Kurdistan Haberleri -9

Büyükanıt, karar hükümetin dedi

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, ''Silahlı Kuvvetler, görev verildiğinde sınır ötesi operasyon yapar. Ayrıca ihtiyaç olduğunda biz de talepte bulunuruz. Başbakan'ın (Recep Tayyip Erdoğan) ABD seyahati önemli. Onun dönüşünü bekleyeceğiz'' dedi. Avusturya'nın Ankara Büyükelçiliği'nde verilen milli gün resepsiyonunda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yaşar Büyükanıt, olası bir sınır ötesi operasyona ilişkin sorular üzerine şöyle konuştu: ''Silahlı Kuvvetler, görev verildiğinde sınır ötesi operasyon yapar. Ayrıca ihtiyaç olduğunda biz de talepte bulunuruz. Başbakan'ın ABD seyahati önemli. Onun dönüşünü bekleyeceğiz. Biz, Dışişleri ile uyum içinde çalışıyoruz. Halkımızın bize karşı göstermiş olduğu duyarlılık da inanılmaz boyutlarda. Binlerce mesaj geldi. Bunlara tek tek cevap veremedik, topluca teşekkür ettik. Halkımızın cenazelerde olgun, duyarlı ve şiddetten uzak bir tavır göstermesi de bizi memnun ediyor.'' Salı gecesi derslerini aldılar Büyükanıt, Hakkari'de 12 şehidin verildiği çatışmanın ardından bölgede operasyonlar yapıldığını ve 35 civarında teröristin ölü ele geçirildiğini belirterek, ''Salı gecesi derslerini aldılar'' diye konuştu. MGK toplantısından sonra yayımlanan bildiride tek tek konulara değinilmeden ekonomik önlemler başlığının yer aldığını dile getiren Büyükanıt, ''Hükümete biz sadece yaptırım tavsiye ediyoruz. Ekonomik açıdan yaptırım kararı alındı. Ama biz 'şu yapılmalı bu yapılmalı' diye birşey demiyoruz. Askerle hükümet arasında bir uyumsuzluk varmış gibi gösterilmesi de doğru değil. Devlet bir bütündür'' dedi. Büyükanıt, ''ABD'nin mi yoksa Irak'ın mı yükümlülüklerini yerine getirmediği'' sorusuna da, ''Herkes üzerine düşen görevi yapmalı. Olay bir terörist faaliyet. Bunu sadece silahlı mücadele olarak görmekle en büyük hatayı yaparsınız'' diye konuştu.
Erdoğan: Her an vurabiliriz Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin olası operasyon için tüm diploması faaliyetlerini tamamladığını ve ulusal hakları gereğince Kuzey Irak'a operasyonun her an başlayabileceğini söyledi. Başbakan Tayyip Erdoğan Romanya ziyareti dönüşü havaalanında soruları yanıtladı. Erdoğan'a Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt'ın "Olası operasyon ABD ziyareti sonrasında" açıklaması soruldu. Erdoğan, "Genelkurmay başkanımız bunu ilan edecek değil. ABD ziyareti Birleşmiş Milletler Olağan Genel Kurulu öncesinde planlanmış bir ziyarettir" dedi. Türkiye'de bulunana Kuzey Irak heyeti ile gerekli görüşmelerin yapıldığını belirten Erdoğan, Türkiye'nin K.Irak heyetini sadece dinlediğini belirtti. Gelen heyetin yetkisinin ortada olduğunu belirten Erdoğan, tüm bilgileri Genelkurmay'la paylaştıklarını söyledi. Hükümet olarak bu süreç içerisinde, AB üyesi ülkeler ve Ortadoğu'da gerekli diplomasi trafiğini yaptıklarını kaydeden Erdoğan, "Gerekle olan lobi faaliyetleri yapılmadı diyenler aynaya baksın. İran dışında gezilmemiş ülke kalmadı. Bunlar operasyon için yapılıyor" dedi. Erdoğan şunları söyledi: "Bir diğer taraftan yapılan tüm bu gayretler neticesinde bizim atacağımız adımların yol haritasını başkaları belirleyemez. Bununla ilgili sorumluluk mevkiinde bulunanalar birinci derecede biziz. Bunun zamanlaması hükümete bırakıldı. İlgili tüm kurumlarla bunun çalışmasını yapıyoruz. Bölgede güvenlik güçlerimiz gerekeni uluslararası kararlar çerçevesinde yapmaktadır. Biz şu anda her an bir hassasiyet içerisindeyiz ABD ziyaretine kadar ne olur ne olmaz bilemem." http://www.kurdistan-post.com/ son sayfa
Irak heyeti Türkiye’nin taleplerini geri çevirdi http://www.kurdistan-post.com/ ERDEM TOPRAK -ANF ANKARA (26.10.2007)- Türkiye’ye gelen Irak heyeti, Türkiye’nin PKK yöneticilerinin iadesi talebini reddetti. Türk heyeti, taleplerinin reddedilmesi nedeniyle sınır ötesi operasyon yapma kararından vazgeçilmeyeceğini bildirince görüşmeler sona erdi. Irak heyeti yarın sabah ülkesine dönüyor. Türkiye’nin Güney Kürdistan’a operasyon tehditlerini engellemek için Ankara’ya gelen Irak heyeti ile Türk tarafa arasında yapılan görüşmeler bu akşam sona erdi. Edinilen bilgilere göre görüşmede taraflar arasında bir uzlaşma sağlanamayınca Irak heyeti yarın sabah ülkesine dönme kararı aldı. Alınan bilgilere göre Türk tarafı, operasyondan vazgeçmek için Irak güçlerinin PKK’ye yönelik operasyon yapılmasını şart koştu. OPERASYON YAPMAYIN UYARISI PKK’ye yönelik geniş çaplı askeri bir operasyon düzenlenmesini isteyen Türk tarafının bu şartını Irak heyeti kabul etmedi. Heyette yer alan Kürt yetkililer, PKK yöneticilerinin Türkiye’ye teslim edilmesinin mümkün olmadığını ifade ederken, PKK güçlerinin Irak’ın tam hakimiyet sağlayamadığı bir alanda bulunduğunu kaydetti. Heyet, Türkiye’nin sınır ötesi operasyon yapması durumunda iki ülke ilişkilerinin büyük zarar göreceği uyarısında da bulundu. HEYET IRAK’A DÖNÜYOR Türk tarafı ise PKK’ye karşı bir operasyondan vazgeçmeyeceklerini belirterek, bunu Irak güçlerinin yapmasını tercih ettiklerini ancak, bu taleplerinin kabul edilmemesi halinde Türkiye’nin sınır ötesi operasyonu gerçekleştirme kararından vazgeçmeyeceğini ileri sürdü. Bunun üzerine taraflar herhangi bir ilerleme kaydetmeden görüşmeleri bitirme kararı aldı. Irak heyeti yarın sabah ülkesine dönüyor.
ABD ORDUSU: ‘’PKK KONUSUNDA TALİMAT ALMADIK’’
PNA-Amerika Birleşik Devletleri (ABD)’nin Federal Kürdistan Bölgesi’ndeki komutanı tümgeneral Benjamin Mixon, ‘’PKK konusunda hiçbir şey yapmadığını’’ söyledi. Mıxon, ABD ordusunun PKK’ya karşı Kürdistan Bölgesi’nde önlem almaya yönelik hiçbir planı bulunmadığını ve bu konuda sorumluluğun kendilerine ait olmadığını söyledi. Video telekonferans aracılığıyla Washington’dan gazetecilerin sorularını yanıtlayan Tümgeneral Benjamin Mixon, “Birşey yapacak mısınız? sorusuna "kesinlikle hayır" dedi. Tümgeneral Mixon, Türkiye’nin askeri müdahalesi durumunda ne yapacağının sorulması üzerine de bu konuda kendisine herhangi bir talimat verilmediğini anlattı. Mixon, Kürdistan Bölgesi’nin güvenliğinin sorumluluğunun Kürdista Yönetimine teslim edildiğini hatırlattı. Benjamın Mixon, PKK kamplarının bulunduğu bölgeye asker göndermediğini, PKK’nın gizlendiği yerler ve lojistik faaliyetleri hakkında da istihbarat toplamadığını söyledi. Kürt tarafının PKK’ye karşı harekete geçmediğini söyleyen Tümgeneral Mixon, Türkiye'nin müdahalesini önlemek için Amerika’ya askeri rol düştüğü fikrine karşı çıktı.
IRAK HEYETİNİN TÜRK TARAFINA ÖNERİLERİ...
Türkiye’de bulunan Irak heyetinden Irak Savunma Bakanlığı Sözcüsü Muhammed Askeri, Türk tarafına sundukları önerileri açıkladı. Irak heyetinin konakladığı Ankara Polisevi'nin önünde gazetecilere açıklama yapan Muhammed Askeri, "Türk tarafının henüz yanıt vermediğini" belirttiği bu önerileri şöyle sıraladı: "- Sınırda varolan Irak karakollarının, koalisyon güçlerinin koordinasyonuyla güçlendirilmesi ve yeni karakollar inşa edilmesi, - Şimdiye dek yapılan siyasal görüşmelerin yanında askeri görüşmelerin de yapılması, - Türkiye-ABD-Irak arasındaki üçlü koordinatörlük mekanizmasının yeniden işlemesi ve daha işlevsel duruma getirilmesi." Sözcü, "kayıp Türk askerlerini Irak topraklarında bulmaları durumunda Türkiye'ye vereceklerini" kaydetti. (Ajanslar)