Hakkâri Valiliği,Diyanet ve Gülen Cemaati Şemdinli’ye El Attı

tekturkiye HAKKÂRİ   Umut Kitap Evi’ne yapılan bombalı saldırıyla dünya gündemine gelen Hakkâri’nin Şemdinli ilçesi’nde cemaatçiler harekete geçti. Birçok alanda çalışmalar yürüten cemaatçiler, Hakkâri Valiliğin onayıyla Kurs ve Talebi Yurdu adı altında çevre illerde dahi para toplamaya başladılar.

Tüm Ülke ile birlikte dünyada da yankı bulan Umut kitapevi patlamasından sonra Şemdinli de geliştirilmeye çalışılan Cemaatler Şemdinli yi kuşatma altına aldı. Özelikle Şemdinli olayından sonra İlçeye atanan Yeni kaymakam ve ilçe müftüsü öncülüğünde başlatılan bu tür faaliyetlerle  Şemdinli de gerginlik ve  toplumsal kutuplaşmalar yaratılarak, İlçede gelişmeye başlayan toplumsal muhalefetin önü kesilmek istenilmektedir. 2006 yılında ilk olarak  özel bir şahsa ait  binada  faaliyete başlayan  ve resmi evraklarında “okuma salonu “olarak” gözüken Ancak dershane olarak işletilen  Fetullah Gülene bağlı vakıfın  açılışı ile başlayan cemaatçi örgütlenmeler daha sonra İlçe müftüsü Adem Bozkurt un  organizesi ile  İlçe merkezinde ve bağlı köylerde aralarında 12-13 yaşlarında kız çocuklarında bulunduğu yüzlerce çocuğun Kayseri  ve farklı illerde bulunan cemaatlere bağlı  kurumlara gönderilmesi ile devam etti. Bu şekilde farklı illere gönderilen çocuk ve genç kızların cemaatlere ait kurumlara yerleştirilerek  “hafız “ olacakları iddia edilirken buralarda öğretim görenler bu kurumlarda kendilerine “Tek Türkiye “ gibi Kürt düşmanlığı yapan dizilerin izletilerek Türk milliyetçiliği propagandası yapıldığını belirtiyorlar

Okulların kapanması cemaat çalışmalarını hızlandırdı

diyarbakir Okulların kapanması ile birlikte yine ilçe müftüsü öncülüğünde özelikle köylerde okuyan ilköğretim öğrencilerinin yaz kursları adı altında yine farklı illerde buluna cemaatlere ait kurumlara gönderilmesi hız kazandı. 2007 Yılında ise daha önce kaymakamlık Çocuk parkı olarak kullanılan İlçe Özel idaresine ait arsa Şemdinli kaymakamı Altuğ Çağların  çabaları sonucu 30 Yıllığına  yine Fettulah gülene  ait  bir kuruma yap işlet devret formülü ile kiraya verildi. Kiraya verilen arsa üzerinde bir mühendisin koordinesinde 5 katlı bir binanın yapımı devam ediyor. Yapımı devam eden binanın Dershane  ve öğrenci yurdu olarak faaliyet yürüteceği öğrenilirken şimdiye kadarki  tüm işlemlerin bir inşaat  Mühendisi üzerinden yürütülmesi dikkat çekiyor. Söz konusu inşaatın yapımı devam ederken Şemdinli merkez Karşıyaka  mahallesin de mülkiyeti İstanbul da ikamet eden Şemdinlili bir işadamına ait arsa üzerinde Kamuoyunda Süleymancılar olarak bilinen cemaat tarafından  bir öğrenci yurdu yapımı için girişimler başlatıldı. Cemaat “Şemdinli Kurs ve okul talebelerine  yardım derneği” adı altında kurdukları paravan bir dernek üzerinden yürüttükleri çalışmalarında halka söz konusu arsa üzerinde bir camii yapacaklarını iddia etmelerine rağmen öğrenci yurdu yapmak için resmi başvuruda bulundukları öğrenildi. Arsa sahibi işi adamı ise Arsasını camii yapımı için bağışladığını söyleyerek girişimde bulunanların cemaatçi olduklarını bilmediğini söyledi.

demirel_Fethullah gulen DTP’li belediye hakkında ‘Camiye karşı’ propagandası

Bu arada Derneğin Şemdinli belediyesine yaptığı söz konusu arsa üzerinde imar palanında gözüken bir yolun tadilat ile kaldırılması talebi kabul edilmeyince. Şemdinli belediyesi aleyhine DTP’li belediye camii yapımına engelliyor propagandası yapmaya başladı. Kamuoyunda Süleymancılar olarak bilinen bu cemaatin çalışmalarına her türlü desteği veren Şemdinli kaymakamı ve Şemdinli müftüsü  İlçede 2005 yılında meydana gelen büyük patlamada hasar gören  Şemdinli merkez Camiinin onarımı içinse hiçbir çaba göstermemeleri dikkat çekiyor. Şemdinli merkez camii 2005 yılındaki patlamada büyük zarar görmüş ve o günden bu güne kadar kullanıma kapatılmış durumda. Cemaatlerin bu faaliyetleri halk arasında huzursuzluk yaratmaya devam ederken, kutulaşmalara da zemin hazırlıyor. 2006 yılında acılan Fettullahcılara ait dershanenin faaliyet yürüttüğü bina sahibi tüm çabalarına rağmen dershaneyi binasından çıkaramayınca vakıf aleyhine  Şemdinli semdinli asker bombaAsliye Hukuk Mahkemesinde   binasının boşaltılması için dava açtı. Ayrıca Süleymancıların kurduğu derneğin yöneticileri de derneğin camii yaptırma derneği olarak bildikleri için yönetici olduklarını derneğin Süleymancılara ait olduğunu bilmediklerini söyleyerek rahatsızlıklarını dile getirip  istifa etmek istediklerini söylediler.

Valilik oluruyla para toplanmaya başladı

Cemaat çalışmaları Şemdinli İlçesi’nde yanı sıra Hakkâri genelinde devam ederken, cemaatler Hakkari Valiliği’nden ‘Kurs ve  okul talebelerine yardım derneği’ adı altında aldıkları olur belgesiyle başta Van, Hakkari, Kars, Ağrı, Ardahan, Muş olmak üzere birçok ilde hara toplamaya başladı.

Peşder Altan

 

1 Yorum:

Anonymous said...

Değerli blog yöneticisi sitenizdeki makalelerinizi firmamız Dell şarj aleti olarak çok beğendik ve başarılarınızın devamını diliyoruz.