Türkiye'nin hava saldırıları AİHM'de

Kürt İnsan Hakları Projesi (KHRP) Türkiye'nin Güney Kürdistan'a yönelik olarak gerçekleştirdiği bombardımanların yasadışı olduğunu belirterek, bu saldırılardan zarara uğrayanların zararlarının tazmin edilmesi için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine başvurdu. KHRP Ekim ve Aralık aylarında Türkiye'nin gerçekleştirdiği hava saldırısı sırasında evlerini kaybeden Müslüman ve Keldani köylüler adına yaptığı başvuruda bombalı saldırılarda evlerin yıkıldığı ve sivillerin hayatını kaybettiği belirtildi.

İngiliz The Guardian gazetesine konuyla ilgili bir açıklamada bulunan KHRP direktörü Kerim Yıldız, Türk ordusunun topçu ateşi ve hava saldırılarında bölge halkından ölen ya da yaralananlar olduğunu belirtti.

Davayı dosyasını AİHM'e sunan İngiliz avukatlardan Mark Muller ise bazı sivillerin operasyonlar nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kaldığını belirterek, sivillerin insan haklarının ihlal edildiğini savundu. Dava AİHM'in sınırlarını test edecek bir dava olarak nitelendiriliyor. Zira AİHM'in kağıt üzerindeki yetki sınırları sadece Avrupa Konseyi üyesi ülkeleri ile sınırlı.

Guardian gazetesi, AİHM'nin davayı kabul etmesinin ise Avrupa Konseyi'ne üye ülkelerin sınırları ötesindeki insan hakları ihlallerinden, Avrupa dışında da olsa, sorumlu tutulabildiğini gösterdiğini yazdı.

KHRP daha önce de 1995 yılında Türk askerlerinin Irak'ın kuzeyinde 7 çobanı öldürmesini AİHM'e taşımış ancak dosyayı incelenebilir bulan mahkeme sunulan delilleri ise yeterli görmemişti.LONDRA - ANF

0 Yorum: