. Daha sonra orada bulunan ağabeyi de yardım etti ve benim kollarımdan tutup dışarı çıkardılar. Orada da dövmeye başladılar' dedi. Kendisini korumak için yanında bulunan çakıyı çıkardığını ifade eden Bucağa, her iki kişinin kolunu arkadan büktüğünü ve bu şekilde kırdığını söyledi. Bucağa iki şahsın kaçmaya çalışırken, polis tarafından yakalandığını ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakıldıklarını ileri sürdü.
'İHD'ye başvuracağız'
Bucağa'nın amcası Cemal Bucağa'da olay gerçekleştikten sonra polisin kendisini aradığını ve ambulansla yeğenini Gazi Hastanesi'ne götürdüklerini söylediğini belirtti. Kendisinin de Gölbaşı'nda inşaatlarda çalıştığını ifade eden Cemal Bucağa, 'Hemen hastaneye geldim. Geldiğimde yeğenim kanlar içindeydi. Yeğenim annesiyle Kürtçe konuştuğu için dövülmüş. Polis bize mahkemeyle uğraşmayın, davacı olmayın dedi. Biz de kabul ettik ama yeğenimin kolunu kıranlar davacı olacaklarını söylemişler' diye konuştu. İlk defa böyle bir şeyle karşılaştıklarını söyleyen amca Bucağa, İHD'ye başvuracaklarını söyledi.
ABDURRAHMAN GÖK - ANKARA (DİHA)

TBMM Newroz'daki ölümleri görmedi, polisi akladı

newroz2008cuneyt TBMM İnsan Hakları Komisyonu'nun Siirt, Van ve Hakkari'de 4 kişinin ölümü ve yüzlercesinin yaralanmasıyla sonuçlanan Newroz olaylarına ilişkin hazırladığı raporda polisi akladı.
TBMM İnsan Hakları Komisyonu tarafından Siirt, Van, Hakkari ve ilçelerinde Newroz'da yaşanan olaylara ilişkin hazırlanan 147 sayfalık raporda, polisin ateş ederek ölüme sebebiyet vermesine rağmen, olaylarda polisin silah kullanmadığı belirtildi.
Alt komisyon tarafından hazırlanan raporda, Newroz olaylarında yaşanan ölümlerin polisin müdahalesinden kaynaklandığını ortaya koyan somut bilgi ve ifade olmadığından, ölümlerin şüpheli durumlarının devam ettiği belirtildi.
Alt komisyonun hazırladığı raporda, Newroz'un bayram kutlamasından uzak olup, kutlama ve basın açıklaması bahanesiyle PKK'nin propagandasını yapma ve gövde gösterisi amacına yönelik olduğu ileri sürüldü.
Polis sadece maddi güç kullanmış
zeki_erinc_newroz_sehidi_van1 Newroz'da birçok yerde polisin silah kullandığının gazete ve televizyonlara yansımasına rağmen, polisin silah kullanmadığı öne sürülerek şunlara yer verildi: 'Kolluk kuvvetleri olaylara katılan göstericilere, dağılın ihtarında bulunmuş, sonrasında topluluğu dağıtmak için zor kullanmıştır. Polis, olaylarda sadece maddi güç kullandı, silah kullanmadı.'
Raporda, Zeki Erinç ve Ramazan Dal'ın silahtan atılan mermiler sonucu öldükleri, ancak polisin göstericileri dağıtmak için 26 bar'lık plastik mermi atan silahlar, 852 adet gaz fişeği, 572 adet gaz el bombası, 16 adet sis el bombası, 405 adet FN 303 savunma fişeği kullandığı belirtildi.
Hazırlanan raporda, Yüksekova'da polis kurşunuyla ölen İkbal Yaşar olayına ilişkin soruşturmada ilerleme kaydedilmediği belirtilerek, 'Yaşar'ın ölümüne neden kurşunun nereden ve kimin tarafından atıldığının henüz tespit edilemediği sonucuna varılmıştır' denildi.
Ölümlerden polis sorumlu değilmiş
<IMG hspace=5 src="resimler/vannewroz2008polisteror.jpg" align=right vspace=5 border=0>Hazırlanan raporda, yaşanan ölümlerden polisin sorumlu olmadığı kaydedilerek şunlara yer verildi: 'Her iki vatandaşımızın ölümünün polisin saldırısından kaynaklandığını ortaya koyan somut bilgi ve ifade olmamasına rağmen, olaylarda güvenlik güçlerinin silah kullanan gösterici tespit edemedikleri ve kendilerinin silah taşıdığı düşünüldüğünde; bu yaralama ve ölümlerin nasıl ve kimler tarafından gerçekleştirildiğinin ortaya çıkarılması büyük önem taşımaktadır.
Yoksa, 'bu yaralanma ve ölümlerin kolluk tarafından meydana getirildiği' gibi bir şüphenin her zaman kişilerin zihninde olması muhtemeldir.'
Raporda ayrıca, polislerin göstericilere aşırı ve orantısız güç kullanması şeklinde Türkiye'yi dünya kamuoyu önünde de zor duruma sokacak davranışlarda bulunmalarının önüne geçebilmek amacıyla ciddi ve sürekli eğitim altında bulundurulmalarının zorunluluğuna dikkat çekildi.vannewroz2008polisteror
Ertuş'a işkence değil kötü müamele yapılmış
Raporda, görüntüsü ekranlara yansıyan ve polisin kolunu burktuğu Cüneyt Ertuş olayında, Ertuş'un kolunun kırılmadığı, sadece polisin orantısız güç kullandığı belirtildi. Komisyon, Ertuş'un maruz kaldığı uygulamaların işkence değil 'kötü muamele' olarak değerlendirilebileceği sonucuna vardı.
turk_polis_kol_kirdi Alt Komisyonun hazırladığı Siirt olaylarına ilişkin raporda ise DTP Diyarbakır Milletvekili ve komisyon üyesi Akın Birdal arasında geçen diyaloga da yer verildi. Raporda, Siirt İl Emniyet Müdürü'nün agresif tutum içerisine girdiği belirtilerek, 'İl Emniyet Müdürünün, o anki ortamın ve öncesindeki olayların verdiği gerginlik içinde olmasından kaynaklandığı düşünülen bir agresiflik içinde olduğu ve olayların büyümemesi, kimsenin zarar görmemesi için birlikte hareket etmek arzusuyla elini uzatan Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal'a karşı sarf edilen söz ve tutum, değil TBMM'nin bir üyesine, hiç bir kimseye karşı kabul edilemez niteliktedir' ifadelerine yer verildi.
Bu ve buna benzer olayların yaşanmaması için önerilerde bulunulan Alt Komisyonun raporu, yarın TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'nda ele alınacak.
ANF
Kürt halkı Erdoğan'ın yaptıklarını unutmadı / Video

İlk siyahi ABD Başkanı Obama'dan zafer konuşması

Demokrat senatör Barack Obama, 47 yaşında Beyaz Saray'ı kazanan ilk siyahi kişi oldu. John McCain yenilgisini kabul etti ve rakibini kutladı. Obama, onbinlerce kişinin toplandığı Chicago'da 'Amerika'ya değişim geldi' dedi.barakobamaabd
Amerikan başkanlık seçimlerinde tarihi bir gün yaşandı. Demokratların adayı Barack Obama, ülkenin ilk siyahi başkanı oldu. Obama, Avrupa saatiyle 5.05'te galibiyeti ilan edildikten bir saat kadar sonra Chicago'da Büyük Park alanında sahneye çıktı.
Henüz tamamlanmamış sonuçlara göre Obama 349 seçici üye elde ederken, McCain 147'de kaldı. Şu ana kadar toplam 114 milyon 316 bin oy sayıldı. Obama bu oyların 59 milyon 410 bini 808'ini, McCain ise 53 milyon 471 bin 628'ini aldı.
Barack Obama zaferini, 'Amerika'ya değişim geldi' sözleri ile özetledi. Obama, 'Uzun zaman gerekti. Ama bu akşam, bugün ve bu seçim boyunca tamamladıklarımız sayesinde, bu tarihi anda değişim Amerika'ya geldi' dedi.
Bu sizin zaferiniz
'Eğer halen birisi Amerika'da her şeyin mümkün olduğundan şüphe ediyorsa, kendisine kurucu babalarımızın rüyasının halen canlı olup olmadığını soruyorsa, bizim demokrasi gücümüzden halen şüphe duyuyorsa, cevap bu akşam verildi' şeklinde konuştu.obamasecmenleri
Obama, yeni First Lady Michelle Obama, gelecek ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ve aileleri sahneye çıkmadan önce 'Bu sizin zaferinizdir' diye ekledi. Obama'nın konuştuğu alanda 65 bin kişi toplandı.
72 yaşındaki McCain ise sonuçların belirlenmesinden hemen sonra yenilgisini kabul etti ve Obama'yı kutladı. McCain, 'Bu başarısızlık sizin değil, benimdir. Sonuçların farklı olmasını dilerdim' şeklinde konuştu.
Rekor katılım
Mevcut Başkan George W. Bush'un 20 Ocak'ta yerini Obama'ya bırakması gerekiyor. Bush yaptığı açıklamada, bu geçişin çok yumuşak geçeceği sözünü verdi.
Amerikan başkanlık seçimine katılım oranının yüzde 66 civarında olduğu bildirildi. 'RealClearPolitics' adlı bağımsız kuruluşuna göre rekor seviyedeki katılım sonucu Demokrat Barack Obama oyların yüzde 52'sini, Cumhuriyetçi rakibi John McCaine ise yüzde 47'sini aldı. 1960 yılında John F. Kennedy'nin kazandığı seçime yüzde 63,1 oranında katılım sağlanırken, 2004'te George Bush'un kazandığı seçime katılım oranı ise yüzde 55,3'tü.ANF