KERKÜK İL MECLİSİNİN TALEBİ İÇİN UYGUN BİR YOL SUNULACAK

imagePNA-Federal Kürdistan Bölgesi hükümeti Dışilişkiler Sorumlusu Felah Mustafa, Kürdistan Parlemantosu üyelerinin Kerkük İl Meclisinin talebini desteklemesi durumunda Bölge hükümetinin bunun için uygun bir yolu öne çıkaracağını söyledi.

Konuya ilişkin Sarelawsat gazetesinin sorularına telefonla cevap veren Mustafa,  Kerkük vilayetinin kendi anayasal yetkisini kullanmaya ve taleplerinde Kürdistani kimiğine işaret etmeye hakkının olduğunu söyledi. 

Mustafa, ‘’Bu meşru talebi sunan liste Kardeşlik Listesidir.  Bu listenin tam bir yasal yetkisi var. Çünkü halk tarafından seçildi’’ dedi. image

Şuan Bağdat’ta bulunan ve Kürdistan Bölgesi heyetine eşlik eden Mustafa, Kerkük İl Meclisi’nin  bu tutumunun Kerkük’teki vatandaşların istekleri için doğal olduğunu söyledi.

Mustafa, ‘’Onlar iki  gün önce barışçıl bir şekilde yapılan gösterilere katıldılar ve Irak Parlemantosu Başkanı Meşedani’nin yasal olmayan bir yolla geçirmek istediği  yerel seçimler yasasının 24.maddesini reddettiler.’’ Dedi.

Mustafa, ‘’Bu konudaki istek üzerinde durmak Kürdistan Parlemantosunda bağlı. Biz Kerkük İl Meclisinin talebinin yasal ve anayasal ilkelere uygun olduğunu görüyoruz.’’ Dedi.image

Mustafa, Kürdistan Parlemantosu üyelerinin Kerkük İl Meclisinin talebini desteklemesi durumunda  Bölge hükümetinin bunun için uygun bir yolu öne çıkaracağını söyledi.

 

ADNAN MÜFTÜ: ‘’KERKÜK İL MECLİSİNİN KARARI ANAYASAL BİR HAK VE KARARDIR’’ 
PNA-Federal Kürdistan Parlemantosu Başkanı Adnan Müftü, Kerkük İl Meclisi’nin Kürdistan’a bağlanmaya yönelik aldığı kararın anayasal olduğunu bildirdi.

Dün Bağdat’ta yaptığı açıklamada Müftü, yerel seçimler yasası için kabul Parlemantoda onaylanan 24 madde yüzünden çok sayıda sorunun meydana geldiğini söyleyerek kararın Irak’taki demokratik siyasi süreç ve ülkenin inşası için tehlikeli olarak addetti. Müftü,  kararın herşeyden önce Anayasayı ihlal ettiğini söyledi.

Kerkük İl Meclisi’nin Kerkük’ün Kürdistan’a bağlanmasın yönelik kararı konusunda Müftü, bu kararın Kerkük il Meclisinin ve Kerkük halkının anayasal bir hakı ve kararı olduğunu söyledi.

Müftü, Irak halkının şuan içinde olduğu sorunlardan anayasa ve kanunlar çerçevesinde bir anlaşmaya vararak çıkması temennisinde bulundu.

image

BAŞKAN BARZANİ VE TALABANİ BAŞKANLIĞINDA YEREL SEÇİM YASASI ELE ALINIYOR

PNA-Kürdistan Demokratik Parti ve Kürdistan Yurtseverler Birliği siyasi büroları arasında Bağdat’ta yaplan toplantılar bugün de devam ediyor.

Bugün gerçekleşmekte olan toplantıya Kürdistan Bölge Başkanı Mesut Barzani ve Irak Devlet Başkanı Celel Talabani başkanlık yapıyor.

Şuan devam eden toplantıda BM Irak Özel Temsilcisinin yerel semler konusundaki önerileri, 140.maddenin uygulanması ve Irak’taki siyasi gruplarla ittifakın ele alınması tahmin ediliyor.

İki parti arasında Bağdat’ta yapılmakta olan toplantıların bundan  sonra da devam edileceği bildirildi.

0 Yorum: