BAŞKAN BARZANİ: “HERHANGİ BİR ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİNE RAZI OLMAYIZ”

serok barzani 17-Nov-08 [11:9]

PNA-Federal Bölgesi (FKB) Başkanı Mesut Barzani, Kürt ve Irak halkının demokratik haklarına zarar verecek herhangi bir Anayasa değişikliğine razı olmayacaklarını söyledi.

Başkan Barzani, Merkezi Yönetimin yetkilerinin genişletilmesi ve Bölge Yönetimin yetkilerinin azaltılmasının yeniden diktatörlüğün oluşmasının anlamına geldiğini söyledi.

El-Hurre Televizyonuna konuşan Başkan Barzani, Kürt ve Şii İttifakı arasında gerçek sorunlar olduğunu belirterek, “Bu yüzden benim son Bağdat ziyaretimde iki taraf arasında 5 ayrı komisyonun oluşturlması kararı alındı” dedi.

Irak Başbakanı Nuri El-Maliki’nin Anayasa değişikliğine ilişkin açıklamaları konusunda Başkan Barzani, Kürt ve Irak halkının demokratik haklarına zarar verecek herhangi bir Anayasa değişikliğine razı olmayacaklarını söyledi.

Başkan Barzani, “Bu yerinde bir açıklama değildi ve bizi çok kaygılandırıyor. Bu yetkilerin tek bir kişide toplanması için açık bir çağrıdır” dedi.

Başkan Barzani, şuanda yaşananların da bir kişinin tek taraflı olarak karar çıkartması anlamına geldiğini, hiçbir kurum ve tarafı dinlemediğinin göstergesi olduğunu söyledi.

“Destek Meclislerinin” oluşturma planı konusunda da Başkan Barzani, bu meclislerin tek tarafın çıkarına ve seçimler amaçlı olduğunu, bunun Kerkük ve Musul’da da sorun yaratmak için olduğunu söyleyerek, “Bu da Kabul edilemez” dedi.

Kürt aşiretlerin sözkonusu “destek meclisleri”nde yer alması konusunda da Başkan Barzani, Kürt aşiretlerin bu meclislerdeki varlığı daha önce kiralanan ve adlandırdığımız “Cash”ların geri getirilmesi olacağını söyledi.

Bu “Cash”ların canlandırılması da vatan hainliği olduğunu söyleyen Başkan Barzani, sözkonusu destek meclislerine katılanların “Cash” suçlamasıyla mahkemeye verileceğini ve bu meclislere katılan Arapları da düşman güçleri olarak göreceklerini kaydetti.

Başkan Barzani ayrıca, Irak’ta neden ve ne zamana kadar ulusal ve mezhebi kavga devam edecek? sorusunu da sordu.