Kerkük'te İran, Türkiye, Suudia Arabistan'ın anti-Kürt ittifakı ve ITC parmağı

iran turkey

Kerkük'te ITC parmağı
Federal Irak'a komşu ülkelerin ilhak etmek istedikleri Kerkük'te 28 Temmuz'da Kürtlerin yerel seçim yasasını protesto mitinginde gerçekleşen katliamın ayrıntılarında ITC'nin taşeronluğunun ortaya çıktığı açıklandı. Irak Türkmen Cephesi'nin (ITC) intihar saldırı öncesi toplantı düzenlediği, talimatın 'yukarıdan' geldiği ifadesi bulunduğu kaydedildi. Emniyet ITC'nin halka ateş açması yönünde talimat verdiğini de duyururken, vahşeti yaşayan Kerküklülere destek için dün 1 milyona yakın kişi alanlara çıktı. Birlik için acil ulusal konferans toplanması çağrısı yapıldı.
Kerkük'e el koymak için İran, Türkiye, Suudia Arabistan'ın kullandığı JİTEM, Savama, Muhaberat, El Kaide gibi İslamcı partiler; çocuk, kadın, genç, yaşlı demeden Şengal, Musul, Tuzhurmatu'da yüzlerce can alan dehşet verici bombalı saldırılarına 28 Temmuz'da yeni bir halka eklemişti. Kerkük'teki Kürt gerçekliğini hiçe sayan yerel seçimler yasasının 24. maddesi Kürdistan İttifakı milletvekillerinin boykotuna rağmen gizli oturumda çıkarak Federal Irak Parlamentosu'nun tutumunu protesto için Kerkük'te yürüyen onbinlere yönelik intihar saldırısı 25 can aldı. 180 kadar kişinin yaralandığı olayda Türkiye destekli Irak Türkmen Cephesi'nin parmağı olduğu kaydedildi.

itc tsk turkiye abdullah gul sadettin ergec_thumb


Kerkük İl Emniyet Müdürü Helo Necat, PNA'ya yaptığı açıklamada saldırı ardından yaptıkları araştırmada, ITC'ye bağlı silahlı kişilerin patlama sırasında halka açıkça ateş açtığını belirtti. Emniyet Müdürü Necat'ın verdiği bilgiye göre, güvenlik ekiplerinin olaylar sırasında yaralanan Ziya Sıdkı adında ITC büro koruması ile hastanede görüştüklerini ve Sıdkı'nın gösteri sırasında meydana gelebilecek herhangi bir saldırı ve patlamada, halka ateş açılması yönünde 'yukarıdan' kendilerine talimat verildiğini belirtti.
Saldırı öncesi ITC'de toplantı Irak Türkmen Cephesi büro korumasının verdiği bilgileri açıklayan Emniyet Müdürü Necat, Kerkük'te olay öncesi ITC bürosunda yapılan gösteriye ilişkin bir toplantının düzenlendiğini ve bu toplantıda 'İmad' adındaki büro sorumlusunun bütün silahlı korumalara 'yapılacak gösteri sırasında meydana gelebilecek herhangi bir saldırı ve patlamada bunu fırsat bilerek halka ateş açın' talimatı verdiğini kaydetti. Kerkük'teki katliamla ilgili şuana kadar gözaltına alınan olmadığını söyleyen Necat, ITC üyesi Ziya Sıdkı'nın itiraflarını televizyonlarda yayınlayacaklarını aktardı. Federal Kürdistan Bölge Parlemantosu saldırıyı yazılı açıklamayla kınadı. Açıklamada, Kekük hakının Irak Parlemantosu tarafından yasal olmyan bir şekilde çıkarılan yerel seçimler yasasına karşı hoşnutsuzluğunu barışçıl ve medeni bir şekilde ifade etmek için bir gösteri düzenlediği belirtildi. Açıklamda, kentte karışıklık yaratmak için sivil halka ateş açıldı ifade edildi. Federal Kürdistan Bölge (FKB) Başkanlığı açıklamasında da gösterilerin sorunların çözümünü istemeyen taraflarca sabote edildiğini ve sivil halk gösterisine karşı bombalı saldırı düzenlendiği kaydedilerek saldırıyı kınandı. Açıklamada sorunların çözümü için Irak Daimi Anayasasında bulunan 140. maddenin uygulanması istendi.image
Hewlêr 'kalbi' için ayakta Irak Parlamentosunda gizli bir şekilde kabul edilen yerel seçim yasasını protesto etmek için Hewler'de büyük bir gösteri düzenlendi. Dün sabah 09:30'da başlayan prortesto gösterisine Hewlêr'deki siyasi partiler, sendikalar, öğrenci gruplarının da olduğu oluşumlar katıldı. Kürdistan Bölge Parlamentosu'na kadar yürüyen Kürt, Keldani, Asuri, Türkmen ve diğer oluşumlar 140. maddenin uygulanması için İngilizce, Arapça gibi dillerde de pankartlar taşıdı, benzer içerikli sloganlar attı. Göstericiler, Şehit Saad Salonu yakınındaki anayoldan protesto gösterisine başlayarak Kürdistan Parlamentosu önünde toplandı. Bayrakların dalgalandırıldığı gösteride özellikle Irak Parlamento Başkanı Mahmud Meşhedani'ye tepki gösterildi. PNA'nın haberine göre 1 milyona yakın olan göstericiler sürekli 'Kerkük Kürdistan'ın kalbidir', 'Kürdüz Kerküksüz olmaz', '140. maddeye evet, 24. maddeye hayır', '140. madde olduğu gibi uygulanmalı' sloganları attı.
'Baasçılar ortaya çıktı' Göstericiler parlamento önünde Kürdistan Parlamento Başkanı Dr. Kemal Kerkuki tarafından karşılandı.
Göstericileri selamlayan ve teşekkür eden Kerkuki 'Irak Parlamentosu'nda kararı parlamentodaki Baasçıları ortaya çıkardı. 22 Temmuz'da Irak Parlamentosu tarafından alınan 24. maddeye ilişkin tepkinizi dile getirdiğiniz için, sizleri selamlıyorum. Bir çok kez Kürt halkı zulüm ve baskılara maruz kaldı. Artık Kürtler bu baskılara karşı uyandılar. Artık Kürtlerin bu ve buna benzer komplolara karşı sessiz kalmaması gerekir' dedi. Irak Kerkuki, ülkede yasa ihlaline hiçbir şekilde izin verilemeyeceğini, Irak Anayasası'na uygun olmayan hiçbir şeye bağlılıklarının olmayacağını ve de buna destek olmayacaklarını kaydetti. Kerkuki, halktan dikkatli olmalarını ve Kürdistan halkına karşı kurulmaya çalışılan planları reddettmelerini istedi. Öte yandan FKB Başkanı Mesud Barzani, Bağdat'ta Irak Başbakanı Nuri el Maliki'yi makamında kabul etti. Barzani İngiltere'nin Bağdat Büyükelçisi Cristopher Printice'la da bir görüşme yaptı.
Aydar'dan Ulusal Konferans çağrısı
Kongra-Gel Başkanı Zübeyir Aydar, Kerkük'teki saldırıyı şiddetle kınadı. Aydar, saldırının karanlık güçlerin işi olduğunu belirtirken, Kürtlere yönelik artan saldırılara dikkat çekti. Saldırının karanlık güçlerin işi olduğunu ve Kürtleri sindirmeyi amaçladığını kaydeden Aydar, Kürtlere yapılan bu saldırının Irak Parlamentosu'nun kabul ettiği tartışmalı yasanın kabulünden sonrasına denk geldiğine işaret etti. Saldırıların boşa çıkarılması için Kürtlerin ulusal birliğe çağıran Aydar, 'Acil ulusal konferans toplanmalı' dedi. Aydar bu saldırının Kerkük'te hesapları olan güçlerin işi olabileceğini kaydederken, saldırıda yaşamlarını yitirenlerin aileleri ve tüm Kürt halkına başsağlığı dileğinde bulundu. Aydar, Kürt hükümetini halkın güvenliğini sağlayacak tedbirleri almaya çağırdı. Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sektereteri'nin Irak Özel Temsilcisi Stefan De-Mistura da sivil halkın hayatını kaybetmesine sebep olan bombalı saldırıyı kınadı. Yazılı açıklamada, Irak halkına şiddetten uzak durmaları yönündeki birliği korumaları çağrısında bulunuldu. Açıklamada, Kerkük'te sivil halka karşı düzenenlenen bombalı saldırını insanlık dışı bir terör saldırısı olduğu belirtildi. KERKÜK / HEWLÊR / BRÜKSEL

0 Yorum: