‘’KÜRDİSTAN HALKININ 140.MADDENİN UYGULANMASINI İSTEMESİ TABİİ BİR HAKTIR’’

PNA-Federal Kürdistan Bölge (FKB) Başkanı Mesut Barzani, 140.madde ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'nin Irak Temsilcisi De Mistura'nın bu konudaki önerileri hakkında yaptığı konuşmada ''Irak'ın özgürleştirilmesinde yer almamız Kürdistan'dan koparılan bölgelerin Kürdistan Bölgesi topraklarına bağlanması içindi'' dedi.

Dün Selahaddin Kasabasında PDK'nin Merkezi Büroları ile toplanan Başkan Barzani, 140.madde ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'nin Irak Temsilcisi De Mistura'nın bu konudaki önerileri hakkında yaptığı konuşmada Başkan Barzani, ''Devlet İdare Yasasında bir temel atıldı. Ancak sonradan bu maddenin uygulanması konusunda kendilerini sakladıklarını farkettik'' dedi. ''Anayasa yazıldı ve bu madde 140.madde oldu. Yani bu madde şimdi anayasal bir maddedir ve uygulanması gerekiyor. Biz, 140.madde meselesinin karışık bir mesele olduğunu çok iyi biliyoruz. Ama, Kürdistan halkını bunun uygulanmasını talep etmesi bu halkın tabii bir hakkıdır. Biz bu duruma müracaat ettik ve bizim müracaatimiz bu maddenin kanuni bir şekilde uygulanması içindi. Bu mesele sert açıklamaya çözülmez bilakis hikmet ve ileri görüşlülüğe ihtiyaç duyuyor.

Bazıları 140.maddenin sona erdiğini söylüyor. Bu madde sona erdiyse bunun anlamı anayasa da sona ermiştir. Bu maddenin uygulanmamasının sorumluluğu Federal Hükümetin üzerine düşer. Bundan dolayı eğer biz bunun adil ve yasal bir şekilde çözülmesini istiyorsak o zaman hepimiz tek prensip üzerinde anlaşmalıyız. Birleşmiş Milletler'in Genel Sekreteri'nin Temsilcisi iki yol koymuştu. Ya 2005 yılında yapılan seçimlere dönülmeli ya da referendum yapılmalı. Maalesef De Mistura'nın raporu Mendeli'nin Kürdistan'ın aziz bir parçası olduğu üzerinde yaptığımız anlaşmanın dışına çıkmaktır. Zorla yapılan göçlerden dolayı orada çok oy almadık. Mahmur'da % 90 oy aldığımız halde De Mistura Kerac'ı buradan ayırıyor. Mendeli'de Kürt oyları için hiçbir hesap yapmıyor. Doğrusu Mahmur'daki durum ne 2005'teki seçime ne de referanduma dayanmaktır'' dedi.

1 Yorum:

Kürşad said...

Kak amına koyduğum evladı seni. Kürdistan nereymiş lan orosbu çocuğu bir taneniz gelsin karşıma ananızı sikmeyen Kürşat adam değildir kansız amını yolunu davasını siktiğim evlatlarııı