KERKEK KURKEK KIRKUK KURKIK KURDISTAN

PNA-Ülkeyi siyasi krizin eşiğine getiren yerel seçimler yasasına ilişkin yaklaşık bir haftadır Bağdat’ta yoğun müzakerelerde bulunan Kürdistan Bölge başkanı Mesut Barzani bugün başkent Hewler’e döndü. Başkan Barzani düzenlediği basın toplantısında Bağdat’ta yerel seçimler yasasına ilişkin siyasi grup ve kesimler arasında geçen yoğun müzakerelerin sonuçlarını değerlendirdi.

Bazı kesimlerin anayasayı hiçe sayarak Kürt halkını yeniden bir siyasi oyunun eşiğine getiridiğini belirten Başkan Barzani , Kürt halkının yeni Irak’ın asil korucularından biri olduğunu dikkat çekerek Irak’ın parçalanmamasını  garantileyecek  tek unsurun anayasa olduğunu hatırlattı.

Kerkük’e değinen başkan Barzani , yerel seçimler yasasının özellikle Kerkük ile ilgili 24.maddenin aqnayasaya aykırı bir şekilde federal meclisten geçmesinin burada yine çok ciddi siyasi bir oyunun oynandığını  ve burada dış güçlerin rolünün büyük olduğunu dikkat çekerek‘’hiçbir şekilde dış güçlerin Kerkük’te  kendi özel amaçlarına kavuşmasına yol vermeyeceğiz’’ mesajını verdi.

imageYeni Irak’ın özellikle iki başlıca ulus Kürt ve Arap olmak üzere bütün siyasi  tarafların uzlaşma temeli üzerinde kurulduğunu hatırlatan başkan Barzani , bu yeni Irak’ın kurulması sürecinde Kürdistan’da elde edilen ulusal kazanımların  demokrasi adı altında  bir parlamento kararı ile oldu bittiye asla seyirci kalamayacakalarını ve bunu hiçbir şekilde kabul etmeyeceklerinin altını çizdi.

Kürt düşmanları ve Kürtlerin kazanımalarına karşı kesimlerin son derece aktif bir siyasi süreç başlattıklarını  dikkat çeken başkan Barzani , bunun kendilerini çok duyarlı olmaya  ittiğini ve bu şovenist kesimlerin demokrasi  ve insanlık dışı amaçlarına ulaşamayacaklarını vurguladı.

Kerkük İl meclisinin Kürdistan Bölge Yönetimine  bağlanması  doğrultusunda verdiği karara ilişkin talebine başkan Barzani ‘’ İl meclisi  140.maddenin uygulanması şartını ortaya koymuştur. Tabi ki eğer bu madde uygulanmazsa Kerkük İl meclisinin kararı yerinde bir karar olacaktır ve biz de destekleyeceğiz’’ dedi.

Yeni Irak’ta  anayasal çerçevenin dışına çıkacak demokrasi dışı hiçbir girişimi kabul etmeyeceklerini vurgulayan başkan Barzani , Bağdat’ta  ülkenin  siyasi  sürecini baltalamak isteyen kesimlerin atmaya çalıştığı adımların önünü kesmek için çok yoğun müzakerelerde bulunduğunu belirterek burada ülkede özellikle siyasi konuların  anayasaya dayanılarak uzlaşma  temeli üzerinde yürütülmesi için  yeni bir komisyon kurduklarını söyledi.

Ayrıca başkan Barzani , BM ve ABD’nin Kerkük seçimlerine  ilişkin son anda  yeni bir öneri sunduğunu  hatırlatarak ve bu önerinin kendileri tarafından genel olarak kabul görüldüğünü de sözlerine ekledi.

0 Yorum: