Marmara Bölgesi’nde Kürtlere yönelik halk ihlalleriyle birlikte linç girişimleri de arttı.

Marmara'da Kürtlere kuşatma/DIHA-WWW.KURDISTAN-POST.ORG Kürtlere yönelik geliştirilen baskı ve linç girişimlerini değerlendiren İHD MYK üyesi Veysi Altay, "Bize gelen başvurulara baktığımızda en çok Marmara'da Kürt kimliğinden kaynaklı ayrımcılığa, şiddete ve linçe maruz kalındığını görüyoruz" dedi. Yaşanan linç olaylarının siyasi boyutunun yanı sıra ekonomik boyutunun da olduğunu ifade eden Altay şunları belirtti: "Linç olaylarının siyasi ve ekonomik olmak üzere iki boyutu var. Siyasal boyutu zaten operasyonlar arttıkça, askerler ve PKK'liler yaşamını yitirdikçe yaşanmaya başlıyor. Ekonomik kaygı boyutunun ise, Kürtlerin yerlerinden göç ettirilmek zorunda bırakılması ve Marmara Bölgesi'ne göç etmeleriyle bu yaklaşımlar ortaya çıkıyor."

'Linci dayatan devlet zihniyeti'Yaşanan linç olaylarında en büyük etkenin devletin yaklaşımı olduğunu söyleyen Altay şöyle devam etti: "Devlet bu linç olaylarını besliyor. Yani linç olaylarını gerçekleştiren insanların bilinmesine rağmen hakkına ne soruşturma ne bir inceleme başlatılıyor. İnceleme başlatılmışsa da her hangi bir cezaya tabii tutulmuyorlar. Mayıs ayının başında Sakarya olayında gördük. Kürtlere 'tahrik unsuru' diyerek bakan bir anlayış hakim. Bu da devletin bakış açısını çok net bir şekilde ortaya koyuyor."

Saldırıların dökümü - 5 Mayıs'ta DTP Kırklareli İl Örgütü'ne saat 21:00 sıralarında 'kimliği belirsiz' kişi ya da kişilerce saldırı düzenlendi. Saldırganlar il örgütünü binasının camlarını kırarak bina içinde ki duvarlara küfür ve hakaret içerikli yazılar yazdı.
- 5 Mayıs'ta Adapazarı'nda Kürtlere ait bir ev ülkücüler tarafından gece yarısı taşlanarak evin içine "Apo'nun piçleri sizi burada yaşatmayacağız" yazılı not atıldı.
- 7 Mayıs'ta İstanbul'da DTP Beyoğlu eski yöneticilerden Hüseyin Akyol, polislerce bileğindeki yeşil, kırmızı, sarı ve siyah renklerindeki bilekliği yakılarak tehdit ve hakarete uğradı.
- 8 Mayıs'ta Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nde 17 Mayıs'ta yapılacak olan konser etkinliği için stand açmak isteyen Kürt ve demokrat öğrencilere ülkücüler tarafından saldırı gerçekleşti.
- 16 Mayıs'ta İstanbul Holiday Otel'de yemek servis işleri yapan Mehdi Ürper çalıştığı otelde arkadaşı ile Kürtçe konuştuğu için oteldekiler tarafından "Burada Kürtçe konuşmak yasak" denilerek linç edilmek istendi.
- 18 Mayıs'ta Balıkesir DTP İl Başkanlığı'nın ilçe örgütleriyle düzenlemek istediği pikniği jandarma tarafından engellenmeye çalışıldı.
- 19 Mayıs'ta Kocaeli'nde Amigra Dergisi'nin "4'üncü Geleneksel Öğrenci Pikniği"ne katılan öğrenciler Kocaeli Derince'de Jandarma tarafından engellenmeye çalışıldı.
- 20 Mayıs'ta Balıkesir'de inşaatta çalışan Ramazan Doğan ve Mehmet Polat Balıkesir Bandırma'dan Edincik'e gitmek üzere bindikleri dolmuşta Kürtçe konuştukları için linç edilmeye çalışıldı.
- 21 Mayıs'ta DTP Biga İlçe Başkanı Mehmet Etik'in evi kimliği belirsiz kişilerce taşlandı.
- 25 Mayıs, İstanbul Taksim'de evine giderken polislerin coplu saldırısına uğrayan ve bayılan Eşref Kaya, götürüldüğü hastanede ve karakolda hakaret ve işkenceye maruz kaldı.
- 26 Mayıs'ta Sakarya Üniversitesi'nde okuyan Kürt öğrencilere ülkücüler tarafından "Teröristleri burada barındırmayacağız" sözleri ile linç girişiminde bulunuldu. Olay mahalle sakinlerinin müdahalesi ve polisin gelmesi ile büyümeden engellendi.
- 24 Mayıs'ta İstanbul'da otobüste tartıştığı polis tarafından biber gazlı müdahaleye maruz kalan ve darp edilen mühendis Bayram Aydın, Muşlu olduğu örenildiğinde götürüldüğü karakolda işkenceye maruz kaldı.- 26 Mayıs'ta, DTP üyesi Mehmet Sevim, DTP İstanbul İl binası önünde polislerce gözaltına alınarak götürüldüğü karakolda dayak ve küfüre maruz kaldı.
- 27 Mayıs'ta Balıkesir'de gerçekleştirilen ev baskınları sonucunda 21 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlardan 5'i 'Yurtsever Demokratik Gençlik (YDG) üyesi olmak' gerekçesiyle tutuklandı.
- 28 Mayıs'ta tiyatrocu Ergün Demir, İstanbul Kadıköy'de polislerce gözaltına alındıktan sonra polis karakolunda darp edilerek işkenceye maruz kaldı.
- 30 Mayıs'ta İstanbul Esenyurt'ta Yurtsever Demokratik Gençlik Meclisi (YDGM) üyesi Barış Adsaz kimliği belirsiz kişi ya da kişilerce başı ezilerek öldürüldü.

YUNUS TOSUN

0 Yorum: