Taymaz: Türkiye sadece silah satmadı, Gürcistan'ın saldırı kapasitesini de geliştirdi

Rizgarî Online/Osetya ve Abhazya`lı politikacılardan sonra Prof. Dr. Erol Taymaz`da, Türkiye’nin Gürcistan'a yalnızca silah satmadığını, hibe de ettiğini, Gürcistan'ın saldırı kapasitesini artırdığını söyledi. "Silahlar ancak savunma için kullanılabilir şartı getirilebilirdi. Sorun sadece silah satışı değil. Hibeler de var. Başbakan bunu söylemiyor. Ayrıca Türkiye Gürcistan subaylarını yetiştirdi, askeri eğitim verdi. Gürcistan son üç yıl içinde silah harcamalarını en hızlı artıran üçüncü ülke. Bu silahlanma, Gürcistan'ın Abhazya ve Osetya gibi sorunlarını askeri yöntemlerle çözme eğilimini gösteriyor." Diyen Taymaz, Türk Başbakanı Erdoğan'ın Gürcistan'a silah satışı için "Her ülke ürettiklerini başka ülkelere satar" demesini bu sözlerle eleştirdi.

Bianet`in kaydettiğine göre Taymaz, Türkiye'nin askeri yardımlarını yaparken silahların belli sorunlarda, hak ihlallerinde kullanılmayacağına ilişkin anlaşma yapılabileceğini de anımsatıyor. Güney Osetya'yı kast ederek "İç sorunlarını çözümünde bunlara başvurmayacaksın, ancak savunma için kullanacaksın şartı konulabilirdi. Örneğin ABD, Gürcistan'a askeri yardımlarında Abhazya'da kullanılmaması şartını koşmuştu."

Şimdiye kadar 45 milyon dolarlık yardım

Rusya Savunma Bakanlığı'na göre, Türkiye şimdiye kadar Gürcistan'a toplam 45 milyon dolarlık askeri ardımda bulundu. TÜSAM'dan Araz Aslanlı'nın metnine göre 2006'nın yalnızca ilk çeyreğinde Türkiye Gürcistan'a 1,8 milyon dolarlık yardım yaptı. 26 Nisan 2006'da Gürcistan sınır kuvvetlerine 667 bin dolar tutarında askeri malzeme yardımı yapıldı.

2001'de Türkiye Gürcistan'a iki askeri helikopter bağışladı ve personelini eğitti. Bunların ABD'nin bağışladığı 6 helikopterle birlikte toplam değeri 6 milyon dolardı.

2000'lerin başında Türkiye Gürcistan'ın Marneuli hava üssünün 1,5 milyon dolarlık modernizasyonunu üstlendi.

Bu yılın başında, şubattaki görüşmelerde iki ülke arasındaki ikili askeri işbirliği anlaşması yenilendi.

"Şu an savaşanların bir kısmı eğitimlerini Türkiye'den aldı"

Taymaz, Gürcistan'ın Güney Osetya'ya girmesiyle başlayan çatışmalarda savaşanların bir kısmının askeri eğitimlerini Türkiye'den aldığını söylüyor.
Türkiye'deki Çerkeslerin yayınladığı Jineps, Türkiye hükümetinin Gürcistan'a askeri desteğini çekmesini istediği açıklamasında Türkiye'nin Gürcistan ordusuna iki hücumbot, tank, top ve mühimmat hibe ettiğini, çok sayıda Türkiye subayını personeli eğitmek için Gürcistan’a yolladığını, çatışmalarda ana karargah olarak kullanılan askeri üslerin modernizasyonunu yaptığını bildirmişti.

"Çıkarma gemisi ne için?"

Türkiye'nin Gürcistan'a çıkarma gemisi verdiğini söyleyen Taymaz soruyor: "Çıkarma gemisi ne işe yarar? Savunma amaçlı kullanılamaz. Türkiye Gürcistan'ın saldırı kapasitesini geliştiriyor."

RO/Cemil Süphan

Abhazya Milletvekili Soner Gogua: Gürcüleri Türkiye cesaretlendirdi

YORUM - Kafkas kökenlileri tutarlı olmaya davet ediyoruz

Gürcistan, savaşa Türkiye ve ABD tarafından hazırlandı, Türk savaş gemisi Batum`da…

İran dilli bir halk olan Osetinler Kürtlerin ırk kardeşleridir

Gürcü subayların üniformaları bile TSK’dan

KARASIN: GÜNEYE OSETYA’DA 2 BİNDEN FAZLA KİŞİ ÖLDÜ

'NATO, ABD ve Türkiye hazırladı'

0 Yorum: