AKP'nin Türkiye'si

amed-yildirim-cagdas-gemik 'Ya sev ya terk et' talimatının gereği yapılmaya başlandı. Saldırıya uğrayan iki Kürt yaşamını yitirdi, polis 'durmak yok vurmaya devam' etti, HPG'li oğlunun resmini taşıyan 76 yaşındaki nine tutuklandı.
SEVMİYORSAN ÖLDÜR
Başbakan Tayyip Erdoğan'ın sık sık tekrarladığı 'Beğenmeyen çekip gitsin', pompalı saldırgan için 'Vatandaş kendini savunacak' şeklindeki sözleri yerine ulaştı! Ankara, Manisa, Antalya, İstanbul, İzmir, Adana ve Balıkesir'deki saldırılarda 2 Kürt yaşamını yitirdi.
HOŞLANMIYORSAN VUR
AKP'liler, 'Devlete karşı gelenleri vurmaktan hoşlanacağım' diyor, polis ise durmadan yurttaşları öldürüyor. Polis bu kez Adana'da 14 yaşındaki Amed Yıldırım'ı sırtından vurdu. Yıldırım felç oldu. Polisin gerekçesi yine aynı: 'Kurşun sekip değdi.' TİHV'e göre, 2008'de polis 18 kişiyi öldürdü.
VİCDANLARI YOK
Türkiye'de söz konusu Kürtler olunca ne vicdan kalıyor, ne de hukuk. Lice'de 70 yaşındaki Hidayet Kaymaz'a verilen kömür yardımı oğlu HPG'lidir gerekçesiyle kaymakamlık tarafından geri alındı. Gebze'de ise 76 yaşındaki Nazife Babayiğit, HPG'li oğlunun resmini taşıdığı gerekçesiyle tutuklandı.
Duranı da durmayanı da vuruyorlar
Geçen yıl haziran ayında yetkisi artırılan polis, durmadan yurttaşları öldürüyor. Bir buçuk yılda 13 kişiyi 'dur' ihtarına uymadığı gerekçesiyle öldüren polisin son kurbanı ise Adana'dan. Hem de 14 yaşındaki bir çocuk. Geçtiğimiz günlerde Antalya'da Çağdaş Gemik adlı genci 'dur' ihtarına uymadığı gerekçesiyle kafasından vurarak öldüren polis, bu sefer Adana'da 14 yaşındaki Amed Yıldırım sırtından vurdu. Amed Yıldırım felç oldu. Daha önce Baran Tursun ile Çağdaş Gemik'i kafalarından vurarak öldüren polis, Ferhat Gerçek'i de tıpkı Amed Yıldırım gibi sırtından vurarak felç etmişti.
1 Haziran 2007'de Polis Vazife ve Salahiyetleri Kanunu'nda (PVSK) yapılan değişikliklerin yürürlüğe girmesinin ardından yaşanan polis 'terörü' her geçen gün artıyor. Sadece 2008 yılında 9 kişiyi vuran polis son olarak Adana'da işbaşındaydı. Adana'da Şakirpaşa Oba Mahallesi Ova Sokak üzerinde Mardin Nusaybin doğumlu 14 yaşındaki Amed Yıldırım'ın da aralarında bulunduğu 3 genç, motosikletli 2 polis tarafından kovalandı. Polisin dur ihtarı üzerine 3 gencin bindiği motosiklet yavaşladı, tam duracağı sırada arkada polislerin bulunduğu motor onlara yaklaştı. Olaya kahvede oturan birçok kişi de tanık oldu. Polislerden gözlüklü 45 yaşlarında olanı motosiklette arka arkaya oturan 3 kişiden en arkadaki yani Amed Yıldırım'ın beline silahı yaklaştırdı. Silahı beline dayadı ve ateşledi. Ardından iki elde havaya ateş etti. Sırtından aldığı kurşunla yaralanan Amed Yıldırım Adana Numune Hastanesi'nde tedavi altına alındı. Amed Yıldırım'ı yaralayan kurşun sırtının üst bölgesinden girip omuriliği zedeleyip, bağırsakları parçalayıp, bir böbreği tahrip edip kalça kemiğine çarpıp durdu. Amed Yıldırım polisin bu 'terörü' sonucu ölmedi, ama o da tıpkı İstanbul Yenibosna'da polis tarafından vurulan Ferhat Gerçek gibi felç oldu. Belden aşağısını kullanmayan Yıldırım en az 5 ameliyat daha geçirecek.
Ne hikmetse hep sekip değiyor
Amed Yıldırım'ı vuran polisler yine daha önceki kurbanlar için öne sürdükleri gerekçeleri sıraladı. Görgü tanıklarına rağmen emniyet yetkilileri polisin yere ateş açtığını, kurşunun sekerek Amed Yıldırım'ın sırtına isabet ettiğini savundu. Oysa görgü tanıklarının yanısıra İnsan Hakları Derneği (İHD) de hazırladığı raporda polisin çok yakın mesafede Yıldırım'ın sırtına nişan alarak ateş ettiğini açıkladı. İHD Adana Şubesi'nin hazırladığı raporda, 9 Kasım 2008 tarihinde saat 14.30 sularında Adana Ova Mahallesi'nde polislerin 14 yaşındaki Amed Yıldırım'ı belinden vurarak ağır yaraladığı hatırlatıldı. Yıldırım, 'Omzuna sıkılan kurşun belinden aşağıya doğru dalağını ve böbreğini parçalayıp omurilik iliğini zedeleyip kalça kemiğinde durmaktadır. Kurşun omzundan aşağıya doğru sıkılmıştır' denildi. Raporda, Adana Valisi İlhan Atış'ın olaya ilişkin yaptığı açıklamada polisin 'Dur' ihtarına rağmen motosikletli gençlerin kaçtığını ve polisin motosikleti durdurmak amacıyla lastiğe ateş ettiğinin söylediğini belirtilerek, şunlar ifade edildi: 'Bu açıklamada seken kurşunun çocuğa isabet ettiği iddia edildi.
Kafasına tabancayla vurarak öldürdüler
'Polisin eline düşen sağ kurtulmuyor' görüşünü gerçek kılan olaylar zincirine yeni bir halka daha eklendi. Antalya'da Çağdaş Gemik vurularak öldüren, Adana'da 14 yaşındaki Amed Yıldırım'ı sırtından vurarak felç eden polisin son icraatı ise Bursa'da. Bursa Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlar Şubesi ekipleri, 10 Kasım'da Merkez Anadolu Mahallesi'ne, baskın yaptı. Polisin açıklamasına göre Çedik, bu operasyon sırasında polisi görünce müstakil evlerin balkonundan atlayıp kaçmak isterken düştü. Yaralanan Çedik Adli Tıp Kurumu'na götürüldü. Polis yetkililerine göre sadece 'yüzünde çizikler' görünüyordu. Polisin açıklamasına göre Adli Tıp Kurumu'ndan Gedik 'düşmeden dolayı yüzünde ekimoz (morartı) oluştuğuna' ilişkin rapor verildi. Polis Gedik'i Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlar Şubesi'nde nezarete koydu. 2.5 saat sonra nezarethaneye giren bir polisin Çedik'in başının sol tarafında morarma oluştuğunu ve fenalaştığını bildirmesi üzerine zanlı Çekirge Devlet Hastanesi'ne götürüldü. Kafatasında çökme ve sağ gözünde ödem ve ekimoz olduğu belirlenen Çedik, 11 Kasım'da yaşamını yitirdi. Serkan Çedik'in kardeşi Levent Çedik, 'Tanıklar var. Ağabeyimin ağaca tırmanmak isterken düşmüş, yakalayan polis kafasına tabanca kabzasıyla vurduğunu anlatıyorlar' diyerek kardeşinin ölüm sebebini açıkladı.
Polisler yine serbest
Daha önceki olaylarda olduğu gibi Amed Yıldırım'ı vuran polisler de serbest. Gözaltına alınan iki polis memuru 10 Kasım 2008 tarihinde savcılığa çıkarıldıktan sonra tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldi. Valiliğin açıklamalarının gerçeği yansıtmadığının belirtildiği İHD raporunda, 'Görgü tanıklarının anlatımlarını değerlendirdiğimizde polislerin bilerek ve isteyerek adam öldürmeye teşebbüs ettiği çok net anlaşılmaktadır. Bilerek ve isteyerek adam öldürmeye teşebbüste etmekten polislerin hakkında dava açılması gerekirken, polisler hakkında adam yaralamaktan dava açılması bir kez daha polislerin korunduğunu görülmektedir' denildi.
Polis 19 kişiyi ya sokakta ya da karakolda öldürdü
Türkiye İnsan Hakları Vakfı'nın verilerine göre bu yılın başından beri polis sorumluluğunda 18 kişi öldü. İşte polis kurbanları:
26 Ocak: Hüseyin Turgut, Yalova'da park etme meselesi yüzünden tartıştığı polis G.E.'nin açtığı ateş sonucunda öldü.
15 Şubat: Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın Türkiye'ye getirilişinin yıldönümünde Şırnak'ta yapılan protestoya katılan 16 yaşındaki Yahya Menekşe, polis panzeri tarafından ezilerek öldürüldü.
5 Mart: Van Erciş'te, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde yapılan şölende polis tarafından dövülen 51 yaşındaki Mehmet Deniz öldü.
22 Mart: Van'daki Newroz olaylarında polisin açtığı ateş sonucu Zeki Erik öldü.
23 Mart: Yüksekova'daki Newroz kutlamasında İkbal Yaşar polis tarafından vurularak öldürüldü.
1 Nisan: Van'daki Newroz'a polis müdahale etti; 30 yaşındaki Ramazan Dal'ı öldürdü.
10 Nisan: İkbal Yaşar'ın cenazesinde bu sefer Fahrettin Şedat, polis tarafından öldürüldü.
16 Haziran: Ankara Mamak'ta polisten kaçan Ercan Ceylan vurularak öldürüldü.
20 Haziran: Iğdır'da karakola götürülmek üzere polis aracına bindirilen 22 yaşındaki Vusale Süleymanova ölü olarak indirildi.
2 Temmuz: Zonguldak'ta gözaltına alınan 38 yaşındaki Metin Yüksel, gözaltında fenalaştı. Hastaneye kaldırılan Yüksel öldü.
15 Temmuz: Ankara'da polisin 'Dur' ihtarına uymayarak otomobiliyle kaçtığı iddia edilen Gürsel Varol, açılan ateşle öldürüldü.
6 Ağustos: İstanbul'un Bahçelievler'de polis Mustafa Atasoy, kendi kendine söylenen 23 yaşındaki Cem İnci'yi kendisine küfür ettiği gerekçesiyle vurarak öldürdü.
25 Ağustos: Sivas'ta, 'Dur' ihtarına uymayarak kaçtığı iddia edilen Turan Özdemir öldürüldü.
26 Ağustos: Bursa'nın Nilüfer ilçesinde polis, 'Dur' ihtarına uymadığı gerekçesiyle 24 yaşındaki Cengiz Koç'u vurarak öldürdü.
13 Ekim: İstanbul Bağcılar'da 30 yaşındaki Ahmet Laçin Bağcılar Polis Merkezi'nde dövüldü ve kaldırıldığı hastanede öldü.
20 Ekim: Ağrı Doğubeyazıt'taki protesto gösterisine polis müdahalesinde Ahmet Özhan öldürüldü.
27 Ekim: Antalya'da polis M.E., 'Dur' ihtarına uymadığı iddiasıyla, motosikletiyle gezen 18 yaşındaki Çağdaş Gemik'i vurarak öldürdü.
8 Kasım: Adana'da 14 yaşındaki Amed Yıldırım, polisin açtığı ateş sonucu felç oldu. HABER MERKEZİ GUNDEM-ONLINE