Bir Ergenekon cephaneliği daha çıktı

İSTANBUL (15.08.2008) - Ergenekon soruşturması kapsamında dün İstanbul ve Ankara'da düzenlenen operasyonlarda biri emekli albay olmak üzere 3 kişi gözaltına alındı.

Gözaltına alınan emekli albay Arif Doğan'ın JİTEM'in kurucularından olduğu ve Veli Küçük'ün sağ kolu olduğu iddia ediliyor.

Emekli Jandarma Albay Arif Doğan Ankara'da, kimlikleri öğrenilemeyen öteki iki kişi ise İstanbul'da gözaltına alındı. Beykoz'daki bir villaya ve Doğan'a ait olduğu belirtilen bir işyerine yapılan baskında 3 adet uzun namlulu silah, 3 adet tabanca, çok sayıda mermi, 280 adet el bombası ile JİTEM'e ait önemli belgeler bulunduğu bildirildi.

Daha önce yapılan baskınlarda da kontrgerilla cephanelikleri ele geçirilmişti. Son cephanelik, şimdiye kadar açığa çıkanların en büyüğü. Çok sayıda büyük ve küçük silahın yanında ele geçen 280 el bombasının nerelerde kullanılmak üzere cephanelikte yer aldığı ise şimdilik bir soru işareti.

Kürdistan'da faili meçhul cinayetler ve köy yakma olaylarında adı sıkça geçen kontrgerilla elemanı Albay Arif Doğan, 1990’lı yıllarda Şırnak ve Batman’da istihbarat grup komutanlığı yapmıştı. İsmi Ergenekon iddianamesinde de geçen Doğan, 1999 yılında Hatay’dan MHP milletvekili adayı olmuştu.

Doğan'da kirli savaş suçlusu

Arif Doğan’ın adı ilk defa 16 eylül 1989’da Şırnak’ın İdil ilçesinde Tahsin Selin, Hasan Utanç ve Hasan Cener adlı üç köylünün öldürülmesi olayı ile duyuldu. Olayın üzerinden 10 yıl geçtikten sonra Arif Doğan’ın da içinde bulunduğu asker, korucu ve itirafçılardan oluşan çok sayıda kişiye dava açıldı. İdil Cumhuriyet Savcısı İlhan Cihaner tarafından 8 ocak 1999 tarihinde hazırlanan iddianamede, Binbaşı Ahmet Cem Ersever, Albay Arif Doğan, Yüzbaşı Sinan Yaşar, Jandarma Kıdemli Başçavuş Şaban Bayram, İbrahim Babat, Faysal Şanlı ile ‘Açık kimlik ve sayıları tespit edilemeyen itirafçı, korucu ve kamu görevlileri’ hakkında, “silahlı çete oluşturmak”tan dava açıldı. Konu DGM kapsamına girdiği için görevsizlik kararı verilerek, Diyarbakır DGM’ye gönderildi. Diyarbakır DGM Savcılığı, Albay Doğan, Ahmet Cem Ersever ile Veli Küçük’ün de aralarında olduğu çok sayıda rütbeli asker hakkında dosyayı rafa kaldırıldı.

Ayrıca, 1997'de İstanbul Kadıköy'de silahlı bir çatışmaya katılan itirafcı İbrahim Babat, ortağı Süleyman Ülger'i öldürmeye teşebbüsten aranırken, ilişkisini hiç kesmediğini söylediği Yalova İl Jandarma Alay Komutanı Arif Doğan'ın odasında yakalanmıştı.

Çömez ve Ersöz hakkında yakalama kararı

Öte yandan Ergenekon soruşturması kapsamında AKP eski milletvekili Turan Çömez ile emekli Tuğgeneral Levent Ersöz hakkında yakalama kararı çıkartıldı. Soruşturmayı yürüten İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın başvurusu üzerine, İstanbul Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesi, Ersöz ve Çömez hakkında "yakalama kararı" çıkarttı. Hatırlanacağı gibi eski Jandarma İstihbarat Daire Başkanı olan Ersöz, Şener Eruygur ve Hurşit Tolun'un gözaltına alındığı operasyonda, Rusya'ya kaçmıştı.

Ergenekon'un Güngören bağlantısı araştırılıyor

Soruşturmayı yürüten savcılığın, ayrıca Güngören'de 27 Temmuz'da meydana gelen bombalı saldırıyla Ergenekontra çetesinin bir ilişkisinin bulunup bulunmadığı yönünde araştırma yaptığı belirtildi. ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğu önünde yaşanan silahlı saldırının Ergenekon terör örgütü ile ilişkisi de araştırılıyor.

Demokratik, devrimci kurum ve örgütler daha ilk günden itibaren, katliamı PKK'ye yıkmaya çalışan devletin tam tersine, Güngören katliamının kontrgerilla provokasyonu olduğunu belirtmişlerdi. Öte yandan bombalı saldırının 'failleri' oldukları iddiasıyla tutuklanan Kürt gençlerinin de olayla ilişkilerinin bulunmadığı Hakim ve Savcılığın açıklamaları ile de kesinlik kazanmıştı.

0 Yorum: