Takdir sizin

    • Newroz kutlamaları sırasında terör estiren Van Emniyet Müdürü'ne Vali takdirname verdi
    • 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kutlamalarında Erciş'te Mehmet Deniz polislerce katledildi
    • Emniyet Müdürü, Newroz'dan önceki gün, 'Yeni silahlarımız var, yarın bunları göreceksiniz' dedi
    • Vali Newroz'un kutlanmasını yasakladı, kutlamaya katılanlara karşı 'yeni silahlar' devreye sokuldu
    • Polisin terör estirdiği kutlamalar sırasında Ramazan Dal ve Zeki Erinç adlı yurttaşlar katledildi
    • Kutlamalarda yaşlı kadınlar polisler tarafından coplandı, ayaklar altına alındı, panzerlerle ezildi
    • Çocuklar sokak ortasında işkenceye tabi tutuldu, 199 kişi gözaltına alındı, 20 kişi tutuklandı
    • Van'daki demokratik kitle örgütleri Van Valisi ile Emniyet Müdürü'nün görevden alınmasını istedi
    • Aynı istekle Van milletvekilleri Özdal Üçer ve Fatma Kurtulan İçişleri Bakanlığı'na başvurdu
    • Ancak görevden alınan olmadığı gibi Vali, 'başarısından' dolayı Emniyet Müdürü M. Salih Kesmez'e takdirname verdi
    • Vali öldürmeyi taktir etti

Van Valisi Özdemir Çakacak, Newroz kutlamalarında 2 kişinin ölümü yüzlerce kişinin yaralanmasından sorumlu olan Van Emniyet Müdürü M. Salih Kesmez'e 'Terörle mücadelede gösterdiği üstün başarı' takdirnamesi verdi. Vali ölen ve yaralananların sorumlusu olan Kesmez'in göreve gelmesiyle Van'ın huzura ve güven ortamına kavuştuğunu savundu. Kesmez'in taktirnameyle ödüllendirilmesine tepki gösteren DTP Van Milletvekili Fatma Kurtulan, Newroz ve 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde çıkan olaylarının ardından Çakacak'ın Kesmez'e takdirname vermesinin kaygılarını arttırdığını belirtti. Kurtulan, 'Van'da yaşanan hak ihlalleri verilen bu takdirnameyle ödüllendirilmiştir' dedi.

8 Mart'ta Erciş'te Mehmet Deniz adlı yurttaşın polislerce darpedilerek öldürülmesi ile 22 Mart'taki Newroz kutlamalarından 2 kişinin silahla öldürülmesi ve 70 kişinin yaralanmasından sorumlu olan Van Emniyet Müdürü M. Salih Kesmez, Van Valisi Özdemir Çakacak tarafından taktirname ile ödüllendirildi. Vali Çakacak, Kesmez'i 'Terörle mücadele gösterdiği üstün başarısı' nedeniyle takdirnameye 'layık' gördü. Çakacak, ödülü verdikten sonra yaptığı konuşmada Kesmez'in göreve gelmesiyle Van'da huzur ve güven ortamının sağlandığını iddia etti. Vali Van'da 8 Mart ve Newroz olaylarında 3 kişinin polis tarafından öldürülmesi yüzlerce kişinin yaralanması ve olayların haftalarca sürmesini 'huzur' olarak değerlendirdi. Valinin bu tutumuna tepki gösteren DTP Van Milletvekili Fatma Kurtulan, Van'da 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ve 21 Mart Newroz Bayramı kutlamalarında yaşanan hak ihlallerine dikkat çekerek, Vali Çakacak ve Emniyet Müdürü Kesmez'in göreve geldiği günden bu yana Van'ın hızla yeni bir 'Şırnak Cumhuriyeti'ne dönüştüğünü söyledi. Yaşanan olayların ardından valinin Emniyet Müdürü'ne 'takdirname' vermesinin kaygılarını daha da arttırdığını belirten Kurtulan, 'Durum çok ciddi ve vahimdir. Van'da yaşanan hak ihlalleri verilen bu takdirnameyle ödüllendirilmiştir. Vali aslında Emniyet Müdürü'ne takdirname verirken bu takdirnameyi kendisine de vermiştir. Yakında İçişleri Bakanı da Vali'ye de böyle bir takdirname verir' şeklinde konuştu.

Ölümlerin sorumlusuna ödül!

Takdirname verilmesini Türkiye adına utanç verici bir durum olarak değerlendiren DTP Van İl yöneticilerinden Fadıl Barıştıran da, Van'da yaşanan olayların sorumlusunun Çakacak ve Kesmez olduğunu belirtti. Barıştan şöyle konuştu. 'Çıkan olaylarda 2 vatandaşımızı kaybettik. Şu an da halen hastanede tedavi gören, cezaevinde yatan suçsuz insanlar varken Emniyet Müdürü'ne böyle bir ödül verilmesi oldukça manidardır. Vali Emniyet Müdürü'ne 'Çok iyi yaptın. Seni taktir ediyorum' diyor. Milletvekillerimiz Vali ve Emniyet Müdürü'nün görevden alınması için İçişleri Bakanlığı'na başvuru yaptı. Van Valisi böyle davranarak kendince bir mesaj veriyor. Ne yaparlarsa yapsınlar halkımız yerel seçimlerde bunlara ve olayların asıl sorumlusu Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'e gereken cevabı verecektir.' Olaylarda sivil ve resmi giyimli polislerce dövülerek kolu bükülen M.K.'nin babası Esat Kurt da, oğlunun hayatının karartıldığını söyleyerek, 'Oğlumu bu hale sokanlara takdirname verilmesini kınıyorum. Oğlumun hayatının hesabını kim verecek? Bu Emniyet Müdürü'ne takdirname verilmesi ülke adına utanç verici bir durumdur' dedi.

Silahlarını göstermişti

Van'da 22 Mart'ta gerçekleştirilmek istenen Newroz kutlamalarına yapılan polis müdahalesinin ardından çıkan ve 3 gün süren olaylarda, 2 kişi hayatını kaybetmiş, 70 kişi yaralanmış, 199 kişi gözaltına alınmış ve 20 kişi ise tutuklanmıştı. Olayların ardından bir araya gelen sivil toplum örgüt temsilcileri Van Valisi Özdemir Çakacak ve Van Emniyet Müdürü M. Salih Kesmez'in görevden alınmasını talep etmişti. Yine DTP Van Milletvekili Özdal Üçer ve Fatma Kurtulan da İçişleri Bakanlığı'na başvurarak Çakacak ve Kesmez'in görevden alınmasını talep etmişti. Kesmez, olaylardan bir gün önce ise, 'Toplumsal olaylar için yeni silahlarımız var. Yarın bu silahlarımızı göreceksiniz' şeklinde açıklama yapmıştı. VAN - DİHA


Kesmez 2 kişinin ölümünden sorumlu

Van Valisi'nin takdirname ile ödüllendirdiği Van Emniyet Müdürü Kesmez, 2 kişinin ölümü yüzlerce kişinin yaralanmasından sorumlu. Van'da Newroz kutlamalarında yaşanan olaylarla ilgili Van Barosu, İHD, İNSAN-DER, MAZLUMDER ve ÇHD'nin hazırladığı ortak rapor bile Kezmez'in icratlarını ortaya koydu. Sivil toplum kuruluşlarının hazırladığı rapora göre, Van'da Newroz kutlamalarında yaşanan olaylar 'şunlar: 2 kişi ateş açılması sonucu yaşamını yitirdi. 70'i sivil, 18'i polis, 88 kişi yaralandı. Bu rakama yaralı olduğu halde soruşturma korkusuyla hastanelere müracaat etmemiş kişiler dahil edilmedi. Yaralanmaların büyük kısmı ateşli silahla meydana gedi. Cop ve benzeri alet darbesine bağlı çok sayıda yaralanma meydana geldi. 199 kişi gözaltına alındı. Çok sayıda işyeri tahrip oldu. Esnaf ekonomik anlamda zarar gördü. Olaylar sonrasında esnaf birkaç gün boyunca işyerlerini açmadı. Görsel basına da yansıyan ve toplumda infial uyandıran 16 yaşındaki M.K. adlı çocuk yaklaşık 10 civarında polis tarafından öldüresiye dövüldü. Yine M.K.'nin olayına benzer çok sayıda orantısız güç kullanımı örneği tespit edildi. İdari makamlar failler hakkında herhangi bir soruşturma yürütmedi.'


Newroz komitelerine dava

Urfa'da 2008 Newroz kutlamaları nedeniyle Tertip Komitesi'ne Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet ettikleri gerekçesiyle dava açıldı. Urfa'da 22 Mart'ta on binlerce kişinin katılımıyla gerçekleşen Newroz kutlamaları nedeniyle Tertip Komitesi davalık oldu. Şanlıurfa 2. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından Anayasa'nın 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet ettikleri iddiasıyla açılan davada, 'polise taş atanları, slogan atanları ve yasadışı bayrak ve pankart açanları engellememe' gerekçe olarak gösterildi. Tertip Komitesinde yer alan Reşit Yardımcı, Av. Sedat Gözükıran, Av. Faruk Yaygın, İmhan Sütpak, Mehmet Akkuş, Halit Yıldıztekin, Mustafa Sevincek hakkında açılan davanın ilk duruşması 31 Temmuz'da görülecek. Nusaybin Newroz Tertip Komitesi üyeleri ile DTP Mardin İl Başkanı Hilmi Öncü hakkında da soruşturma açıldı. Newroz kutlamalarında atılan sloganlar gerekçesiyle açılan soruşturma kapsamında Hamit Tokay, Mehmet Keyik, Ahmet Dinç, Şükrü Bilgiç, Nezir Özbey, Ayhan Doğan ve Adnan Ağırman ifade verdi. Ayrıca Newroz'da yaptığı konuşmada Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a 'Sayın' dedikleri ve Kürtçe konuştukları gerekçesiyle haklarında soruşturma açılan DTP Nusaybin İlçe Başkanı Hamit Tokay da savcılığa ifade verdi.

Oktay Candemir / Ercan Öksüz

0 Yorum: