Kerkük'te seçim var referandum yok

Kürdistan Demokratik Çözüm Partisi Kerkük'te seçimlere katılmayacak Irak'ta Ekim ayında yapılması beklenen seçimler öncesi ittifak arayışları sürüyor. Kürdistan Demokratik Çözüm Partisi (PÇDK) Kürt oylarının bölünmemesi için Kerkük'te seçimlere katılmayacaklarını açıkladı.

ANF'ye bilgi veren PÇDK yetkilileri, Ekim ayında beş eyalette yapılması beklenen seçimler konusunda kendi pozisyonları hakkında bilgi verdi. Seçimler beş eyalette yapılıyor: Bağdat, Tikrik, Diyala, Musul ve Kerkük. Seçimler öncesi gözler özellikle Kerkük'e çevrildi.

Petrol kenti Kerkük farklı güçlerin üzerinde hesap yaptığı stratejik bir alan. Kürtler Kerkük'ün kaderi belirlenmeden seçim yapılmasından yana değiller. Zira Irak Anayasası'nda geçen 140. Madde çöktü. Halen coğrafik olarak Duhok içinde olan Akre Güney Kürdistan'a resmen bağlanmadı. Akre resmi olarak Musul'a bağlı. Yine Maxmur ilçesi ve Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı Xaneqin, Mendeli, Celewla ile Şengal gibi yerler de 140. Maddenin öngördüğü şekilde Güney'e bağlanmadı.

Oyları parçalamamak için... PÇDK üyesi Ekber Cihangir, 'Bu yerlerin Güney'e bağlanması gerekiyor ancak ne zaman olacak bilinmiyor' dedi. Adil seçimler olursa Kürtlerin Kerkük'te kazanacağını söyleyen Cihangir, Türkmenler ve Arapların sayısının az olduğunu sözlerine ekledi.

PÇDK'nin de seçimlere resmi olarak davet edildiğini söyleyen Cihangir, 'ancak oyları parçalamamak için seçimlere girmeme kararı aldık' diye konuştu. Kerkük'te demokratik çözümün yanında olanları destekleyeceklerini kaydeden Cihangir, henüz listeler belirlenmediği için bu konuda kendi tavırlarını netleştirmediklerinin altını çizdi.

Gelecek seçimlerde parlementoya girebiliriz 'Kerkük'ün Kürdistan'a bağlanmasını istiyoruz' diyen Cihangir, Kerkük'te Kürt halkı üzerinde çıkarlara dayalı farklı bir çözümü reddettiklerini dile getirdi. Cihangir, Kerkük ve çevresinde partilerine yoğun bir ilgi olduğuna dikkat çekerken, Hewler ve Sülaymaniye'yi karşılaştırdığında Süleymaniye halkının ilgisinin daha yüksek olduğunu ifade etti.Bugüne kadar Güney Kürdistan'da bir kez seçimlerin yapıltığını anlatan Cihangir, geçen seçimlerde PÇDK'nin ağır baskılarla karşılaştığını söyledi. Bugün PÇDK'nin sadece Kerkük ve Musul'da bürolarının olduğu ancak bölge genelinde faaliyet yürüttüğünü kaydeden Cihangir, olası yeni bir genel seçimde parlamentoya girebilecek oy çoğunluğuna sahip olacaklarını dile getirdi

Neçirvan Barzani'ye YNK jesti Kürdistan Bölge Başbakanı Neçirvan Barzani'nin herhangi bir seçim yapılmadan yeniden Başbakanlığa getirildiğini ifade eden Cihangir, yeni hükümetin henüz kurulmadığına dikkat çekti. Cihangir'e göre Irka Devlet Başkanı ve YNK lideri Celal Talabani, Neçirvan Barzani'ye yeni görevi verdiğini sözlerine ekledi. CELİL DEMİRALP - HEWLER (ANF)

0 Yorum: