Kürtlere yönelik başlatılan Linci hoş görmüşler

Balıkesir Valisi Selahattin Hatipoğlu, Altınova'da üç günden bu yana Kürtlere yönelik başlatılan linç saldırılarını 'hoş gördüklerini' söyledi


Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde Kürtlere yönelik başlatılan linç saldırıları dün de sürdü. Kürtlere ait ev ve işyerlerine saldırıldı ve araçlar yakıldı, Kürtlerin sokağa çıkışı yasaklandı. DTP Eşbaşkanı Emine Ayna, olaylara müdahale edilmediği için, olay yerine gitme kararı aldıklarını belirtti. Balıkesir Valisi altinova_kurtlere_linc2Selahattin Hatipoğlu ise linç saldırılarını teşvik ettiklerini itiraf etti. Vali, 'Bazı taşkınlıkları hoş gördük' dedi. İçişleri Bakanı da Nisan 2007'de Sakarya'daki linç olaylarını 'hassas yurttaşların tahrik olması' olarak yorumlamış ve hoş görmüştü.

 
Bakan'ın 'vatandaşları' çok 'hassaslaştı'
Balıkesir'in Ayvalık ilçesine bağlı Altınova Beldesinde iki gencin ölümüyle sonuçlanan adli olay Kürtlerin lincine dönüştü. Kürtlere ait bir çok ev ve işyeri taşlandı, araçları yakıldı. İHD ve DTP olayla ilgili Altınova'ya heyet gönderdi. Balıkesir Valisi Selahattin Hatipoğlu ise 'Acıdan dolayı bazı taşkınlıkları hoş gördük' sözleriyle skandal bir açıklamada bulundu.

Balıkesir'in Ayvalık ilçesine bağlı Altonova Beldesinde geçtiğimiz gün iki gencin yaşamını yitirdiği olay Kürtlerin lincine dönüştü. Ülkücü bir grubun provakasyonu ile başlayan olaylarda Kürtlere ait ev ve iş yerlerine saldırıldı ve araçlar yakıldı. Önceki gün yaşanan olayda yaşamını yidiren Oğuz Dörtkardeş ile Ezer Kırcalı'nın cenazesinin defnedilmesinin ardından toplanan yaklaşık 500 kişilik grup, 'Ya Allah, bismillah, Allahu ekber', 'Şehitler ölmez, vatan bölünmez' sloganlarıyla yürüyüş yaparak, Kürtlere ait işyerlerini taşladı. Beldede yaşayan Kürt yurttaşlar, evden çıkamadıklarını, linç edilmekten korktuklarını belirtti. Kürt yurttaşlar güvenlik güçlerinin müdahalede yetersiz kaldığını belirterek bir an önce ciddi önlemlerin alınmasını gerektiğini söylediler. Özellikle Ayvalık'tan ülkücülerin gelmesiyle beldede olayların arttığını söyleyen beldedeki Kürtler polisin iş yeri ve araçlara saldırı sırasında herhangi bir müdahalede bulunmadığına dikkat çekti. Kürtler, çocuklarını tehditler yüzünden okula gönderemiyor. Beldede hasar tespit çalışmalarına başlanırken, Kürtlere ait 17 işyerinin hasar gördü, 1 ev katıldı, onlarca araç tahrip edildi. Olaylara müdahale için Vali, Kaymakam , İl ve İlçe Emniyet müdürlüğü olay yerine gitiği bildirildi. Beldede dün akşam saatlarinden itibaren olayların yatıştığı bildirildi. 39 kişinin gözaltına alındığı olaylarla ilgilialtinova_kurtlere_linc
DTP Balıkesir'e heyet gönderdi. Beldede çeşitli incelemerlerde bulunan DTP Eşbaşkanı Emine Ayna, İl Valisi, Ayvalık ilçe Kaymakam, İl ve İlçe Emniyet Maüdürleri ile görüştüklerini söyledi. Ayna görüşmelerinde hükümetin şuana kadar olaylar karşısında sessiz kalmasını eleştirdiklerini ve olayların büyümemesi için tedbirlerin alınması gerektiğini söylediklerini açıkladı. Kendilerinin beldeye girişlerinde engellendiği şeklindeki haberlerin de gerçek olmadığını kaydeden Ayna, 'Programımızda beldeye gitmek yoktu. Ayvalık'a giderken, belde yol ayrımında jandarma barikatı vardı. Biz de kendilerine zaten oraya gitmeyeceğimizi, yaptığınızın gerginlik yaratmak olduğunu söyledik' diye konuştu. İHD'nin beldede bir çok görüşmeler gerçekleştirdiğini ve kendilerinde İHD heyetiyle iletişimde olduklarını belirtti. Olayla ilgili ayrıca İnsan Hakları Derneği (İHD) heyeti dün beldeye gitti. Belde Belediye Başkanı Ayvalık İlçe Kaymakam ve Emniyet Müdürü ile görüşmeler yapan İHD heyeti daha sonra raporunu açıklayacak.
Vali'den lince davetiye
Beldede Kürtlere yönelik saldırılar sürerken Balıkesir Valisi Selahattin Hatipoğlu'ndan skandal bir açıklama geldi. Hatipoğlu, Kürtleri linç girişimine için 'Acıdan dolayı bazı taşkınlıkları hoş gördük' açıklaması yaptı. Yaşanan olaylarla ilgili önceki akşam saatlerinde açıklama yapan Hatipoğlu, ilk gün Kürt işyerlerine yapılan saldırıları 'hoş gördüklerini', ancak dün (önceki gün) yapılanları kabul etmediklerini söyledi. Kürtlerin linç edildiği olaylarla ilgili Vali Hatipoğlu şunları söyledi: 'Bu hiç arzulanmayacak bir olaydır. Olaya sebebiyet verenler gözaltına alındı. Cenazelere katılan bazı gruplar bu olayı bir noktada başka yerlere çekmeye çalıştı. Bundan çok üzgünüz. Televizyonlardaki görüntüleri izlediniz. Altınova'ya yakışmayacak görüntüler sergilendi. Bazı taşkınlıkları ise hoş gördük. Acıdan dolayı. Ama bunun ötesindeki hareketleri de takdir edersiniz ki gereğinin yapılması lazımdı. Bu olay umuma açık bir işyerinin çalıştırılmasından dolayı husumetten dolayı başlamıştır. O yeri sen-ben çalıştıracağım düşüncesi bu olayların yaşanmasına neden olmuştur. Ardından gençler birbirlerine beni dövüyorlar yardıma gelin, diğer grup da beni dövüyorlar yardıma gelin denmesi olayları bu noktaya getirmiştir. Belde giriş ve çıkışları birkaç gün kontrol altında olacak. Herkes işine gücüne baksın.' BALIKESİR - DİHAaltinovasikiyonetim[1]
DTP olayı Erdoğan ve Bahçeli'ye iletti
TBMM Başkanı Köksal Toptan'ın yeni yasama yılı açılışı dolayısıyla verdiği kokteyle katılan DTP Muş Milletvekili Sırrı Sakık, Başbakan Erdoğan ile Altınova'da yaşanan olayları konuştu. Erdoğan ile konuşmasına ilişkin gazetecilere bilgi veren Sakık, Erdoğan'ın da bu konudan haberinin olduğunu ve dünden beri Balıkesir Valisi ile konu hakkında görüştüğünü söylediğini belirtti. Sakık, Erdoğan'ın olayların soğumasının ardından Balıkesir Valisi ile tekrar görüşeceğini ve gerekirse önlemlerin devam ettirileceğini kendisine aktardığını ifade etti. Sakık, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile de aynı konuda görüştüğünü ve Bahçeli'nin de benzer endişeler taşıdığını ifade ettiğini belirtti.
Bakan da 'hasas vatandaş' demişti
Balıkesir Valisi Selahattin Hatipoğlu'nun Kürtleri linç girişimine için 'Acıdan dolayı bazı taşkınlıkları hoş gördük' açıklaması Nisan ayında Sakarya'da DTP'lilere yönelik linç girişiminden sonra İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın açıklamalarını hatırlattı. DTP Sakarya İl Örgütü 27 Nisan 2008 günü, Funda Düğün salonunda, Kültür Sanat Şenliği adı altında bir etkinlik düzenlemişti. Etkinliğin yapıldığı saatlerde düğün salonunun etrafını kuşatan Alperen Ocağı üyeleri, 65 yaşındaki Ebubekir Kalkan'ın yaşamını yitirmesine sebebiyet vermişti. Daha sonraki günlerde İçişleri Bakanı Beşir Atalay linç olaylarını 'Olay tamamen milli duyguları olan insanların tahrik olması neticesinde gelişmiştir' olarak değerlendirmişti.