Musul’da 500 Kürde ait toplu mezar bulundu

Musul 500 Kürde ait toplu mezar ANF -HEWLER / Musul’a bağlı Telafer bölgesinde yaklaşık 500 cesedin bulunduğu toplu bir mezar ortaya çıkarıldı. Çoğunluğu çocuklardan oluşan bu cesetlerin Kürtlere ait olduğu belirtildi.

Kürdistan Bölgesi Şehitler Bakanlığı’na bağlı toplum mezarla görevli Enwer Ömer Aso gazetesine yaptığı açıklamada, Telafer yakınlarında toplu bir mezar bulunduğunu belirtti.

Toplu mezarda 500’e yakın cesedin bulunduğunu ve bunların çoğunluğunun çocuklardan oluştuğunu kaydeden Ömer, Şehitler Bakanlığı’ndan cesetlerin  çıkarılması için izin talep edildiğini bildirdi.

Toplu mezarın şu anda Amerikalı güçlerin gözetiminde olduğunu belirten Ömer, “Bölgeye gitmek için şu anda hazırlık yapıyoruz. Cesetlerin tümü çıkarıldıktan sonra Kürdistan Bölgesi’ne getirilecek. Daha sonra da DNA testleri yapılarak cesetler ayrıştırılacak” dedi.

ABD'nin Mart 2003’te Irak'ı işgalinden bu yana 300’ü aşkın toplu mezar ortaya çıkarıldı. Bu mezarlarda Baas rejiminin katlettiği en az 300 bin cesedin olduğu tahmin ediliyor.

1979’da iktidara gelmesiyle birlikte Irak halkına kan kusturan Saddam rejiminin katlettiği insanların sayısı hakkında kesin bir bilgi bulunmuyor. Ancak bazı tahminlere göre 1 Milyon’u aşkın kişi katliama uğradı.

1980’li yılların sonlarında Saddam rejiminin Kürtlere karşı soykırım operasyonu Enfal sırasında 180 bini aşkın Kürdün katledilmişti. Sadece Halepçe’de remi kayıtlara göre 5 bin aşkın Kürt katledildi. Saddam rejimin döneminde, yaşanan toplu infazlar, rejim yöneticilerinin yargılandığı davalarda da canlı tanıklar tarafından anlatılmıştı.

0 Yorum: