İkinci Welat zulmü

welatveannaesiİlle de Welat Kürt dili ve kültürüne yönelik baskıların ardı arkası kesilmiyor. Bir süre önceDiyarbakır Kayapınar Belediyesi'nin bir parka vermek istediği Berfin isminin Kürtçe olduğu gerekçesiyle reddedilmesinin ardından, bu kez Diyarbakır Nüfus Müdürlüğü yeni doğan çocuğa verilmek istenen Welat ismini reddetti. 15 Haziran'da Almanya'dan Türkiye'ye gelen 7 yaşındaki Welat Dağ da isminden dolayı geri gönderilmişti.

Önce Berfin şimdi de Welat
Bir süre önce Diyarbakır Kayapınar Belediyesi'nin bir parka vermek istediği Berfin adının Diyarbakır Valiliği tarafından yasaklanmasının ardından Kürtçe isimlere bir yasak da İl Nüfus Müdürlüğü'nden geldi. Muhsin ve Laima Başer çifti yeni doğan bebeklerine 'Vatan' anlamına gelen Welat ismini vermek istedi. Ancak Diyarbakır İl Nüfus Müdürlüğü 'W' harfinin Türkçe alfabede bulunmadığını gerekçe göstererek ismi reddetti. Daha önce de Almanya'dan Türkiye'ye gelen 7 yaşındaki Welat adlı çocuk, havaalanında ismi yasak denilerek geri gönderilmişti. Bu arada Başer çiftinin hukuki yardım talebi üzerine devreye giren İHD, İçişleri Bakanlığı'ndan Kürtçe isimlerin yasaklanmasından vazgeçilmesini istedi.
Kürtçe'ye tahammülsüzlük isimlere kadar yansıyor. Berfin isminin parka verilmesinde sakınca bulan valilikten sonra Diyarbakır Nüfus Müdürlüğü de Welat ismini sakıncalı buldu. Nüfus Müdürlüğü'nün gerekçesi ise, 'W' harfinin Türkçe alfabede bulunmaması. Diyarbakır'da ikamet eden Laima ve Muhsin Başer, çifti 21 Ağustos'ta dünyaya gelen çocuklarına Welat ismini vermek istedi. Baba Başer, 22 Ağustos'ta çocuğuna ismini nüfusa yazdırmak için Diyarbakır Nüfus Müdürlüğü'ne giderek çocuğu kaydetmek istedi. Nüfus Müdürlüğü Welat ismini yazamayacağını söyleyerek Başer'i Nüfus Müdürüne gönderdi. Nüfus Müdürü de 'W' harfinin Türkçe alfabede olmadığı için bu ismi yazamayacağını söyledi. Baba Başer'in çocuğuna başka isim koymak istememesi üzerine müdür dilekçeyle başvuru yapmasını istedi. Baba Başer, aynı gün dilekçeyle Diyarbakır Nüfus Müdürlüğü'ne başvurdu. Nüfus Müdürlüğü de dilekçeye, 'Welat' isminin Türk alfabesine aykırı olması nedeniyle talebinin reddedildiği' karşılığını verdi.

kurtceyasakbelgesi2


Baskı yoksa bu ne? Bunun üzerine İHD'ye başvuran ve çocuğuna Welat ismini koymaktan vazgeçmeyeceğini söyleyen Baba Başer tepkisini, 'Hala dilimiz üzerinde baskılar var. AKP hükümeti 'Kürt dili üzerine baskı yok' diyor. Baskı yoksa bu nedir. Kendi çocuğumun adını yasaklıyorlar. Kürt olduğunu iddia eden AKP'li vekillere soruyorum, 'Bu mu sizin Kürtlüğünüz?' Ben çocuğumun adını kendi dilimde koyacağım. Ben Kürdüm, kendi anadilimde isim vermek istiyorum. Bundan da vazgeçmeyeceğim' şeklinde dile getirdi.
İsim yasaklarını kaldırın Başer çiftinin hukuki yardım talebi üzerine devreye girenİHD Diyarbakır Şubesi ise, İçişleri Bakanlığı'na başvurarak Kürtçe isimlerin yasaklanmasından vazgeçilmesini istedi. İHD Diyarbakır Şube Başkanı Muharrem Erbey, bakanlığa yaptığı başvuruda, Welat isminin yasaklanmasını yadırgadıklarını ifade ederek, şunları söyledi: 'Türk alfabesi hazırlandığında 1920 yılların ihtiyaçları ve beklentileri ile 2008'in ihtiyaç ve beklentileri aynı değildir. Kürtçe'nin ve Kürtçe isimlerin yasaklanmasına dair anlayış temelinde yapılan düzenlemeleri yeniden gözden geçirmenin zamanı gelmedi mi? Günlük hayatta her gün izlediğimiz SHOW tv, (www... org.tr ) Web sayfalarının isimleri ve benzeri birçok uygulamayla yasak zaten delinmiştir. Kaldı ki bugün Türk alfabesine aykırılık teşkil eden binlerce örnek günlük hayatta kullanılmakta, resmi evraklara yansımaktadır.'
Kürtçe isimlerin konulması önündeki mevzuattan kaynaklı düzenlemelerin ve engellerin kaldırılmasının AB sürecinde olan Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ne yakışan bir tutum oluşturacağını kaydeden Erbey, Nüfus Müdürlüğü'nün kararının iptali için İdare Mahkemesi'ne başvuruda bulunacaklarını söyledi.
Welat ülkeye sokulmamıştı! Diyarbakır Valiliği, Kayapınar Belediyesi'nin parklara vermek istediği Berfin, Daraşin, Nefel ve Beybun isimlerini sakıncalı bulmuştu. Valiliğin bu yasağından önce de Türkiye'de skandal bir yasak olayı daha yaşanmıştı. Almanya'dan annesiyle birlikte akrabalarının ziyaretine gelen 7 yaşındaki Welat adlı çocuk isim yasak diye havaalanından annesinden alınarak Almanya'ya geri gönderilmişti. DİYARBAKIR – DİHA HİKMET ERDEN

Askerlerin öldürdüğü çoban PKK'li olarak gösterildi

resat_cicek_ambulans_coban Hakkâri'nin Yüksekova'ya bağlı Büyükçiftlik Beldesi'nde öldürülen Reşat Çiçek'in cenazesinin askerler tarafından beldeye getirilerek 'Bir PKK'li öldürdük' dediği öğrenildi.
Yüksekova'ya bağlı Büyükçiftlik (Xirbate) Köyü kırsalında başlatılan askeri operasyon sırasında bölgede çobanlık yapan 1 çocuk babası Reşat Çiçek'in (25) öldüren askerlerin Çiçek'in cenazesinin beldeye getirerek 'Bir PKK'li öldürdük' dediği ortaya çıktı. Edinilen bilgilere göre, dün akşam saatlerinde operasyona çıkan askerler hayvanlarını otlatan Reşat Çiçek'i öldürdü. Askerler daha sonra Çiçek'in cenazesini alarak beldeye getirdi. Burada belde sakinlerine 'Biz operasyonda bir PKK'li öldürdük' dedi. Askerlerin getirdiği cenazeye bakan belde sakinleri cenazenin çobanlık yapan Reşat Çiçek'e ait olduğunu tespit etti. Belde sakinleri daha sonra cenazeyi alarak Yüksekova'ya getirdi.
'Aynı yerde bir araç da tarandı'
Reşat Çiçek'in öldürüldüğü alanda aracıyla yolda geçen Çiçek'in amcası Halit Çiçek de silahlı saldırıya uğradığını söyledi. Yeğeninin öldürüldüğünü bilmeden misafirlikte döndüğü sırada operasyon alanından aracına ateş açıldığını belirten Çiçek, 'Bir anda aracıma ateş açıldı. Araçla hızlı hareket ederek, olay yerinden ayrıldım. Canımı zor kurtardım' dedi. Çiçek olayla ilgili suç duyurusunda bulunacağını söyledi.
Mustafa Zeydan olaya müdahale etti
Olaydan sonra hastane önünde toplanan Çiçek'in ailesi olayla ilgili suç duyurusunda bulunacaklarını belirtti.
Ailenin girişimleri üzerine olay yerine gelen eski AKP Milletvekili Mustafa Zeydan olaya müdahale ederek cenazeyi Hakkâri'ye gönderilmesini sağladı. Cenazenin Hakkari'ye gönderilmesinin ardından bir çok kişi Yüksekova Devlet Hastanesi önünde ayrıldı. Bu arada Zeydan'ın gelmesiyle birlikte basının çekim yapmasına dahi izin verilmezken, Pinyaniş Aşireti'ne mensup alan Çiçek'in ailesi de açıklama yapmaktan kaçındı.
DTP: Bölge insanının can güvenliği kalmadı
Olaydan sonra hastane önüne gelen DTP İlçe Başkanı Vahit Şahinoğlu, bölgede bir sivilin daha infaz edildiğini aktardı. Çiçek'in öldürülmesinin bölgede insanların artık can güvenliğinin kalmadığının açık göstergesi olduğunu dile getiren Şahinoğlu, 'Bu bölgede daha önce JİTEM elamanların sık sık HPG'lilerin elbiseleri giyerek dolaştıkları bilgilerini almıştık. İnsanların can güvenliği açısında benzer kaygıları vardı. Şimdi bir sivil öldürüldü. Bu olayın acil bir şekilde açığa çıkarılması gerekiyor' dedi.
Çiçek'in cenazesi Hakkari'de yapılacak olan otopsi işlemlerinden sonra Büyükçiftlik Beldesi'nde toprağa verilecek.
HAKKÂRİ-DİHA

Kürt dili başta olmak üzere farklı dilleri kabul etmemek için şimdi ne mazeret bulacaksınız?

Şimdi ne mazeret bulacaksınız?kurdum-anadil2
Kürt dili başta olmak üzere farklı dilleri kabul etmemek için sürekli olarak Fransa'yı referans alan Türkiye'nin gerekçesi kalmadı. Fransa, Fransızca dışındaki 75 dili resmen tanıdı
Tek dil, devlet devlet, tek kültür, tek kimlik ideolojisiyle şekillenen ulus-devletlerin temelinin atıldığı 1789 devriminden bu yana Fransa'da bir ilk yaşandı. Fransa'da devrim niteliğini taşıyan bir anayasa değişikliği yapıldı. Fransa, 'bölgesel dilleri Fransa'nın değerleri' olarak gören anayasa değişikliğini yaptı. Fransa, kendi sınırları içerisinde konuşulan 75 farklı dili resmen tanıdı. Bu değişiklikle birlikte; Fransız ulus-devlet yapısını örnek alan ve aynı zamanda Fransa'daki uygulamaları sürekli olarak uluslararası platformlarda ileri sürerek başta Kürtler olmak üzere farklı halkların dillerini ve kültürlerinin yok sayılmasına gerekçe uyduran Türkiye'nin bundan sonra nasıl bir gerekçeye sığınacağı ise merak ediliyor.
Fransa'daki değişiklikle Korsika, Breton, Alsas, Oksitan, Bask, Katalan hatta güneydeki Languedoc bölgesinin dilleri Fransız mirası sayıldı. Hint Okyanusu'ndan Afrika'ya uzanan sömürge coğrafyasındaki topraklarda konuşulan dillerin yanısıra Bernes ve Pikard gibi çok az temsilcisi kalmış diller de bu kapsama alındı. Artık okul bahçesinde ya da sınıfta Bretonca, Oksitanca ya da Alsasca konuşan çocuklar cezalandırılamayacak. Gelecek yıldan itibaren yol tabelalarından lokanta masasındaki mönülere, ulaşımdan eğitim ve medyaya dek birçok alanda Fransızca ile birlikte yerel diller de kullanılacak. Bunun için, milyonlarca Euro harcanacak. Değişikliklerin yapılmasında, Korsikalı, Breton ve Alsaslıların sıkı lobisinin büyük etkisi oldu.
Korsika dili tanınıyordu
Bu arada Fransa'da bölgesel dillerin eğitimi 1951 tarihli bir yasanın çizdiği çerçeve içinde yapılıyordu. Buna göre, bölgesel diller kendi bölgelerinde bazı resmi ve özel okullarda seçimlik ders olarak okutuluyor. Aynı şekilde üniversitelerde de bu dillerin eğitimi yapılıyor. Fransa'da öne çıkan ve eğitimi yapılan bölgesel diller arasında Brötonca, Baskça, Alsazca, Katalonca, Korsika dili ve denizaşırı topraklarda konuşulan Kreol ağırlıklı diller, gündelik hayatta ve kültürel etkinliklerde rahatça kullanılıyor. Bugün için genel yaklaşıma göre bölgesel diller, Fransa'da 'Fransız ulusunun birliğine katkıda bulunan tarihsel ve bölgesel kültür gelenekleri' olarak kabul ediliyor ve yaşatılmaya çalışılıyor.
Öte yandan bu dillerin bir bölümünün özelliği, Fransa'nın sınır komşusu ülkelerde resmi dil olarak kullanılmaları. Örneğin Katalonca ve Baskça İspanya'nın belirli bölgelerinin resmi dilleri. Alzasca, Almanca'nın bir diyalekti. Flamanca Belçika ve Lüksemburg'da resmi dil. Bu diller içinde Korsika dili, adanın özel statüsü nedeniyle bazı hukuki metinlerde 'bölgesel dil' olarak değil de 'Korsika dili' olarak geçiyor.
Karşı çıkanlar var
Fransa, 1958 Anayasası'na aykırı diye Avrupa Bölgesel ve Azınlık Dilleri Sözleşmesi'nin gereğini yapmıyordu. 1635'te kurulduğundan beri Fransızca'nın saf kalması için mücadele eden dil ve gramer kurumu Lakedemi Fransez, anayasa değişikliğini önlemek için çok sert bir açıklama yapmıştı: 'Yerel dillerin tanınması Fransız ulusal kimliğine saldırıdır.' Aksini savunanlar ise akademiyi 'gülünç miras ve modası geçmiş milliyetçi' diye eleştirmişti.
Türkiye ne yapacak?
Bu arada sürekli olarak Fransa'yı örnek alan ve böylece Kürt dili başta olmak üzere farklı kültür ve dilleri yok sayan Türkiye'nin Fransa'daki bu değişiklik sonrası neyi gerekçe göstereceği merak konusu. Ayrıca Türkiye'nin AB üyeliği için en kritik iki siyasi kriterlerin başında gelen anadilde eğim konusu da Fransa'daki bu değişiklikten nasıl etkilenecek bir bilinmez olarak duruyor. AB ile müzakerelerde Türkiye, Kürtçe'nin eğitim dili olarak kullanılmasına 'üniter devlet yapısı ilkeleri' bahanesiyle ısrarla karşı çıkıyor. Bilindiği üzere, bu ilkeler büyük ölçüde Fransa'dan alınmış ilkeler.
İlk yürüyüş Diyarbakır'dan
tzpkurdizimananadilkurtce
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Tayyip Erdoğan, sık sık 'Kürt dili üzerinde her hangi bir baskı yok' açıklamalarında bulunsa da Kürt dili üzerindeki asimilasyon politikası yeni eğitim-öğretim yılında da sürüyor. Okulların açılacağı 8 Eylül'den itibaren Kürtler, TZP Kurdi'nin öncülüğünde birçok kentte 'Anadilde eğitim istiyorum' kampanyasının startını verdi. TZP Kurdi'nin önceki gün açıkladığı miting, yürüyüş ve sokak eğitimleri kapsamında ilk tepki Diyarbakır'dan verilecek. Kürtçe eğitim talebinde bulunan aileler, çocuklarıyla birlikte İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne yürüyüş düzenleyecek.
Kürt Dil Hareketi'nin (TZP Kurdi) Diyarbakır'da 27-28 Ağustos tarihlerinde yaptığı Kürtçe konferansta aldığı 'edî Bes e, Kürt diline eğitim hakkı tanınsın' kampanyası kapsamında Diyarbakır'da 7 Eylül'de Dicle Fırat Kültür ve Sanat Merkezi'nin (DFSKM) öncülüğünde İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne anadilde eğitim isteyen çocuklar ve aileleriyle birlikte yürüyüş gerçekleştirecek. DFSKM yöneticisi ve tiyatro sanatçısı Osman Xunav, en demokratik hakları olan anadilde eğitim hakkını kullanacaklarını ve kendi dilerinde eğitim görmek istediklerini ifade ederek, 'Artık yeter Kürt halkı en doğal hakkı olan anadilde eğitim hakkını istiyor' dedi. Kürt dilinin baskı ve imhalarla karşılaştığını vurgulayan Xunav, gereken her türlü mücadeleyi geliştireceklerini belirtti. Xunav, şöyle konuştu: 'Biz yıllardır anadilde eğitimin artık resmi bir dayanağa oturtularak geliştirilmesi gerektiğini ve anadilimizde okuyup yazmak istediğimizi söylüyoruz. Fakat hiçbir şekilde bize hiçbir cevap verilmiyor. Biz bu yüzden 7 Eylül günü Milli Eğitim Müdürlüğü'ne yürüyeceğiz. Anadilinde eğitim görmenin bir hak olduğunu savunan herkesin çocuklarıyla beraber yürüyüşe katılmaya çağırıyoruz.' Xunav, DFSKM önünde başlayacak olan yürüyüşün İstasyon Caddesi üzerinde bulunan Milli Eğitim Müdürlüğü önünde sona ereceğini sözlerine ekledi. TZP Kurdi'nin öncülüğünde 1 Ekim'e kadar Bölge'nin tüm il ve ilçelerinde miting, yürüyüş ve sokaklarda Kürt dili eğitimleri gerçekleşecek. ALTERNATİF