Debkafile: “Cheney, İran için Türkiye’ye gidiyor“

Rizgarî Online/ABD Başkan Yardımcısı, bugün İsrail üzerinden Türkiye'ye gelecek. ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney, Türk Genelkurmay Başkanı Büyükanıt ile baş başa görüşecek. Bir haftayı aşkın bir süredir Ortadoğu turunda olan Cheney, Ankara'ya dün bulunduğu İsrail üzerinden gelecek. Türk Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile de görüşecek olan Cheney'nin temaslarında, başta Iran, Irak ve enerji kaynaklarının Türkiye üzerinden nakli olmak üzere, Afganistan ,“terörle mücadele” gibi konuların gündeme gelmesi bekleniyor. Öte yandan Başkan Yardımcısı Dick Cheney'nin Ortadoğu turuna çıkmasının ardında, İran yönetiminin devrilmesine yönelik planlara destek aramak olduğu yorumu yapıldı. İsrail istihbaratına yakınlığıyla bilinen Debkafile adlı internet sitesinin değerlendirmesine göre Cheney, 17 Mart'ta başlayan ve Irak, İsrail, Umman, Suudi Arabistan ve Türkiye'yi kapsayan gezisinde bölgenin nabzını tutmayı amaçlıyor. 10 günlük gezide, Cheney'nin İran'ın "gizli nükleer programını durdurmak amacıyla ABD askeri müdahalesinin gerekçelerini" anlattığı ve destek istediği iddia ediliyor. Haber sitesine konuşan üst düzey bir yetkili, "Görüşülecek konuların başında İran geliyor" dedi. Cheney'nin İran başlığını son anda gündeme koyduğu ve tüm ziyaret edeceği ülkelere de "yorucu ve uzun bir tartışmaya hazır olmaları" mesajını yolladığı da haberlerde yer aldı. Debkafile, ABD Başkan Yardımcısı'nın yarın geleceği Ankara'daki temaslarıyla ilgili, "Türkiye tüm savaş planlarında en önemli ülkelerden. Çünkü İran'a gidecek ABD savaş uçakları ve füzeleri Türkiye'nin hava sahasından geçmek zorunda. Ayrıca bu uçaklar, Türkiye'deki hava üslerini de kullanmak zorunda" ifadelerini kullandı. Haberde, ABD ile Türkiye'nin geçtiğimiz ay Federe Kürdistan bölgesine düzenlenen kara harekatı sırasında birlikte çalıştıklarına da dikkat çekti. RO/Zilan Dersim

İkbal Yaşar'ı onbinlerce kişi uğurladı

17:21Hakkari'nin Yüksekova İlçesi'nde çıkan olaylarda yaşamını yitiren İkbal Yaşar'ın cenazesi, on binlerce kişinin katıldığı törenle toprağa verildi. Büyük Cami'de dini vecileri yerine getirilen İkbal Yaşar'ın cenazesi yüzbinlerce kişinin katıldığı yürüyüşle Orman Mahallesi'ndeki mezarlığa getirildi. Mezarlıkta, PKK ve Demokratik Konfederalizm bayrakları açan kitle, Kürt halk Önderi Abdullah Öcalan'ın posterini taşıdı. Törende, 'Biji Serok Apo', 'Şehit namirin', 'Kahrolsun TC', 'Katil Erdoğan', 'Özgürlük ateşi sönmeyecek' sloganları atıldı. Hakkari Bağımsız Milletvekili Hamit Geylani, DTP Şırnak Milletvekili Sevahir Bayındır, Şemdinli Belediye Başkanı Hurşit Tekin ile Şırnak ve Silopi belediye başkanlarının katıldığı törende, kitlenin üzerinden defalarca helikopterler uçtu. Bu sırada mezarlıkta bulunanlar, helikopterlerin uçuşunu yuhaladı. Eşi gözyaşlarına boğuldu Törene katılan Yaşar'ın eşi Halime Yaşar, Kürtçe ağıtlar yakarak, 'Eşimi kaybettim, kim bana eşimi verecek' dedi. Kızkardeşi Fadile Yaşar da 'Erdoğan İslamiyeti kullanarak, halkın oylarını aldı. Kardeşimi nasıl verecek söylesin. Bu bedelin karşılığını nasıl ödeyecek, bunun hesabını yapsın' dedi. 'Cenaze çalınmıştır' Törende konuşan Hakkari Bağımsız Milletvekili Hamit Geylani, 'Cenaze ailesinden çalınmıştır, geceyarısı götürülüp, defnedilmiştir. Ancak gösterilen direniş ve kararlılık sonucu geri alınmıştır. Layık olduğu şekliyle on binlerle getirilip defnedilmiştir. Burada 60 bin kişi toplanmış. Bunların içinde kötüler de vardır. Ancak biz bu duruşumuzla, bu kötüleri ayıklayacağız içimizden. Kötülere de direnişimizle en güzel cevabı verdik' dedi. DTP'li Sevahir Bayındır ise, 'Yüksekovalıların direnişini selamlıyorum. İkbal Yaşar Newroz şehididir' dedi. Konuşmaların ardından sarı kırmızı yeşil flamayla süslenmiş tabuta sarılı Yaşar'ın cenazesi toprağa verildi. Yürüyüş başladı Törene katılanlar 3 noktadan dağılmaya başladı. Şemdinli yolundan dağılan kitle ilçe merkezine doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüşçüler arasında görevlendirilen bine yakın kişi, kitlenin ilçe merkezine yürüyüşünü engellemeye çalışıyor. İlçe, merkezinde özel harekat timleri yoğun güvenlik önlemi aldı. Yüksekova'da, 3 günlük yas ilan edildi. Yaşar'ın ailesi taziyeleri Kani Hayder Mahallesi'ndeki taziye çadırında kabul edecek. HAKKARİ (DİHA)

KÜRDİSTAN BÖLGE BAŞKANLIĞI’NDAN İRAN’IN KÜRT KÖYLERİNİ BOMBARDIMAN ETMESİNE SERT KINAMA…

  PNA-Federal Kürdistan Bölge (FKB)Başkanlığı sözcülüğü, İran ordusunun Kürdistan Bölgesi’nin Kaledze bölgesini bir kaç gündür bombalamasıyle ilgili olarak bir açıklama yaptı. Bölge başkanlığı sözcülüğü tarafından yapılan açıklamada, İran’ın üç gündür Kaladze bögesine bağlı bazı köyleri bombardıman ettiği, bu bombardımanların bu köylerde yaşayan halkta korku, Kürdistan halkında da büyük bir endişe yarattığı belirtildi. 22.03.2008 tarihli açıklamada, ‘’Biz bu bombardımanları sert bir şekilde kınıyoruz ve bu bombardımanları en kısa zamanda durdurulması çağrısında bulunuyoruz’’ denildi.