“140.MADDE ÖLDÜ DİYENLER IRAK’IN PARÇA PARÇA OLMASINA TAHAMMÜL ETSİNLER’’

mesud barani PNA-Federal Kürdistan Bölge (FKB) Başkan Mesut Barzani, dün düzenlenen geniş katılımlı bir toplantıda yaptığı konuşmada, ‘’Federal Irak Daimi Anayasasının 140.maddesi öldü diyenler Irak’ın parça parça olmasına tahammül etmemliler’’ dedi.

Federal Kürdistan Bölge Başkanı Mesut Barzani, dün, Kürdistan Bölge Başakanı Yardımcısı Kosret Resul Ali, Parlemento başkanı ve yardımcısı, Kürdistan Demokratik Parti Siyasi Büro Sekreteri Fazıl Mirani, Kürdistan Yurtseverler Birliği Siyasi Büro İdare Sorumlusu, Siyasi Bürodan bazı yetkililer, her iki tarafın liderliği, İçişlerinden Sorumlu Bölge Bakanı, Sorunlu Bölgeleler’den Sorumlu Bölge Bakanı  ve Irak Parlemantosu’nda bulunan Kürdistan İttifakı Listesi Başkanı Yardımcısının hazır bulununmasıyla Kerkük İl Meclisi Başkanı ve bazı İl Meclis üyeleri ile PDK’nin 3.Şube Sorumlusu  ve İdar Sorumlusu İle YNK’nin 2.Şubesi’nin Sorumlusu ve İdare Sorumlusu ile toplandı.

Toplantının başında toplantıya katılanlara ‘’Hoş Geldiniz’’ diyen Başkan Barzani, ‘’bu toplantının kendine has önemi var çünkü Anayasanın 140.maddesi çok  hassas bir aşamaya ulaştı ve bunun için çok ciddi çalışma yapılmalı. Çok büyük bir cüretle eksikleri göstermeli ve bunlar için uygun bir çözüm bulmalıyız’’ dedi.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Temsilcisi De Mistura ile yaptığı son görüşmeye değinen Başkan Barzani, bu görüşmede sayın De Mistura’nın, hazırladığı raporun birinci bölümündeki hataları kabul ettiğini ve bunun da 4 madde de toplanbileceğini söyledi:

1-2005 seçiminin sonuçlarına dayanmama.

2-Kürdistan Bölgesi hükümetine işarette bulunmama.

3-Aslen onun işi olmayan başka ayrıntılara girdi.

4-Araplaştırma fenomenine hiçbir şekilde göz önünde bulundurmadı.

Başkan Barzani,’’ Bizim en baştan Irak’ın özgürleştirilmesi sürecine katılmamız ve daha sonra da siyasi sürece katılmamız,  halkımıza karşı yapılan adaletsizliğin ve zulmün ortadan kaldırılması amacıylaydı.

140.madde öldü diyenler şunu çok iyi bilsinler ki eğer bu madde öldüyse bunun anlamı anayasa da öldü demektir. Ve yine kendileri  Irak’ın parç parça olmasına tahammül etmeliler.

Biz, Kürdistan’dan koparılan bölgelerin yasal bir şekilde Kürdistan’a bağlanmasını istiyoruz. BM’nin şuan yaptığı iş hayırlı bir iştir. Ancak, böyle hassas bir meselede hata yapılmamalı.

Mendeli’nin bütünün başka bir yere verip oradaki bütün Kürt’leri unutamazsın ve aynı zamanda Mehamur’da bazı köylerden dolayı Kerac’ı ayıramazsın. Orada oylarının % 97’sini Kadeşlik Listesi’ne veren bütün bu Kürtleri başka bir yere bağlayamazsın. Bu mümkün değil. ‘’ dedi.

Başkan Barzani, katılımcılardan gelecekte yapılması amaçlanan işler ve  Kerkük’te yapılacak seçim konusundaki önerilerini 140.madde çerçevesinde olması şartı ile ortaya koymalarını istedi.

Başkan Barzani, Kerkük’ün kimliğinin Kürdistani olduğunu söyleyerek bu kimliğin kabul edilmesi gerektiği tekidinde bulundu.

Dahas sonra konuşan FKB Başkanı Yardımcısı Kosret Resul Ali de BM Grenel Sekreteri De Mistura ile yaptığı görüşmesinde De Mistura’nın raporun 1.Bölümünde yapılan hatları 2. Ve 3.  Bölümlerde düzeltme sözü verdiğini söyledi.

Toplanıtını bir diğer bölümünde de Adnan Müftü, Fazıl Mirani, Celal Cevheri, Erselan Bayız, Dr.Sadi Berzenci, Dr.Mahmut İhsan, Dr.Kemal Kerkuki, Rızgar Ali, Sadi Pire,  PDK’nin 3.Şubesi ve YNK’ nin 2.Şubesinin her iki sorumluları ve de diğer bazı katılımcılar konuya ilişkin görüş ve düşüncelerini ortaya koydular.

Toplantının sonunda, 140.maddeye has kurulan bütün komisyonların tasfiye edilmesi ve Dr.Muhammed İhsan başanlığında bir resmi bir komisyon kurulamasına ve bu komisyona geniş yekiler verilmesi, tek bir merciye bağlı olması bunda Kürdistan  Parlemantosu, Kürdistan İttifakını temsil etmesine  karar verildi.

Toplantıda, ayrıca, tek bir siyasi söylemde birleşilmesi  ve Kerkük’te idari edanın daha da iyileştirilmesi tekidinde bulunuldu.

0 Yorum: