BTC boru hattında Türkiye’den tazminat isteniyor

btc_petrol_yangini_sondurulemedi Erzincan'ın Refahiye ilçesinden geçen Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) Petrol Boru Hattı'na yönelik 5 Ağustos'ta düzenlenen saldırıdan sonra çıkan yangın ancak dün söndürüldü. Sabotajın Türkiye'ye maliyetinin büyük olduğu bildirilirken, BTC'yi işleten şirketin Türkiye'den tazminat talep ettiği, boru hattından sorumlu Türkiye'nin ise tazminat ödememek için olayı 'HPG tarafından yapılmış bir sabotaj' olarak kabul etmediği belirtildi.
BTC boru hattında tazminat manevrası!
HPG'nin 5 Ağustos gecesi Erzincan'ın Refahiye ilçesine bağlı Yurtbaşı köyü yakından geçen Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) Ham Petrol Boru Hattı'na düzenlediği sabotaj eyleminin ardından çıkan yangının yankıları sürüyor. Sabotajın Türkiye'ye maliyetinin büyük olduğu bildirilirken, BTC'nin işleten şirketin Türkiye'den tazminat talep ettiği, boru hattından sorumlu Türkiye'nin ise tazminat ödememek için sabotajın HPG tarafından yapıldığını kabul etmediği belirtildi.
Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) Ham Petrol Boru Hattı'na HPG'liler tarafından gerçekleştirilen sabotajla ilgili Türkiye'nin tazminat ödemekle karşı karşıya kaldığı belirtildi. Ancak boru hattının güvenliğinden sorumlu olan Türkiye'nin tazminat ödememek için eylemin HPG tarafından yapıldığını ısrarla redettiği bildirildi. Hükümetler arası anlaşmaya göre, 'terör mücbir sebepler arasında sayılmadığı' için hattın güvenliğinden sorumlu ülkenin ortaklarının zararını karşılaması gerekiyor. Dolayısıyla Türkiye, yangın yüzünden hem hattan günlük kazandığı yaklaşık 500 bin dolardan oldu, hem de ortaklarının payına göre, en az bu tutar kadar olan zararlarını ödemek durumunda kalacak. Ancak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tazminatı ödememek için incelemelerin sürdüğünü belirtti. Bu arada boru hattının işleticisi konumundaki BTC şirketi, tazminatı gündemlerine alacaklarını ancak öncelikli olarak alternatif güzergahları devreye almak istediklerini söylediler.boruhattipatlama9
Öte yandan sabotajın ardından meydana gelen yangın dün söndürüldü. Yetkililer, bölgede soğutma çalışmalarının devam ettiğini ve sızan petrolün hatta geri verilme çalışmalarına en kısa sürede başlanacağını kaydettiler. Hazar petrollerinin Karadeniz kullanılmadan Batı pazarlarına tek çıkış yolu olan petrol boru hattındaki onarım işlemlerinin bir-iki hafta içinde tamamlanması beklenirken, stokların tükendiği kaydedildi. BTC yetkilileri, boru hattındaki patlama sonrası Azerbaycan'daki ACG ve Şahdeniz sahalarında üretimin azaltıldığı ve Şangaçal terminalinde de stok yönetimine geçildiğini belirttiler.
Toplam uzunluğu bin 776 kilometreyi bulan hattın bin 76 kilometresi Türkiye topraklarında yer alıyor. Hattan saatte 6 bin 300 metreküp petrol taşınması halinde günlük bir milyon varil kapasiteye ulaşılıyor. Saatte 7 bin 600 metreküp petrol akması halinde ise günlük kapasite 1.2 milyon varil olacak. Yangından önce hattan yapılan yükleme 1 milyon varilin üzerinde seyrediyordu.
'Çatışmalar BTC güvenliğine darbedir'
İngiliz Financial Times Gazetesi, BTC boru hattının geçen hafta HPG'liler tarafından bombalanmasının ardından Gürcistan'daki çatışmaların boru hattı güvenliğine yönelik umutlara büyük darbe vurduğunu yazdı. Gürcistan'ın Güney Osetya'ya yönelik saldırısı ardından Rusya'nın sert tepkisiyle devam eden çatışmaların bölge enerji kaynakları açısından sonuçlarını değerlendiren FT, boru hattıyla ilgili şunları yazdı: 'Gürcistan'daki çatışmalar, boru hatlarının güvenliğine darbe indirecektir. Bu güven geçen hafta, Kürt ayrılıkçıların Bakü-Tiflis-Ceyhan hattının Türkiye bölümündeki bir patlamanın sorumluluğunu üstlenmesiyle zaten zedelenmişti. Saldırı sonucu dünya petrol piyasaları yüzde 1'lik kaynaktan mahrum kalmıştı.' ANKARA/LONDRA – ANF

Milyonlarca dolar zarar

'NATO, ABD ve Türkiye hazırladı'

Bu ne yaman çelişki

Kafkasya'da savaş başladı

0 Yorum: