Irak Dışişleri Bakanlığından, Türkiye’ye: Kerkük’e karışma

KIRKUK KURDISTAN KERKUK KURDISH

Irak Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’ye yabancıların Kerkük konusuna müdahale etmesine izin vermeyeceklerini bildirdiklerini açıkladı.

Kürt ve Iraklı siyasi gruplar, yerel seçimleri düzenleyen yasa üzerinde uzlaşma sağlarken, Irak Dışişleri Bakanlığı yayımladığı bir bildiri ile Türkiye’ye açık mesaj verdi: Kerkük’e karışma. Cumartesi günü Türk Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari ile telefonda görüştü. Irak Dışişleri Bakanlığı yapılan görüşmenin içeriği hakkında bir bildiri yayımladı. Türk Dışişleri Bakanı’nın, Kerkük konusunda ‘kaygılarını’ dile getirdiği belirtilen bildiride Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari’nin de Kerkük’ün Irak’ı ilgilendiren bir mesele olduğunu söyleyerek yabancıların bu meseleye müdahil olmasına izin vermeyeceklerini söylediği ifade edildi. Bu arada Güney Kürdistanlı’ların büyük tepkisine neden olan yerel seçim yasası (24. madde) Irak’ın başkenti Bağdat’ta Birleşmiş Milletler (BM) ile ABD gözetiminde Kürtler ve Iraklı siyasi gruplar biraraya geldi.

‘Ortak görüşe varıldı’

Federal Kürdistan Bölge Başkanı Mesut Barzani’nin Bağdat bürosunda gerçekleşen ‘kritik’ toplantıya ABD Büyükelçisi Ryan Crocker, Birleşmiş Milletler (BM) Irak temsilcisi, İngiltere Büyükelçiliği temsilcisi, Irak Başbakanı Nuri El Maliki, Irak İslam Yüksek Konseyi Başkan Yardımcısı Ammar El Hekim, Irak Devlet Başkan Yardımcısı Adil Abdulmehdi, Irak İslam Partisi politbüro üyesi Dr. Eyyad Samerayyi ve birçok siyasi parti ve grubun üst düzey yetkilisi katıldı. Toplantıda Irak Anayasası’na aykırı bir şekilde, Kürt ittifakının itirazına rağmen Irak Parlamentosu’nda kabul görülen ancak Devlet Başkanlığı Konseyi tarafından geri çevrilen yeni Irak yerel seçimler yasasının özelliklede Kerkük ile ilgili 24. Maddesi hakkında taraflar görüşlerini ortaya koydu. Toplantıda tüm siyasi kesimleri kapsayabilecek ortak bir mekanizmanın üzerinde durularak tarafların önerileri ele alındı. Toplantı ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Ammar El Hekimi, toplantıda bir noktada ortak görüşe varıldığını, bunları diğer siyasi gruplara da sunacaklarını, taraflar arasında bir uzlaşmanın olacağını beklediklerini kaydetti.

Osman: ABD baskı yapıyor

Yapılan görüşmelere ilişkin bir açıklama yapan Irak Parlamentosu’ndaki Kürt İttifakı Listesi üyesi Dr. Mahmud Osman, görüşmelerde bir sonuca ulaşılmadığı gibi ABD’nin işi aceleye getirerek karmaşıklaştırdığını söyledi. Kürdistan İttifak Listesi’nin diğer taraflarla yaptığı görüşmelerde bir sonuca ulaşmadığını bildiren Osman ABD’nin görüşmelerde aceleci davranarak olumsuz etkide bulunduğunu kaydetti. Osman, ABD’nin bu davranışının arkasında kendi halkına bir kazanım elde ettiğini göstermenin yattığını söyledi. Osman, bu durumun görüşmelerin başarısızlıkla sonuçlanmasına yol açabileceği uyarısında bulundu.

BAĞDAT

İLGİLİ HABERLER

0 Yorum: