Kurdistan_Kerkuk_Kirkuk


image www.kurdistan-postANF HALİL ERMİŞ KANDİL / Irak parlamentosunun Kerkük’ün Kürdistan’dan koparılmasını amaçlayan kararı Kürdistan genelinde olduğu gibi kandil’de sert tepki ile karşılandı. Kandil köylüleri tepkilerini yaptıkları kitlesel bir mitingle ortaya koydular. Mitinge bir mesaj gönderen KCK Yürütme Konseyi Başkanı Murat Karayılan Kerkük’te ‘’geri adım atmamak ve mutlak surette kazanmak için kesin olarak doğru bir ulusal politikaya ihtiyaç vardır’’ dedi.
Irak’ta sorunların çözümünde kilit role sahip yerel seçimler kanunun Tarihsel Kürt kenti Kerkük’ün Kürt kenti olmaktan çıkarılmasını amaçlayan bir şekilde Irak parlamentosu tarafından kabul edilmesine Kürtler büyük tepki gösteriyor. Geçtiğimiz günlerde güney Kürdistan’ın birçok kentinde kararı protesto için kitlesel gösteriler yapıldı.
KANDİL KÖYLÜLERİ KERKÜK İÇİN YÜRÜDÜKurdishPeople
Güney Kürdistan kentlerinde yapılan protesto mitinglerine kandil köylerinden de destek geldi. Kandilde bulunan Balayan, Balakati, Akuyan, Surede, Maunan, Enze ve çevre köylerden yüzlerce kişi Balayan alanında bir araya gelerek karara sert tepki gösterdi. PÇDK tarafından organize edilen mitinge katılan kalabalık kitle alanda bir süre yürüyüş yaptıktan sonra Balayan köyünde toplandı. Yürüyüş boyunca sık sık “ Kerkük Kürtlerindir Kürtlerin kalacak, Kerkük Kürt halkının kimliğidir, bıji serok Apo’’ sloganları atıldı. Yine mitinge katılanların taşıdığı ‘’Kerkük sorununun çözümü Kürtlerin ulusal birliğinde geçer, bir Kürt kalana kadar Kerkük kürlerin kalacak, Kerkük Kürt şehridir birlikte yaşam kentidir’’ yazılı pankartları dikkat çekti.
KARAYILAN: KERKÜK İÇİN ULUSAL POLİTİKAYA İHTİYAÇ VARDIR
Yüzlerce kişinin katıldığı ve oldukça coşkulu geçen mitinge KCK Yürütme Konseyi Başkanı Murat Karayılan’da yazılı bir mesaj göndererek halkın serhıldanını kutladı. Kürtlerin Güney Kürdistan’da elde ettiği kimi kazanımlar üzerinde tehlikelerin halen devam ettiğini söyleyen Karayılan, Kürt halkının eylemleriyle bu kazanımlara sahip çıkmasının oldukça anlamlı olduğunu belirtti. Karayılan “tüm bölge devletleri ve bu bölge üzerinde hesap yapan önemli aktörlerin hepsi Kerkük üzerinde kıyasıya mücadele yürütmektedirler. Kerkük’ün Kürdistan’a bağlanmaması için çok farklı plan ve proje geliştirmek kadar, çeşitli oyun, komplo ve provakasyonlar da devreye konulmaktadır.”dedi.
Karayılan, Türk devletinin Kürt özgürlük hareketine karşı özellikle Kandil’e yaptığı saldırıların temelinde Kerkük üzerine yaptığı hesapların yattığına dikkat çekerek şöyle devam etti; “Türk devleti hareketimizi ezme Kerkük’ü Kürdistan’dan koparma, dolayısıyla tüm Kürdistan’ı denetimi altına almayı bir amaç olarak belirlemiştir. Hareketimizi gerileterek Güney Kürdistan’daki kazanımları denetim altına alabileceğini düşünmektedir. Ama Türk devleti bunu hiçbir zaman başaramayacaktır.”
Mitinge katılanların ‘’bıji serok Apo, Kandil’den İmralı’ya bin selam’’ sloganlarıyla sık sık kesilen mesajının devamında Karayılan“Başta Türk devleti olmak üzere sömürgeci devletler Kürt halkını sürekli yoksul bırakmak, kendine muhtaç etmek, denetim altına altında bulundurmak ve iradesizleştirmek için Kerkük’ün Kürdistan’a bağlanmasını istemiyorlar” dedi. KCK Yürütme Konseyi Başkanı Murat Karayılan mesajının sonunca “ Kerkük sorunu kritik bir aşamaya gelmiştir. Bunun bir yönelimi düşman yönelimi olurken esas nedeni uygulanan yanlış ve eksik politikalardır. Geri adım atmamak ve mutlak surette kazanmak için kesin olarak doğru bir ulusal politikaya ihtiyaç vardır. Biz hareket olarak bunun için her şeye hazır olduğumuzu belirtmek istiyoruz” dedi.
Mitingde hazır bulunan KCK Yürütme Konseyi üyesi Bıryar Gabar ise birlik olunması durumunda Kürt sorunun demokratik çözümünün her zamankinden daha mümkün olduğunu söyledi.  Kerkük’ün Kürtlerin en tarihi kentlerinden biri olduğunu söyleyen Gabar Kerkük sorununa yaklaşımın özünde Kürtlere yaklaşım olduğuna kaydetti.
Miting ardından yürüyüşe geçen kitle sık sık ‘’Bijı serok Apo, Kandil’den İmralı’ya bin selam’’ sloganlarıyla eylemlerine son verdi.

Türkiye, Saddam Hüseyin rejimininden sonra Kürtlerin bütün kazanımlarını azaltmak için her yolu deniyor

0 Yorum: