Türk-İran işi

Müstakbel Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, Türkiye ve İran'ın kirli ittifakını itiraf etti, "İran'la koordineli vurduk, gerekirse yine yaparız" dedi. Büyükanıt da giderayak son incilerini döktü.

Türkiye ve İran'ın Kürt karşıtı ittifakının operasyonel boyutu, nihayet Türkiye'nin Kara Kuvvetleri Komutanı tarafından itiraf edildi. Orgeneral İlker Başbuğ, İran ile koordineli operasyonlar düzenledikleri ve buna devam edeceklerini açıkladı. Türk Kara Kuvvetleri Komutanı Org. İlker Başbuğ, Türk ordusunun Güney Kürdistan'a yönelik saldırıları konusunda, ''İran'la koordineli vurduk, gerekirse yine yaparız. İran'la istihbarat işbirliği yapıyoruz'' dedi. Başbuğ, Türk Genelkurmay Başkanlığı Askeri Tarih ve Stratejik Etüt Başkanlığı'na (ATASE) bağlı Stratejik Araştırma ve Etüt Merkezi'nin (SAREM) Harp Akademileri Komutanlığı Atatürk Harp Oyunu ve Kültür Merkezi'nde düzenlediği "Ortadoğu: Belirsizlikler İçindeki Geleceği ve Güvenlik Sorunları" konulu uluslararası sempozyumda gazetecilere açıklamalarda bulundu.

İşbirliği ve planlama...

Gazetecilerin, "İran ile işbirliği yapıyor musunuz?" şeklindeki sorusuna Orgeneral Başbuğ, "İran ile istihbarat işbirliği yapıyoruz. Konuşuyoruz, planlıyoruz" yanıtını verdi. Başbuğ, "İran ile bölgede koordineli olarak çalışıyoruz" dedi. "Onlar harekata başladığında biz de yapıyoruz. Bilgi de paylaşıyoruz; sınırın İran tarafından onlar, Türk tarafından da biz operasyon düzenliyoruz" diyen Başbuğ, İran'ın da 'ciddi mücadele' verdiğini belirterek, ortak saldırıların devam edeceğini söyledi.

Türk devletinin imkanları dahilinde Güney Kürdistan sınırını tüm gücüyle kontrol altında tuttuğunu savunan Başbuğ, bu sınırın güvenlik anlamında birinci öncelikleri olduğunu kaydetti. Orgeneral Başbuğ, ikinci önceliklerinin ise İran sınırı olduğunu ekledi. Ancak Başbuğ, ne kadar önlem alınırsa alınsın yine de Kürdistan gerillalarının geçebileceğini kabul ederek, Kuzey Kürdistan'da da savaşın devam ettiğini hatırlattı.

Roj TV'den çok etkilenmiş!

Orgeneral Başbuğ, gazetecilerin TRT üzerinden Kürtçe yayın yapılmasının yararlı olup olmayacağı şeklindeki bir sorusu üzerine, Roj TV'den duyduğu rahatsızlığı ima ederek, yanıt verdi: "Bazı yayınlar var. Ben söylemeyeyim biliyorsunuz. Onların çok büyük etkisi var. Eğer onların etkisini kırarsa elbette yararı olur."

Büyükanıt üç yıldır bıkmadı

Genelkurmay Başkanlığı'nı üstlenmeden kısa bir süre önceden başlayarak, PKK ve Türk devletinin pozisyonu konulu her uzun konuşmasında aynı şeyleri tekrarlayan Yaşar Büyükanıt da dünkü toplantının açılış konuşmasını yaptı. 'Terör', 'PKK', 'Laiklik', 'Tehdit algılamaları ve uluslararası işbirliği' konularındaki görüşlerini tekrarlayan Büyükanıt, verilen arada basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı.

Orgeneral Büyükanıt, ''Konuşmanızda 'Türkiye Cumhuriyeti'nin önüne sıfatlar takmak isteyenler var' dediniz. Bunu 'laik yapıyı bozmak isteyenler var' anlamında mı söylediniz?'' sorusu üzerine, Türkiye'ye ''ılımlı İslam'' gibi sıfatlar takılmak istendiğini anımsatarak, onun kaynağının da Türkiye'nin içi olmadığını söyledi. Bir gazetecinin, ''Osmanlı dönemine atıf yaptınız'' sözleri üzerine Orgeneral Büyükanıt, Osmanlı egemenliği sırasında Ortadoğu'da mezhepler arasında çatışma olmadığını ileri sürdü. Orgeneral Büyükanıt, 1. Dünya Savaşı'ndan itibaren sınırların cetvelle çizilmesinden sonra durumun bu hale dönüştüğünü bildirdi.

Orgeneral Büyükanıt, ''Türkiye'ye kimsenin biat ettiremeyeceğini söylediniz. Bununla neyi kast ettiniz, dış mihrakları mı?'' sorusuna karşılık, ''Bakın ben dedim ki, bölgesel ihtilaflarda esas etkili olan dış mihraktır. Şimdi böyle bir paradoksla karşı karşıyayız. Bazı gerçekleri görüyoruz, telaffuz etmekten çekiniyoruz. Ben telaffuz ediyorum. Yani 'kral çıplak' diyorum. Şimdi dış etkenler olmasa, dış mihraklar olmasa yine bazı çatışmalar olabilir mi? Evet, olabilir ama böyle olmaz'' yanıtını verdi.

''Konuşmanızda bazı kamyonlardan bahsettiniz. Daha fazla bilgi veremem dediniz. Şimdi verebilir misiniz?'' sorusu üzerine Orgeneral Büyükanıt, ''Kuzey Irak'ta ikmalleri konvoylarla yapıyorlar. Katır yerine araba kullanıyorlar. 'Kandil'e çek' deyince götürüyorlar. Böyle terörle mücadele olur mu? Sonra da 'teröre destek vermiyoruz' diyorlar'' dedi. Orgeneral Büyükanıt, ''Bunu Barzani için mi söylüyorsunuz?'' sorusu üzerine, ''Hepsi için'' yanıtını verdi.

ABD ile işbirlgine devam

Orgeneral Yaşar Büyükanıt, ''ABD ile sınır ötesi operasyonlar çerçevesinde iş birliğinde bir aksama var mı?'' sorusunu ''ABD ile terörle mücadele konusundaki iş birliğimiz devam ediyor. Herhangi bir sıkıntı yok. Gerçekten yok. Kendimizi iyi anlattık'' diye yanıtladı.

ANKARA© Yeni Özgür Politika

0 Yorum: