Bu nasıl insanlık?

Kadın katliamı ve intiharlarıyla sık sık gündeme gelen Güney Kürdistan'da 15 günde 7 kadın yaşamını yitirdi.

Hepsi de genç Türkiye'de olduğu gibi Güney Kürdistan'da da kadın katliamlarının önü alınamıyor. Güney Kürdistan'ın değişik kentlerinde uygulanan kadına yönelik şiddetin 15 günlük bilançosu tüyler ürpertici. 28 Mayıs-12 Haziran tarihleri arasında sır perdesi bir türlü aralan(a)mayan tamamı genç 7 kadın yaşamını yitirdi.

Korkunç bilanço Ranya'da 11 yaşındaki kız çocuğu boğazı sıkılarak, Kolkeraş'ta 16 yaşında genç bir kadın ise 14 kurşunla öldürüldü. Çoman'da 16 yaşında, Süleymaniye'de 17, Sangasar'da 18, Çavrakurna 20 ve Erbil'de de 24 yaşında beş genç kadın kendini yakarak, yaşamına son verdi.

Bu katliamı durduralım Güney Kürdistan kentlerinde son dönemlerde yaşanan ve kamuoyuna yansıyan kadın intiharları ve kadına yönelik şiddet, tüyler ürpertici boyutlara ulaştı. Güney Kürdistan'da 28 Mayıs -12 Haziran tarihleri arasında 'intihar' eden kadın sayısının 7'ye ulaşması ve kadına yönelik şiddetin hız kesmemesi endişe yaratıyor. İntihar edenlerin yaş sınırının 11'e düşmesi ise kaygı yaratan bir diğer nokta.

Güney Kürdistan'daki son 15 gün içinde 'intihar' eden kadın sayısı 7'ye, intihar teşebbüsü sonucu hayati tehlikeyi atlatamayanların sayısı ise 3'e ulaştı. Ranya'da 11 yaşındaki kız çocuğu boğularak, Kolkeraş'ta 16 yaşında genç bir kadın 14 kurşun sıkılarak öldürüldü. Çoman'da 16 yaşında, Süleymaniye'de 17, Sangasar'da 18, Çavrakurna 20 ve Erbil'de de 24 yaşanda beş genç kadın kendini yakarak, yaşamına son verdi.

Kadına yönelik şiddetin bir türlü hız kesmediği Bölge'de, kadın ölümlerindeki artış ve bunlara karşı etkili önlemlerin alınmaması ölümlerin sessiz bir katliama dönüşmesine neden oluyor. Güney Kürdistan'daki, kadın ölümlerinde yaş sınırının giderek düşmesi sorunun can yakıcılığını bir daha gösterirken, intiharların ardındaki sır perdesi bir türlü aralan(a)mıyor. Güney Kürdistan'da hem geleneksel yapı hem de yeterince araştırma yapılmamasından dolayı kadınların intihar etme nedenleri açığa çıkarılamıyor. Güney Kürdistanlı yetkililer, intihar konularının araştırıldığını söylemekle yetinirken, yapılan araştırmaların sonuçları kamuoyuna açıklanmıyor. Ayrıca birçok intihar ve kadın cinayeti de aileler içinde gizlenerek resmi kayıtlara geçilmiyor. Namus gerekçesiyle öldürülen yüzlerce kadının yanısıra binlercesinin de intihara sürüklendiği Güney Kürdistan'da, kadın kurumlarının araştırmalarından elde edilen sonuçlara göre, kadına yönelik şiddetin dozu da her geçen yıl artarak sürüyor. Bölgede artık bir katliama dönüşen kadın ölümlerinin önüne geçilmesi ve acil önlemler için kadın örgütleri ve uluslararası hak örgütlerinin bir an önce harekete geçmeleri gerekiyor.

İşte 15 günün bilançosu 28 Mayıs-12 Haziran tarihleri arasında sadece kamuoyuna yansıyan kadın katliam ve intiharları:

  • 28 Mayıs: Güney Kürdistan Ranya'da 11 yaşında bir kız çocuğu şüpheli bir şekilde öldü. Gerçekleştirilen otopsi sonucu kızın boğularak öldürüldüğü tespit edildi. Polis olayla ilgili olarak kızın babasını gözaltına aldı.
  • Aynı gün Saktan kasabasına bağlı Kolkeraş'ta 16 yaşında bir genç kız, sevdiği gençle birlikte kaçarak güvenlikleri için polis ve kadın hakları örgütlerine başvurdu. Kurdistan Aziz adlı genç kız daha sonra akrabaları tarafından yakalandı ve öldürüldü. Yapılan otopside genç kızın feci şekilde dövüldüğü, vücudunda çok sayıda kırığın olduğu ve 14 kurşun sıkılarak öldürüldüğü belirlendi.
  • 30 Mayıs: Sangasar kasabasında 18 yaşındaki bir kadın üzerine benzin dökerek yaktığı söylenerek hastaneye kaldırıldı. Süleymaniye'ye sevk edilen genç kız burada kurtarılamayarak yaşamını yitirdi.
  • Aynı gün Çavrakurna kasabasında 20 yaşında Zeale H. A. adlı kadın, ağır yanıklar nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Yapılan müdahalelere rağmen genç kadın kurtarılamadı. Yine Çavrakurna'da Dilsoz R. KH. adlı bir genç kadın da 18 tablet ilaç içerek intihar etmeye kalkıştı. İntihar teşebbüsünün gerekçesini açıklamayan kadının sağlık durumunun iyiye gittiği bildirildi.
  • 5 Haziran: Çoman kasabasına bağlı Çoman köyünden Şükriye adlı bir kadın kendini yakarak yaşamına son verdi. 45 yaşında 8 çocuk annesi kadının 'intiharı' konusunda açıklama yapan polis 'olay sosyal sorunlardan kaynaklı' demekle yetindi.
  • 9 Haziran: 16 yaşındaki genç bir kız Sedekan kabasında ağır yanıklar nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Yakınları genç kızın kaza sonucu yandığını ifade ederken olayla ilgili soruşturma açıldı. Genç kızın sağlık durumunun halen kritik olduğu bildiriliyor.
  • 10 Haziran: Hajiawa kasabasında yaşayan 50 yaşındaki GMK isimli kadın eşi K.S.M. hakkında kendisini dövdüğü için polise başvurdu. Kadının ifadesine göre eşi tarafından dövüldü ve ölümle tehdit edildi.
  • 11 Haziran: Süleymaniye'ye bağlı Kifri kasabasında 17 yaşındaki bir genç kadın şüpheli bir şekilde silahla yaralandı. Olayla ilgili soruşturmanın sürdüğü bildirildi.
  • 12 Haziran: Erbil'de bağlı Gazna köyünde M.M. adlı 24 yaşındaki genç bir kadın kendini üzerine benzin dökerek yaktı. Erbil hastanesi acil servisine kaldırılan genç kadın hayatını kaybetti.
  • 12 Haziran: Süleymaniye'de okuyan 17 yaşındaki bir genç kadın kendini yaktı. Hastaneye kaldırılan kadın hayatını kaybetti. Hastane yetkilileri genç kızın vücudunun yüzde 65-75'inin tamamen yandığını belirtti.

ERBİL - ANF

0 Yorum: