Alınak 35 yıl sonra 2. kez cezaevinde : “Bu maskeli faşist düzeni teşhir ediyorum”

289882 Deniz Gezmiş ve Musa Anter'in isimlerinin cadde ve sokaklara verilmesini isteyen DTP'li Alınak, hakkında verilen para cezasını ödemeyi reddettiği için 50 gün kalmak üzere cezaevine girdi.
Alınak, Demokratik Toplum Partisi (DTP) İl Başkanlığı'nda bu sabah (12 Ağustos) düzenlediği bir basın toplantısının ardından destek için gelen yaklaşık 200 kişinin eşliğinde Kars Adliyesi'ne gelerek savcılığa teslim oldu.

Savcılıkta işlemlerinin tamamlanmasından sonra Alınak, bir polis aracıyla Kars Kapalı Cezaevi'ne götürüldü.

Alınak: 35 yıl sonra düşüncelerimden yine hapisteyim

Kars Sulh Ceza Mahkemesi'nin iki davada 50 gün hapis cezası karşılığı verilen bin YTL adli para cezasını ödemesi için 11 Ağustos'a kadar süre tanınan Kars Halk Meclisi Sözcüsü Alınak, 10 Temmuz'da tebliğ edilen ödeme emrinin gereğini yapmayacağını, para cezasını ödemeyeceğini ve hapse girmeyi tercih ettiğini açıklamıştı.

Hapse girdiği sırada bir açıklama yayımlayan Alınak, "Bu açıklama elinize geçtiğinde ben Kars Cezaevinde olacağım. Sanırım dünyada ilk kez böyle bir sivil itaatsizlik eylemi gerçekleştirmiş olacak. Ruhumu özgürleştirmek için bedenimi tutsaklaştırıyorum. Bu maskeli faşist düzeni teşhir ediyorum ve akan kan için halkın seçtiği sıkıntılar için suçluyorum" dedi.

1973 yılında gencecik bir insanken düşünceleri nedeniyle hapisle tanıştığını vurgulayan Alınak, "Yıl 2008, yine suçlu sandalyesinde ve cezaevi yolundayım. On yıllar geçmiş ama hiçbir şey değişmemiş. Şu bilinsin ki, çocuklar öksüz kalmasın diye annelerin yürekleri dağlanmasın diye, insanlar özgür ve mutlu olsunlar diye sadece özgürlüğümüz değil, bin canım olsa binini de feda ederdim. Özgürlüğün istediği bedeli ödemek üzere cezaevine gidiyorum" diye kaydetti.

Alınak: Kendi özgür irademle cezaevine giriyorumAPEMUSA ANTER

Alınak, konuyla ilgili bianet'e "Hapishaneye girmek Türkiye'de bir görev. Demokrasi ve özgürlükleri başka türlü elde edemiyorsunuz, ne yazık ki. Hukuksuzluğu protesto etmek, düşünce özgürlüğüne dönük bu antidemokratik uygulamayı teşhir etmek ve demokrasiye katkı yapmak için kendi özgür irademle cezaevine girmeye karar verdim" demişti.

50 gün kadar hapiste kalması beklenen Alınak, Kars Belediye Başkanlığı'na gönderdiği söz konusu elektronik posta mesajı yoluyla "suçluyu övdüğü" iddiasıyla 3 Haziran'da 50 gün hapsin karşılığı olarak bin YTL adli para cezasına mahkum olmuştu.

Mahkeme, 6 Mayıs 1972'de idam edilen Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu yöneticisi Deniz Gezmiş, öldürülen HEP Diyarbakır İl Başkanı Vedat Aydın, devletin öldürttükten sonra Susurluk Raporu'yla pişmanlık ifade ettiği Kürt aydın Musa Anter'in adlarının çeşitli cadde, park ve sokaklara ad olarak verilmesi talebini "suç ve suçluyu övmek" olarak değerlendirmişti. /Bia

Showing posts for query Mahmut Alınak. Show all posts

Türk: Fırat'ın doğusundaki Ergenekon'u temizleyin

DTP'de değişim kurultayı

Alınak: Ankara kanlı kefen istilasına uğrayacak!

Siyasetçi kırımı yaşanıyor

1000 Kişi, Newyork Times, Herald Tribune ve Le Monde'dan sonra Kürt Sorunu'na Barışçıl Çözüm için be kez Taraf'a İlan Verdi

Kürd sorununa barışçıl çözüm çağrısı Le Monde'da tam sayfa…

`ERDOĞAN VE BÜYÜKANIT YARGILANSIN'

İşte Türkiye'nin Kürtçesi(!)

Erdogan, Asker, Medya ve Yargı, DTP'yi Hedefe Koydu

image

Ve Alınak cezaevinde
alinak_cezaevine_girdi Türkiye'de ifade özgürlüğüne yönelik baskılar sürüyor. DEP eski Milletvekili ve eski DTP Kars İl Başkanı Mahmut Alınak cezaevine girdi.
İmralı Cezaevi sistemini eleştirdiği ve Kars Belediyesi'nden Musa Anter, Deniz Gezmiş, Vedat Aydın, Kemal Akbulut ve Oruç Korkmaz'ın adlarının caddelere verilmesini talep ettiği için açılan iki ayrı davada para cezası verilen Mahmut Alınak, cezayı ödemediği için cezaevine girdi. Cezaevine girmeden önce Kars DTP İl Örgütü'ne gelen Alınak için basın toplantısı düzenlendi. Alınak'ın cezaevine girmesine tepki gösteren DTP Kars İl Başkanı Veli Müyken, Alınak'ın herhangi bir şiddet eylemine katılmadığı halde yaptığı iki basın açıklamasıyla sadece düşüncelerini dile getirdiğini kaydetti. Müyken, Alınak'ın cezaevine girmesiyle Türkiye'de düşüncenin ve düşünceyi ifade etmenin ne kadar tehlikeli bir suç sayıldığının bir kez daha kanıtlandığını dile getirdi. Bir konuşma yapan Mahmut Alınak, 'Hukuk, Şemdinli'de bombalı katliam yapanları 'İyi çocuklar' olarak nitelendirenler için geçerli değil. Hukuk, Van'da 33 Kürdü kurşuna dizdiren General Muğlalı'nın adını askeri kışlaya verenlere işlemiyor. Hukuk, yıllardır devletin içinde mantar gibi türeyen ve yüzlerce yazar, düşünür ve siyasetçiyi katleden terör örgütlerini görmüyor. Türkiye'de hukuk, düşüncelerini ifade eden yazarlar, sanatçılar ve siyasetçiler için adeta demokrasinin kılıcı gibi işlev görmeye başladı. Türkiye'de hukuk, ne söylendiğiyle değil, kimin söylediğiyle ilgilendiği için bağımsızlığını yitirmiştir. Bir siyasetçinin 21. yüzyılda düşüncelerinden dolayı cezaevine girmesi Türkiye'nin alnında kara bir lekedir. Demokrasi ve insan haklarının düzeyi açısından utanç verici bir tablodur. Bugün bir süreliğine size 'Hoşça kalın' diyorum' dedi.
Yapılan açıklamadan sonra 100 kadar DTP'li, il binasından adliyeye kadar sessiz bir yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüşten sonra Alınak, savcılığa giderek teslim oldu. Alınak 50 günlük hapis cezasını çekmek üzere Kars Cezaevi'ne götürüldü.
Bu arada İHD İzmir Şubesi, Alınak'a destek açıklamasında bulundu. İHD üyeleri, Başbakan Tayyip Erdoğan'a mektup göndererek, Alınak'a verilen 50 günlük hapis cezasının kaldırılmasını istedi. KARS / DİHA

image

Deniz Gezmiş, Vedat Aydın ve Musa Anter’in adlarını cadde, park ve sokaklara ad olarak verilmesini istediği için hakkında verilen para cezasını ödemeyi kabul etmeyen Kürt siyasetçi Mahmut Alınak hapse girdi.

mahmutalinaktutuklama Eski milletvekili DTP’li Mahmut Alınak, DTP İl Başkanlığı’nda dün sabah düzenlediği basın toplantısının ardından destek için gelen yaklaşık 200 kişinin eşliğinde Kars Adliyesi’ne giderek, savcılığa teslim oldu. Alınak, bir polis aracıyla Kars Kapalı Cezaevi’ne götürüldü.

Kars Sulh Ceza Mahkemesi’nin iki davada 50 gün hapis cezası karşılığı verilen bin YTL adli para cezasını ödemesi için 11 Ağustos’a kadar süre tanınan Kars Halk Meclisi Sözcüsü Alınak, 10 Temmuz’da tebliğ edilen ödeme emrinin gereğini yapmayacağını, para cezasını ödemeyeceğini ve hapse girmeyi tercih ettiğini açıklamıştı. Hapse girdiği sırada bir açıklama yayımlayan Alınak, “Bu açıklama elinize geçtiğinde ben Kars Cezaevi’nde olacağım. Sanırım dünyada ilk kez böyle bir sivil itaatsizlik eylemi gerçekleştirmiş olacak. Ruhumu özgürleştirmek için bedenimi tutsaklaştırıyorum. Bu maskeli faşist düzeni teşhir ediyor ve akan kan için halkın seçtiği sıkıntılar için suçluyorum” dedi.

1973 yılında gencecik bir insanken düşünceleri nedeniyle hapisle tanıştığını vurgulayan Alınak, “Yıl 2008, yine suçlu sandalyesinde ve cezaevi yolundayım. On yıllar geçmiş ama hiçbir şey değişmemiş. Şu bilinsin ki, çocuklar öksüz kalmasın diye annelerin yürekleri dağlanmasın diye, insanlar özgür ve mutlu olsunlar diye sadece özgürlüğüm değil, bin canım olsa binini de feda ederdim. Özgürlüğün istediği bedeli ödemek üzere cezaevine gidiyorum” diye kaydetti.

Dava rekortmeni...

Alınak’a yaptığı ‘sivil itaatsizlik’ eylemleri nedeniyle sadece 2007 yılı içerisinde 24 dava açıldı. Kars Cumhuriyet Savcılığı, Alınak hakkında 2 defa ‘Türklüğe hakaret’, 2 defa ‘Halkı kin ve düşmanlığa tahrik’, 2 defa ‘Cumhuriyetin devlet ve kurumlarına hakaret’, 3 defa ‘Siyasi Partiler Yasası’na muhalefet’, 3 defa ‘2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet’, 2 defa ‘Suç ve suçluyu övmek’, ‘Türk Silahlı Kuvvetlerini aşağılamak’, ‘Halkı askerlikten soğutmak’ suçlarını işlediği gerekçesiyle davalar açtı. Alınak bu davaların 3’ünde ceza alırken, 21 dava ise halen sürüyor. Bu rakamlara göre, Alınak’a ortalama 15 günde bir dava açılmış oldu.

KARS YENİ ÖZGÜR POLİTİKA

0 Yorum: