“İsrail Kürdistan ile ilişki kurmak istiyorken Kürdistan İsrail ilişkisinden utanıyor”

dk_logo_ Kürd liderlerden birisi Arap ülkelerini ziyaret etmeye görsün, hemen Kürdistan-İsrail ilişkileri gündeme gelir. Arap basının önemli bir bölümü bu konuyu işler ve basın mensupları, Kürd lidere ilk soru olarak Kürdistan-İsrail ilişkilerini yöneltirler. Türkiye’de de durum farklı değil. Güney Kürdistan’a yönelik “İkinci İsrail” söylemi, İsrail düşmanlığını kendine meslek edinen kesimler ve Kemalistlerle Kürt halkının özgürlük düşmanlarının sürekli çiğnediği bir sakız haline gelmiş bulunuyor. “İsrail’in Güney Kürdistan’daki istihbarat, askeri eğitim” ve benzeri faaliyetlerine yönelik yalan-yanlış, şişirme haberler sık-sık Türk medyasını süsler.  "Almanya'da Hitler'i yaratan Yahudilerdi"  diyen Abdullah Öcalan da bu uğursuz koroya katılıyor. Öcalan, son avukat görüşmelerinde İsrail’in GAP konusundaki emellerinden bahsediyor, bu konuda başta Rahşan Ecevit olmak üzere tüm ulusalcılarla aynı kaygıları taşıyor. Bir dönem “ABD İkinci İsrail’i oluşturuyor” diyen Öcalan, şimdi de Güney Kürdistan’da “Arap emirlikleri gibi emirlik kurmak” için kendisinin yakalanıp İmralı’ya getirildiğini söylüyor!..

kurd_israil

Güney Kürdistan Siyasi Önderliği bu ve benzeri deli saçması iddialara, iftira ve karalama çabalarına karşın her zaman aynı şeyleri söyledi: İsrail ile ilişkimiz yok, ama bu İsrail ile ilişkiyi reddettiğimiz için değil. Federal Irak’ın bu ülke ile ilişkisi olmamasındandır. Bağdat İsrail ile ilişki kurduğunda, Hewlêr de kuracaktır. 

İsrail-Kürdistan ilişkileri, son haftalarda özellikle Güney Kürdistan medyasında yeniden gündeme geldi. Güney’de yayınlanan gazeteler Davut Bağıstani’nin İsrail ziyareti ve ziyaret sonrası dile getirdiklerini sayfalarına taşıdılar. Davut Bağıstani renkli simalardan birisi. 1990’lı yılların son yarısında ve 2000’li yılların başlarında Kürt medyasında sık-sık görünen  Davut  Bağıstani, Barzan gazetesinin 79. sayısında yayınlanan röportajda, “İsrail Kürdistan İle İlişki Kurmak İstiyor, Kürdistan İsrail İle İlişki Kurmaktan Utanıyor” dedi.

“İsrail ile ilişkim var, İsrail Kürdistan ile ilişki içinde olmak istiyor, bu alanda ilk adımı Kürdistan atmalıdır” diyen Bağıstani, “Arap-İsrail sorununun merkezinde yer alan Filistin’in İsrail ile ilişki varken, Kürdistan İsrail ile ilişki kurmaktan niçin utanıyor” diye sordu. Arap medyasında yer alan ve İsrail şirketleri ve istihbarat kurumlarının Kürdistan’da faaliyet gösterdiklerini söyleyen haberleri yalanlayan Bağıstani, Kürdistan’da İsrail’e ait hiçbir şirket ve kurumun olmadığına vurgu yaptı. İsrail’in, Türkiye’nin Güney Kürdistan’a saldırısında bu ülkeye yardım ettiği iddialarını da reddeden Bağıstani, “böyle bir şey yok. Bu propagandadan öte bir şey değil. Hiçbir İsrail askeri Batman Askeri Havaalanına gelmemiştir” dedi.

İsrail ile ilişkimi ne saklıyorum, ne de bu ilişkiden utanıyorum. İsrail’in Kürdistan’a hiçbir düşmanlığı yok. İsrail toprağımızı işgal etmiş, bize saldırmış değil” diyen Bağıstani, İsrail’in politikasını desteklediğini, israelkurd Kürdistan Hükümeti’nin İsrail ile açık ve güçlü ilişki kurmasından yana olduğunu belirtti. “İsrail ile ilişki Kürdistan hükümeti’nin yararınadır” belirlemesini yapan Bağıstani, Güney Kürdistan’daki yapıyı “ikinci İsrail” olarak gören değerlendirmelere işaret ederek, “oysa Kürt liderliği Araplara karşı savaş içinde olduğu dönemlerde bile, İsrail’e karşı Arapları destekledi” dedi. Kürdistan’ın İsrail ile ilişkiyi reddetmesini doğru bulmadığını dile getiren Bağıstani,  “İsrail’den hiçbir zarar görmedik. İsrail ile toprak sorunu olan Suriye ve Filistin İsrail ile sorunları çözmek için çabalıyorlar. Kürdistan Hükümeti’nin Filistin’den daha fazla Filistinci olması gerekmez” dedi. Geçmişte, Kürt devrimi ile İsrail arasındaki ilişkilerin İsrail’in dostları, örneğin İran Şahı kanalıyla yürütüldüğünü anlatan Davut Bağıstani, “ne yazık ki İsrail ile direkt ilişkimiz yoktu” dedi. İran kanalıyla yürütülen İsrail-Kürt devrimi ilişkilerinden İran’ın faydalandığına vurgu yapan Bağıstani, bugün Kürdistan-İsrail ilişkilerinin kurulmamasından dolayı rahatsız olduğunu belirtti.

İsrail’in Kürdistan ile ilişki kurmak istediğini söyleyen Bağıstani, “bu iş için ilk adımı Kürdistan atmalıdır. Çünkü, kurulacak ilişkiden kim daha çok faydalanıyorsa ilk adımı onun atması bir kuraldır” dedi. Güney Kürdistan’da, İsrail şirketleri ve istihbarat örgütlerinin bulunmadığına vurgu yapan Bağıstani, İsrail bayrağının dalgalandığı Mısır’ın en büyük Arap ülkesi olduğuna dikkat çekti. Yatırım yapmaları amacıyla  Kürdistan Hükümeti’nin İsrail şirketlerini teşvik etmesi gerektiğini dile getiren Bağıstani, Irak ve Kürdistan olarak İsrail ile hiçbir sorunlarının olmadığını söyledi.

“Kürt-İsrail ilişkilerinden siz mi sorumlusunuz” sorusunu cevaplarken, hiçbir Kürt gurubunun, kendisinden İsrail ile ilişki kurma talebinde bulunmadığını belirten Bağıstani,  “ama bu konuda herkes sorumluluğunu bilmelidir” dedi.

Map image

İsrail’in kendi çıkarını ön planda tuttuğunu, çıkarı olduğu her yere gittiğini söyleyen Bağıstani, aynı şeylerin Kürdistan için de geçerli olduğunu dile getirdi ve önemli olan “her iki kesimin çıkarına olan ilişkilerin güçlendirilip korunmasıdır” dedi. Hiçbir Kürt partisinin İsrail ile ilişkisi olmadığını dile getiren Bağıstani, parti üyesi ve yöneticilerin kişisel ilişkilerinin olabileceğini belirtti. İsrail’de yaşayan 2500 Yahudi Kürdün Kürdistan’a dönmek istediklerini dile getiren Bağıstani, Kürdistan Hükümeti’nin ülkelerine dönmek isteyen Yahudi Kürtlere yardım etmesi gerektiğini söyledi. Kurdistan.nu

KURTLER DUSUNE DURSUN KURTLERI ISRAILCI OLARAK NITELEYEN TURKLER BIRBIRINI EZIYOR!..

İsrail milli gününde izdiham yaşandı, askeri ataşe generalleri kuyruksuz içeriye almak istedi
turkler_israil_elciliginde2 KK*Haber DIYARBEKIR, 9/5 2008 — İsrail’in milli günü münasebeti dolayısıtla, İsrail elçiliğinin Swiss Otel’de düzenlediği davete Türk yetkilileri ve özellikle Türk generalleri katıldı. Bir generali kayıran İsrail askeri ataşesi, Türk genelkurmay başkanı Yaşar Büyükanıt’ı kuyrukta beklemekten kurtarmak istedi ama Yaşar Büyükanıt kabul etmedi. İsrail elçiliğinin davetine Türk genelkurmay başkanı Yaşar Büyükanıt, 2. genelkurmay başkanı Ergin Saygun, kara kuvvetleri kurmay başkanı Atilla Işık ve çok sayıda devlet, hükümet ve askeri yetkili katıldı.

turkler_israil_elciliginde1 İsrail elçiliğinin milli günü dolayısıyla düzenlediği davete en çok göze çarpan general apoletleri idi. Türk ordusunun en üst akdemesinin katıldığı davet’te İlker Başbuğ yoktu. Yaşar Büyükanıt, son zamanlarda yanından eksik etmediği 2. gnelekurmay başaknı Ergin Saygun ile birlikte gitmişti. Kanal D’nin haberine göre, İsrail askeri ataşesi generalleri kuyrukta bekletmemek için onları sıra dışı öne alarak kayırmaya başladı. Kara kuvvetleri kurmay başkanı turkler_israil_elciliginde4Atilla Işık kuyrukta beklemeden İsrail elçisi ile toklaşabildi. Askeri atatşe, Yaşar Büyükanıt’ı da kuyruktan kurtarmaya çalıştı ancak Büyükanıt kabul etmedi.

Misafirler arasında ATO (Ankara Ticaret Odası) başkanı Sinan Aygün’ün olması dikkat çekiciydi. Ulusalcı, batı karşıtı, ABD ve İsrail düşmanı Sinan Aygün’ün İsrail’in davetine gitmesi, Türk ulusalcılarının ideolojilerini gösteriyor.

0 Yorum: