BARBARLIGIN DONUSU: SINIR IHLALI KUSTAH BIR TEHDITLE BASLIYOR! Türk Genelkurmayı'nın sitesinde yer alan açıklamasında şu bilgilere yer verildi: ''Türk Silahlı Kuvvetleri 28 Kasım 2007 tarihinden itibaren sınır ötesi harekat konusunda yetkilendirilmiştir. Türk Silahlı Kuvvetleri; kendisine verilen yetki çerçevesinde, Irak'ın kuzeyinde bulunan teröristleri etkisiz hale getirmek için gereken askeri tedbirleri alacaktır. Bu kapsamda; ilk operasyon 1 Aralık 2007 tarihinde (bugün) icra edilmiş olup, elde edilen istihbarata bağlı olarak operasyonlara devam edilecektir. İcra edilecek operasyonlar, münhasıran PKK KONGRA-GEL terör örgütünü hedef almakta olup, Irak'ın kuzeyinde yaşayan halka ve Türk Silahlı Kuvvetlerine düşmanca bir harekette bulunmadıkları sürece, yerel gruplara karşı değildir. Kamuoyuna saygı ile duyurulur.''

Irak'taki ABD komutanları da, Türklerin sınır ihlaline dair bilgilerinin olmadığını açıkladı.

Baskan Barzani'nin sözcüsü : Türkler Kurdistan'a girmedi Türk askerinin Kurdistan'a girdiği haberini Baskan Mesut Barzani'nin sözcüsü yalanladı. Reuters Haber Ajansı'na açıklama yapan Mesut Barzani'nin sözcüsü, Türk askerinin Kuzey Irak'a girdiği yönünde herhangi bir belirtiye rastlamadıklarını açıkladı. Bölgesel yönetimin Peşmerge Bakanlığı’ndan bir yetkili de, DHA'ya ‘Irak Sınır Muhafız Komutanlığı' raporlarına dayanarak, Türk askerlerinin sınırı geçtiğine dair kendilerine bilgi verilmediğini, operasyonun insansız yasak bölgede yapılmış olabileceğini söyledi. Aynı yetkili, askeri olmayan kaynaklardan da sivil hedeflere yönelik bombardıman bilgisi bulunmadığını ekledi. Peşmerge yetkilisi, PKK'ya karşı önlemler kapsamında kontrolleri dışındaki bölgelere sınır oluşturan noktalarda kontrollerini ciddiyetle sürdürdüklerini söyledi. Irak'taki ABD komutanları da, Türklerin sınır ihlaline dair bilgilerinin olmadığını açıkladı.

Türkiye Kurdistan'daki PKK'ye saldırdı'mı?

AJANSLARDAN CELISKILI "TURK KAYNAKLI" IDDIALAR... Reuters, "Türk ordusu Kuzey Irak'a girdi, PKK'yı 100 kişilik özel birliklerle vurdu. Helikopterler de operasyona destek verdi. Birlikler operasyondan sonra döndü" derken, bu operasyonun Başbakan Erdoğan'ın dünkü açıklamasının ardından geldiğine dikkat çekti. Associated Press (AP) ise Genelkurmay açıklamasını abonelerine duyururken, Türk ordusunun Irak sınırındaki 50-60 kişilik bir PKK grubuna ateş atığını ve bu gruba önemli kayıplar verdirdiğini belirtti. AFP, "Türkiye Kuzey Irak'taki PKK'lılara saldırdı" ifadesini kullandı ve Genelkurmay'ın açıklamasına yer verdi. BBC son dakika koduyla verdiği haberde, Türk ordusunun PKK'lı teröristlere Irak sınırında ağır kayıplar verdiğini açıkladığını duyurdu. Haberde, Türk askerinin 50 kişilik bir asi gruba ağır kayıplar verdiği belirtildi.

MAHMUT OSMAN: ‘’ABD’NİN KÜRDİSTAN BÖLGESİ’NDE ASKERİ ÜS KURMASI IRAK ANAYASASIYLA UYUŞMASI ŞARTINA BAĞLI'' 1-Dec-07 [15:48]PNA-Kürdistan İttifakı Listesi üzerinden Irak Parlamentosuna Üye olan Dr. Mahmut Osman, ‘’ABD’nin Irak’ta ve özellikle Federal Kürdistan Bölgesi (FKB)’nde askeri bir üs kurmasının Irak anayasasıyla uyuşması şartıyla uzak bir ihtimal olmadığını'' söyledi. Osman, ‘’Irak Anayasasıyla uyuşması ve merkezi hükümetin de buna izin vermesi şartı ile askeri bir üssün kurulması uzak bir ihtimal değil’’ dedi. İlaf Haber Sitesine telefonla açıklamada bulunan Osman, ‘’Gelecek yılın Ocak ayında Irak ve ABD arasında yapılması beklenen müzakerelerde, Kürt tarafının bölgede bir Amerikan askeri üssünün kurulmasını isteyeceğini’’ söyledi. Osman, ‘’Bir şartla: Eğer Irak anayasasıyla uyuşursa ve mekezi hükümet de buna izin verirse üssün kurulması uzak değil’’ dedi. Osman, ‘’Kürt vatandaşlarının Irak’ın diğer bölgelerinde yaşayan vatandaşların ABD’ye karşı olan hassasiyetlerine benzer hiçbir hassasiyetinin olmadığını’’ belirterek,’’Çünkü oralarda şiddet ve silah var ancak Kürdistan istikrarlı bir bölgedir. Kürt tarafından çok kişi, ABD güçlerinin Kürdistan bölgesinde kalmasının bölgeyi komşu ülkelerin tehdit ve müdahalelerinden koruyacağını ve bölgedeki ekonomiyi canlandıracağını söylüyor’’ diye konuştu. Irak ile ABD arasında imzalanan anlaşma konusunda Osman, ‘’Anlaşmanın içeriği halka açıklanmalı’’ diye konuştu.

Hakkari mitingi binlerce kişinin katılımıyla başladı 13:54Hakkari'de yapılan 'Onurlu bir yaşam için demokrasi ve barış mitingi', aralarında DTP Eşbaşkanı Emine Ayna'nın da bulunduğu binlerce kişinin katılımıyla başladı. Merzan Spor Sahası'nda DTP öncülüğünde yapılan 'Onurlu bir yaşam için demokrasi ve barış mitingi', DTP Eşbaşkanı Emine Ayna, Hakkari Milletvekili Hamit Geylani, DTP PM Üyeleri, belediye başkanlarının da aralarında bulunduğu binlerce kişinin katılımıyla başladı. Bireyin özgürlüğü Anayasal güvenceye alınsın, Demokratik özerklikle, Demokratik Cumhuriyeti inşa edelim, Jin bêrêxistin, rêxistin bêyî Serok nabe' pankartların açıldığı alanda kitle sık sık 'Bijî serok Apo, Êdî Bes e', Selam selam İmralı'ya bin selam sloganları atılıyor. Köylerden gelen kitlenin gelişi yollarda kurulan arama noktalarında girişlerine izin verilmezken, Yüksekova, Şemdinli ve Çukurca'da yola çıkan yüzlerce araç ise Hakkari girişinde bekletiliyor. Miting için çevre illerden polis takviyesi yapıldığı ve kent genelinde şu an 3 bin polisin olduğu belirtildi. Çok sayıda basın mensubunun canlı yayın araçlarıyla izlediği mitingde, isimleri öğrenilmeyen 3 kişinin mitingden sonra farklı bir eylem yapacakları' iddiasıyla gözaltına alındığı öğrenildi. HAKKARİ (DİHA)