Ergenekon dava dosyasındaki ‘MİT raporunda’ Fethullah Gülen’in birçok faaliyeti sıralandı.

Fetullah Gülen ile turkes turk kurt

Güleni'in MÇP’den 1992 yılında ayrılarak yeni bir parti kurma çalışmaları içerisine giren Muhsin Yazıcıoğlu’na maddi ve manevi destek verdiği vurgulandı.

Ergenekon'dan Gülen de çıktı

Vatan

1975’te Bornova’ya atanan, MSP yanlısı Nurculardan olan Gülen’in İran’da gerçekleştirilen devrimin Türkiye’de de gerçekleşmesini arzuladığı, Türkiye’de İslami devrim için yurt çapında teşkilatlanmaya önem verdiği kaydedildi.
Gülen’in aynı yıl içerisinde Said-i Nursi için Isparta’da düzenlenen mevlüte katıldığı, 1970 yılında İzmir’de Nurculuk üzerine programlar yaptığı, toplantılarda eğitici görevinde bulunduğu ifade edildi. 1971 Ocak ayı içerisinde, İzmir İmam Hatip ve İlahiyat Öğrenci Derneği içinde Nurculuk faaliyetleri yürüttüğü gerekçesiyle dernek idare heyetinden çıkarıldığı, aynı yıl Nurculuk faaliyetleri nedeniyle İzmir Sıkıyönetim Komutanlığı tarafından ifadesi alınarak hakkında dava açıldığı belirtildi.
Bu dava sonucunda vaaz etme yetkisinin elinden alındığı, 1972 Eylül’ünde Erzurum’a giderek Nurcu liderlerle görüştüğü, çeşitli Nur toplantılarına katıldığı kaydedildi. 1973 yılı itibarıyla Edremit’e tayin edildiği ancak İzmir’de ikametini sürdürdüğü, her hafta Cuma günleri Edremit Camisi’nde vaaz verdiği, her gelişinde Nur medreselerinde Nur toplantıları yaptığı belirtildi.
İran devrimi arzuladı
1975’te Bornova’ya atanan, MSP yanlısı Nurculardan olan Gülen’in İran’da gerçekleştirilen devrimin Türkiye’de de gerçekleşmesini arzuladığı, Türkiye’de İslami devrim için yurt çapında teşkilatlanmaya önem verdiği kaydedildi.
Bornova Merkez Vaizi olduğu dönemde, vaaz bantlarının yurtta dağıtılmasını sağlatarak Nurculuk propagandası yaptığı, 19 Nisan 1980’de İzmir’de gerçekleştirilen bir Nur toplantısında yaptığı konuşmada, birkaç gün içerisinde, “Huruç harekâtı (atılım harekâtı) başlatacağını, hemen hemen her ilde liderlerin tespit edildiğini, İran’da yapılan İslam harekâtının Türkiye’de böyle başlamış olacağını” belirttiği ifade edildi.
Aynı yıl başka bir Nur toplantısında “Huruç harekâtının başarıya ulaşması için yurtta kendi binalarında ve kiralayacakları müsait yerlerde, orta ve yükseköğrenim gören öğrenciler için yurt binalarının açılması, eğitilen öğrencilerin meyvalarını vermesi, kendi fikirleri doğrultusunda çeşitli kitap ve dergilerin basımının gerçekleştirilmesi ile özellikle Türkiye’deki öğretmenlerin büyük bir bölümünün kendi yönlerinde faaliyet göstermeleri gerektiğini” ifade ettiği belirtildi.
24 Haziran 1980’de, Denizli Merkez Akyazılı Köyü Orta ve Yüksek Eğitim Vakfı’nın açılışındaki konuşmada dikkat çeken ifadeleri de şöyle:
“Milletimiz içinde bulunduğu zelil duruma, şeytanın uşakları, muallimler ve onların yetiştirdiği inançsız talebeler nedeniyle düşmüştür. Rusya Müslümanlığın giderek azalması ve komünizmin yayılması amacıyla Türkiye’ye her yıl yardım göndermektedir. Ahlaksızlık, zina ve anarşi almış yürümüştür.”
Kaçmaya başladı
Yazıcı Nurcuların lideri olan Fethullah Gülen’in 1980 yılında Nurcuların yayın organı olan “Sızıntı” adlı dergide, “M.F.D” rumuzu ile yazılar yazdığı, sıkıyönetim komutanlığının operasyonunu haber alınca, Erzurum’a kaçtığı, Bornova Müftülüğü’ne Erzurum’dan 20 günlük, Kayseri Tıp Fakültesi’nden 45 günlük sağlık raporu gönderdiği belirtildi.
1980 Aralık’ta Çanakkale’ye tayin edildiği, 1981 Ocak ayı itibarıyla Isparta Uluborlu ilçesindeki “İmam Hatip Lisesi Öğrencilerini Koruma ve Yetiştirme Derneği” merkezinde gizlendiği kaydedildi. 27 Şubat 1981’de Eyüp İstanbul Hükümet Tabipliği Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Psikiyatri Kliniği’nden 20 günlük rapor aldığı ifade edilerek 22 Mart’ta Çanakkale Müftülüğü’nden istifa ettiği belirtildi.
Ankara’da Nurcu liderlerden Toprak Diş Kliniği sahibi Hayrettin Toprak’ın evinde saklandığı, 1982’de Konya’da Nurcu liderlerle toplantı yaptığı belirtildi. Aynı yıl Keşan’ın bir köyünde gizlendiği, Molla ve Dahhak takma isimlerini kullandığı kaydedilerek Sızıntı grubu üyelerince, Gülen’in bantlarının Mekke’de kiralanan bir dükkânda Türk hacılarına satıldığı, 1983 yılında, Menemen Helvacıköy’de Y.İ.E. öğrencisi Yaşar Erdoğdu’nun yanında saklandığı belirtildi.
Ege Ordu ve İzmir, Antalya illeri Sıkıyönetim Komutanlığı’nın Şubat 1985 tarihli yazısı ile arananlar listesinde yer aldığı, 18 Mayıs 1985’te kendisini maddi yönden destekleyen zenginlere hitaben İstanbul Altunizade’de bir konuşma yaptığı ifade edilerek özel okullara para yardımı yapmaları için öğütlerde bulunduğu kaydedildi.
Gülen grubuna mensup Nurculardan Sabri Kadıoğlu’nun Abdülkadim Zellüm adlı yazarın “Hilafet Nasıl Yıkıldı” isimli eserinin ücretsiz dağıtıldığı, Hizb-ut Tahrir mensubu Muhammed Kürdi’nin, parti merkezinden aldığı emir üzerine İzmir’de tahsilini yaparken Gülen ile bir görüşme yaptığı, görüşmeden bir sonuç çıkmadığı ifade edildi.
Genelkurmay Başkanlığı’nın 15 Nisan 1985 tarihli aranan şahıslar kitabının ikinci kategori, 583. sırasında arananlar arasında yer aldığı belirtilen Gülen’in 1987 yılında İstanbul’daki evinden “imamlarına” eğitim vermeye başladığı belirtildi. Ağustos 1987’de ders verdiği öğrencilerine yaptığı konuşmada, “Alparslan Türkeş ile görüştüğünü, Türkeş’ten cemaatini şeriat doğrultusunda yetiştirmesini istediğini, onun da kabul ettiğini” ifade ettiği belirtildi.
6 Eylül 1987’de yapılan seçim yasaklarıyla ilgili referandumda, Turgut Özal’ı desteklemek amacıyla Nurcuların hayır oyu kullanmalarını sağladığı, Şubat 1990’da Korkut Özal’ın dünürünün İstanbul’daki evinde “ANAP’ın geleceği ile ilgili” toplantıya katıldığı belirtildi.
Aynı yıl Türkiye’deki İslam faaliyetlerini tek bir merkezden koordine etmek amacıyla oluşturulan İslam Şûrası içerisinde yer aldığı, 1999 yılında rahatsızlığı nedeniyle birkaç kez yurtdışına çıktığı belirtildi. Gülen’in 20 Ekim 1991’de yapılan genel seçim arifesinde MÇP’ye 3.5 milyar yardımda bulunduğu ve seçimlerde MÇP ile ittifak yapan Adalet Partisi’ni desteklediği kaydedildi
ABD’ye gitti
Nisan 1992’de Azerbaycan’a gittiği, orada TV kurma çalışmalarına başladığı, aynı tarihte ABD’deki Risale-i Nur Enstitüsü’nün çalışmalarını yönlendirmek maksadıyla gizli olarak ABD’ye gittiği belirtildi. Buradan Avusturya’ya geçtiği, Türk öğrencilerin akademik öğretim gördüğü okulları ve kaldıkları yurtları ziyaret ettiği kaydedildi. Ayrıca kuracağı üniversitelerde ders vermek amacıyla, söz konusu ülkelerdeki çeşitli profesörlerle de görüştüğü ifade edildi.
Yazıcıoğlu’na destek
MÇP’den 1992 yılında ayrılarak yeni bir parti kurma çalışmaları içerisine giren Muhsin Yazıcıoğlu’na maddi ve manevi destek verdiği vurgulandı. 19 Ocak 1994’te Ankara’da kurulan “Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı”nın kurucuları arasında yer aldığı belirtilerek aynı yıl içerisinde ABD, Almanya, İngiltere ve Rusya’nın Türkiye’deki büyükelçileri tarafından ayrı ayrı ziyaret edildiğine dikkat çekildi. 1995 yılı Ağustos ayı itibarıyla basında çıkan devlet yanlısı beyanları nedeniyle İBDA/C örgütü lideri Salih Mirzabeyoğlu tarafından ölümle tehdit edildiği ifade edildi. (Cumhuriyet)

0 Yorum: