Ankara Kerkük'ten memnun

Kirkuk_Kurdistan_Suicide_Explosion_itc-iraq_kerkuk Yerel Seçimler Yasası eylüle kaldı, Ankara umutlu

CNN TÜRK-Türkiye şimdi hem Iraklı gruplar arasında diyalog sürecinin işletilmesini istiyor, hem de Kürtler dahil tüm Iraklı gruplarla daha yoğun bir diyalog sürecine hazırlanıyor.
Kerkük'te patlayan bombalar, Türkmenlerle Kürtlerin 'nasıl bir keskin bıçak üzerinde yaşadığı'nı ortaya koydu.
Kerkük üzerindeki iktidar ve güç mücadelesi Kürtlerin muhalefetine rağmen mecliste kabul edilen Yerel Seçim Yasası'nın Devlet Başkanı Celal Talabani tarafından veto edilmesine neden oldu. Veto edilen yasaya göre;
- Kerkük'te yönetim otoritesi üç topluluk arasında paylaşılır.
- Üç ana topluluk olan Arap, Kürt ve Türkmenlerin yetki paylaşımı yüzde 32, Hıristiyanların ise yüzde 4 oranında gerçekleştirilir.
Kerkükte yetki Kürt, Arap ve Türkmenler arasında eşit paylaştırılacaktı. Yeniden bir uzlaşma bulmak için Irak Meclisi'nin 6 Ağustos'ta yeniden bir araya gelmesi öngörülüyordu ancak Sünni, Şii ve Türkmenlerin ''Biz istediğimiz yasayı zaten kabul ettirmiştik şimdi neden geri adım atalım" yaklaşımı Kerkük konusunun 9 Eylül sonrasına bırakılmasına neden oldu ve Irak Meclisi tatile girdi.
Uzlaşma aranacak
Şimdi Kerkük'le ilgili bir komisyon kurulacak ve uzlaşma aranacak. Eğer uzlaşma bulunursa meclis olağanüstü toplanabilecek. Gelişmeleri hem yakından izleyen hem de taraflarla sürekli görüşen Ankara ise çıkan sonuçtan umutlu. Türkiye verilen aranın daha soğukkanlı karar alınması için zaman kazandıracağı görüşünde.
Türkiye baştan beri Kerkük'ün Kürt bölgesine bağlanmasına karşı çıkıyor. Türkmen, Arap ve Kürtlerin ortak bir çözüm bulmasını istiyor.
Şimdi hem Iraklı gruplar arasında görüşme trafiği hızlanacak hem de Türkiye çözüm için daha aktif rol alacak. Ankara taraflar arasında ortak yol bulunması için tüm kesimlerle diyalog kuracak. Bu gruplara Kürtler de dahil.
PKK'ya karşı yürütülen mücadalede yaşanan ilerleme sebebiyle Ankara-Erbil ilişkilerindeki olumlu havanın Kerkük konusuna da taşınması planlanıyor. Kürt yönetimi ile her seviyede kurulacak diyalog ile Kerkük sorununda kürtlerin ikna edilmesine çalışılacak.
Bu mesajlar bölgesel Kürt yönetimi başkanı Mesut Barzani'nin partisi KDP'nin Dış İlişkiler Sorumlusu Safin Dizayi ile çarşamba günü Dışişleri Bakanlığı'nda yapılan görüşmede de dile getirildi.
Dizayi'ye "Sorun diyalogla aşılır, tek taraflı adımlardan kaçının" uyarısında bulunuldu. Ankara Kürt yönetiminden yeni provakasyonların önlenmesi için miting, gösteri tarzı organizazyonlardan kaçınılmasını istedi.

BAŞKAN BARZANİ, KÜRDİSTAN SAVUNMA KUVVETLERİ GENEL KOMUTANLIĞI İLE TOPLANDI… 

PNA-Federal Kürdistan Bölge başkanı Mesut Barzani , yardımcısı Kosret Resul Ali’nin de hazır bulunmasıyla Kürdistan Bölge Savunma Kuvvetleri Genel Komutanlığı ile toplandı.

Kürdistan  Bölge Savunma Peşmerge Kuvvetlerinin  yeni dünya şartlarına uygun donanımlı  tam modern  bir ordu düzeyine ulaşması için  gereken çalışmalara  hız verilmesini isteyen başkan Barzani ,  Yeni Irak’ta güvenlik ve kazanımların korunması açısından  Kürdistan Bölge Savunma Gücü ile Federal Irak  ordusu arasındaki koordinasyon şeklinin  belirlenmesinin önemini vurguladı.

peshmarga 700.491

Başkan Barzani,  dün de  Kürdistan Siyasi Partiler Yüksek Konseyi ile toplanmıştı.

0 Yorum: