KÜRDİSTAN BÖLGE BAŞKANLIĞI’NDAN İNTİHAR SALDIRISINA KARŞI SERT KINAMA...

 

image PNA-Federal Kürdistan Bölge (FKB)Başkanlığı, Irak Parlamentosunun gizli bir oturumla çıkardığı yerel seçimler yasasını protesto etmek için Kerkük’te düzenlenen gösteriyİ destekleyen ve sivil göstericilere karşı düzenlenen terörist saldırıyı kınayan yazılı bir açıklama yaptı. 

Açıklamda, Kürdistan Bölgesi Başkanlığı’nın, Kerkük halkının Irak Parlamentosundan geçen yerel seçim yasası ve Kerkük’ün statüsü ile ilgili 140.maddenin 24.maddesi ile değiştirilmeye çalışılmasına karşı Kerkük’te düzenlenen sivil halk gösterisine destek verdiği, ancak gösterilerin sorunların çözümünü istemeyen taraflarca sabote edildiğini ve sivil halk gösterisine karşı bombalı saldırı düzenlendiği ve saldırıyı sert bir şekilde kınadığı belirtildi.

FKB Başkanlığı’nın yazılı açıklamasında, 200 bin den fazla Kerkük halkının sözkonusu yasayı ve maddeyi protesto etmek için caddelere çıktığı, istek ve taleplerini barışçıl bir şekilde ortaya koydukları ve sorunların çözümü için Irak Daimi Anayasasında bulunan 140.maddenin uygulanmasını istedikleri belirtildi. KERKUK KURDISTAN

Açıklamada, Kerkük halkının bu vatansever duruşunun Kürdistan halkının barışçıl taleplerini ve herkesin bir arada yaşama isteklerini tekrar ettiği kaydedildi. Açıklamada, Kerkük halkının bu barışçıl gösterisinin takdire şayan olduğu ifade edildi.

Açıklamada, Kerkük halkının bu medeni gösterisinin bir defa daha teröristlerin ve Kürdistan halkının düşmanlarının hedefi olduğu, teröristlerin gösteri yapan halkın arasında bombalı terörist saldırı düzenledikleri ve saldırının çok sayıda sivil halkın şehit olmasına ve yaralanmasına neden olduğu belirtildi.image 

Açıklamada, “Bölge Başkanlığı olarak Kerkük halkına ve göstericilere bu barışçıl tutumlarından dolayı teşekkür ediyoruz” denildi.

Yazılı açıklamada, “Biz, bu terörist eylemi sert bir şekilde kınıyoruz. Kentteki ilgili kurumların olayla ilgili ve olayı gerçekleştiren teröristlerin ortya çıkarılması için yasal işlemleri ve soruşturmaları acil bir şekilde başlatmaları çağrısında bulunuyoruz” denildi.

Açıklamada, Kürdistan halkının isteklerine karşı düzenlenen terörist saldırıların Kürdistan halkının 140.maddenin uygulanması konusundaki kararlılığını hiçbir şekilde engelleyemeyeceği vurgulandı.

Kürdistan - YEREL SEÇİMLER YASASINA KARŞI BAŞKENT HEWLER’DE DÜZENLENEN PROTESTOYA YÜZBİNLERCE VATANDAŞ KATILDI.    

imagePNA-Arshad A.Abdurrahman/Hewler: Irak Parlamentosunda gizli bir şekilde kabul edilen yerel seçim yasasını protesto etmek için başkent Hewler’de büyük bir gösteri düzenlendi. Bugün saat 09:30’da başlayan prortesto gösterisine başkentteki bütün oluşumlar katıldı. Kürdistan Bölge Parlamentosuna kadar yürüyen Kürt, Keldani, Aşuri, Türkmen ve diğer oluşumlar 140.maddenin uygulanması konusunda sloganlar attı ve yazılı pankartlar taşıdı.

Protesto gösterisine, başkentteki bütün oluşumların yanı sıra, sivil toplum örgütleri, Kürdistan Öğrenciler Birliği, siyasi partiler, sendikalar ve diğer organizasyonlar katıldı.

Başkentte güvenlik üstdüzeydeydi. Kürdistan bayraklarının dalgalandırıldığı gösteride özellikle Irak Parlamento Başkanı Mahmud Meşhedani’ye büyük bir tepki vardı.

 

               “KÜRTLER KERKÜKSÜZ OLAMAZ”

image Bir milyona yakın gösterici sürekli “Kerkük Kürdistan’ın kalbidir”, “Kürdüz Kerküksüz olmaz”, “140.maddeye EVET, 24.maddeye HAYIR” ve “140.madde olduğu gibi uygulanmalı” saloganları attı.

Büyük bir Kürdistan bayrağının açıldığı gösteride, Irak parlamentosunun kararına karşı tepki olarak bir de İngilizce, Arapça ve diğer dillerde yazılı pankartlar taşındı. 

Göstericiler, 60 metre caddesi ve Şehit Saad Salonu yakınındaki anayoldan protesto gösterisine başlayarak Kürdistan Parlamentosu önünde toplandı.

‘’IRAK PARLEMANTOSUNUN KARARI PARLEMANTODAKİ BAASÇILARI ORTAYA ÇIKARDI’’

Göstericiler burada Kürdistan Parlamento Başkanı Dr. Kemal Kerkuki tarafından karşılandı.

Göstericileri selamlayan ve teşekkür eden Kerkuki burada bir konuşma yaptı.

Kerkuki, göstericilere hitaben konuşmasında, “Irak Parlamentosunda kararı parlamentodaki Baasçıları ortaya çıkardı” dedi.

Irak Parlemantosunun kararının Parlemantoda bulunan  Baasçıları milletimiz için ortaya çıkardığını söyleyen Kerkuki, ülkede yasa ihlaline hiçbir şekilde izin verilemeyeceğini, Irak anayasaya uygun olmayan hiçbir şeye bağlılıklarının olmayacağını ve de buna destek olmayacaklarını kaydetti.

Kerkuki, bu yasaya hemen karşı çıkan Kürdistan Bölge Başkanılığına da teşekkür ederek, halktan dikkatli olmalarını ve Kürdistan halkına karşı kurulmaya çalışılan planları reddettmelerini istedi.

Gayet sağlıklı ve güzel bir şekilde geçen protesto gösterisinde göstericiler, Kürdistan Siyasi Liderliği’ne desteklerini yineledi.image

Güvenliğin üstdüzeye çıkarıldığı protesto gösterisi daha sonra sessiz bir şekilde sona erdi.

Irak Parlamentosu geçen hafta Kürdistan İttifak Listesi’nin parlamentoyu terk etmesine rağmen  Kerkük’ün 4 ayrı seçim bölgesine ayrılmasını öngören 24. maddesini gizli bir oturumla onaylamıştı.

Oylamanın bu şekilde parlamentodan geçmesi Kürdistan Bölgesi’nde büyük bir tepkiyle karşılandı. Dün de Kerkük’teki tüm oluşumlar sözkonusu karara karşı büyük bir gösteri düzenlenmişti.

0 Yorum: