Şengal katliamı unutulmuyor

 

Êzidî Dernekleri Federasyonu (Federasyona Komelen Êzidîyan/FEK), katliamın birinci yıldönümünde Şengal halkıyla dayanışmak için 16 Ağustos 2008 Cumartesi günü Almanya’nın Hannover kentinde bir gece düzenliyor.

İlgili Başlıklar

»Kerkük ve Şengal pazarlıkları

»Şengal Katliamı: 500 ölü, 400 yaralı

» Şengaliller kaderine terk edildi

» Şengal’de operasyonlara protesto

» Madrid’de Şengal protestosu

» Şengal için merkezi yürüyüşler

» Şengal Katliamı: 500 ölü, 400 yaralı

 

Blair_KampanyaÊzidî katliamında yaklaşık 700 kişi yaşamını yitirmiş, binin üzerinde kişi ise yaralanmıştı.

Güney Kürdistan’ın Şengal kentinde yaşayan Êzidî Kürtlere yönelik katliamın üstünden bir yıl geçti. Federal Kürdistan Bölgesi dışında bırakılan Musul’un Şengal İlçesi’nde geride bıraktığımız 2007 yılının 14 Ağustos’unda, Türkiye ve Suriye’nin ortak düzenlediği saldırı sonucu gerçekleştirilen Êzidî katliamında yaklaşık 700 kişi yaşamını yitirmiş, binin üzerinde kişi ise yaralanmıştı.
Êzidî Kürtlerini yerlerinden etmeye yönelik bu katliamın birinci yılında Şengal halkı hala yaralarını sarmaya çalışıyor. Gerek Irak merkezi hükümetinin gerekse Federal Kürdistan Bölge Hükümeti’nin gerekli ilgi ve yardımı göstermemesinden dolayı perişan olan, evlerini, mallarını kaybeden Şengal halkı, kendi çabaları ve başta Avrupa’daki Êzidî kurumları olmak üzere Kürdistanlıların destekleri ile katliamın yaralarını sarmaya çalışıyor. Yaşadıları toprakları terk etmek istemeyen Şengal halkı, kendilerine verilen sınırlı yardımla yok olan yaşam alanlarını inşaa etmeye çalışıyor.Sengal_3
Şengal’in yaralı çocukları
Bütün savaş ve yıkımlarda olduğu gibi Şengal katliamında da zarar görenlerin büyük kısmı çocuklar. Şengal katliamından yaralı olarak kurtulan altı Êzidî Kürt çocuğunun Aachen’daki Louisen Hastanesi’nde, Osnabrück ve Münster hastahanelerindeki tedavilerinin ardından sağlıklarına kavuşarak Şengal’e geri döndükleri öğrenildi. Osnabrück Sivil İnisiyatifi öncülüğünde geçtiğimiz yıl Şengal katliamının ardından başlatılan ve çeşitli Alman sivil toplum örgütlerinin destek verdiği aktivite ile Güney Kürdistan’daki hastahanelerde tedavisi yeterli olmayan ve durumları kritik olan çocuklardan Mahir Kalo (5), Samir Bernish (17) , Asya Keso (8), Bischo Zedo (17), Khalef Azim (16) ve Sumo Hilo (17) aylarca süren tedavilerinin ardından sağlıklarına kavuşarak Kürdistan’a döndüler.sengalde%20katliam%2016_082007
Êzidî Dernekleri Federasyonu yetkililerinin gazetemize yaptıkları açıklamaya göre; altı Êzidî Kürt çocuğunun tedavilerinin ardından Şengal’den yeni getirilen üç çocuk daha Osnabrück Hastahanesi’nde tedavi altına alındı. Çocukların tedavisinin sürdüğü bildirildi.
Şengal ile dayanışma çağrısı
2007 yılının 14 Ağustosu’nda Şengal’de Êzidî Kürtlere karşı gerçekleştirilen katliamın ardından başta Almanya olmak üzere Avrupa’nın birçok kentinde protesto gösterileri organize eden ve yardım kampanyaları düzenleyen Êzidî Dernekleri Federasyonu  (Federasyona Komelen Êzidîyan/FEK), katliamın birinci yıldönümü nedeniyle yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, Şengal katliamını bir kez daha lanetleyen FEK, başta Kürdistan halkı olmak üzere tüm insanları Şengal’de yardıma muhtaç olan Êzidî halkıyla dayanışma içinde bulunmaya çağırdı.
FEK, bu amaçla 16 Ağustos 2008 Cumartesi günü Almanya’nın Hannover kentinde bir gece düzenliyor.

sengalsaldiri45


MURAT ALPAVUT/ HANNOVER
YENİ ÖZGÜR POLİTİKA

IRAQ YAZIDI BLAST

shingal36_260115518_std_267184745_std

0 Yorum: