Kürd İttifakı:'Referandumun 2-3 ay için ertelenmesi sorun teşkil etmiyor'

Dr.Fuad Masum: 'Referandumun 2-3 ay için ertelenmesi sorun teşkil etmiyor'  Gönderen: rizgarionline Tarih: 11.09.2007 Saat: 10:07 Katkıda Bulundu rizgarionline Rizgarî Online/Federal Irak Parlamentosundaki Kürd İttifakı Listesi grup başkanı Dr.Fuad Masum, yaptığı açıklamada, Kerük referandumunun kısa bir süre için ertelenmesinin kendileri için sorun yaratmadığını bildirdi. Konuya ilişkin Irak'ın sesine konuşan Masum, '' Kerkük kentinin kaderini belirleyecek referandumun 2-3 ay veya daha fazla bir süre için ertelenmesi bizim için sorun teşkil etmiyor. Önemli olan uygulama konusunda pratik adımların atılması ve bu adımlarda devamlı olunmasıdır'' dedi.  Masum, ''140.maddenin uygulanması konusunda F.Irak parlamentosunda bulunan fraksiyonlarda görüş birliği var. Fraksiyonlar, bu madde üzerinde herhangi bir değişiklik ve düzenleme yapılmaması konusunda aynı düşünüyor'' dedi.

CLINTON: ''IRAK'TA İSTİKRAR IRAK'ILARIN SORUNU''

PNA-ABD’de başkanlık seçimlerinin Demokrat Partiden aday adayı olan Hillary Clinton, Irak’ın nasıl istikrara kavuşturulacağının, tamamen Iraklıların sorunu olduğunu, Amerikan ordusunun bu konuda yapacak bir şeyinin bulunmadığını ifade etti.  Clinton, Kongre’deki Irak tartışmalarından sonra Florida’da yaptığı açıklamada, Irak’taki iç düşmanlığın ve iç savaşın üstesinden gelecek gücün Irak hükümeti olduğunu, Amerikan ordusunun "bu konuda yapacak bir şeyinin bulunmadığını" belirtti. Clinton, "Orada kahramanca bir performans göstermiş olan, kendisinden yapması istenen her şeyi yapmış olan birliklerimizin, Irak’taki iç savaşa ilişkin yapacak hiç bir şeyi yoktur. Ülkelerini nasıl istikrara kavuşturacaklarına ilişkin ne yapılacağına ilişkin karar, Iraklılara aittir" dedi. Irak’taki Amerikan birliklerinin "eve dönmeleri gerektiğini" belirten Clinton, "Irak’ta askeri bir çözüm yok. Eğer Iraklılar kendi sorunlarını çözemiyorsa, bizim yapacak hiç bir şeyimiz yok. Birliklerimizi getirmeliyiz ve Irak hükümeti, ne yapılacağına ilişkin sorumluluğu üstlenmeli" dedi.

IRAKTAN Turkiye'ye: Pkk icin muhattabiniz Guney Kurdistan, Kerkuk referandumunu engelleyemezsin!

Irak PKK anlaşmasını reddetti  Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, geçtiğimiz ay Ankara'ya gelen Irak Başbakanı Nuri El Maliki'nin ziyaretinde Kuzey Irak'taki PKK varlığına karşı somut adım atılamaması konusunda Türkiye'yi suçladı.  Metin iyi hazırlanmamıştı  Zebari, "Türk hükümeti PKK'ya karşı mücadele edilmesi konusunda bir anlaşma metni imzalanmasını önerdi. Ancak bu metin iyi hazırlanmamıştı ve metni reddettik. Türkiye, uzmanlar arasında bir çalışma başlatılmasını önerdi. Herhangi bir ülkenin dayatmasını kabul edemeyiz. Anlaşma bu yüzden gecikti" dedi.  Bakan Zebari'ye göre Türkiye, Kuzey Irak'taki Kürt yönetimini diyalog sürecinin dışında tutarak bir hata yapıyor.  Irak Dışişleri Bakanı, merkezi hükümetin gücünü Irak'ta istikrarın sağlanması konusunda harcadığını, Kuzey Irak'ta PKK'ya karşı mücadele edecek olanın bölgedeki Kürt otoritesi olduğunu söyledi.  Hoşyar Zebari, Kerkük'ün statüsü ile ilgili tartışmalarda Türkiye'nin tutumundan duydukları rahatsızlığı da şu sözlerle ifade etti:  "Bu Irak hükümetinin egemenliğinin altındaki bir konu. Türkiye Yunanistan'ın İzmir'in nasıl düzenlenmesi konusundaki müdahalesine tahammül etmez. Bunu kabul eder misiniz?"  Irak Dışişleri Bakanı, Kerkük'ün statüsünü belirleyecek referandumun gecikmeli olsa da mutlaka gerçekleştirileceğini belirtti.  (CNN)