21-Aug-07 [17:27] PNA-ABD'nin Bağdat büyükelçiliği büyükelçi Ryan Crocker'in Reuters'ta yayınlanan açıklamalarının yanlış yorumlandığını ve ABD'nin Kerkük referandumunu anayasada belirtildiği gibi desteklediği belirtildi. ABD büyükelçiliği sözcü Mario Crifo tarafından yayınlanan ve Kürdistantv'de geçen bildiride, '' 17.08.2007'de ABD'nin Irak büyükeçisi Ryan Crocker Reuters ajansına 140. maddenin öngördüğü referandum süreci hakkında bir açıklama yaptı. Büyükelçi Crocker Reuters ajansına verdği mülakatta 140.madde referandumu için hazırlıkların arttırılması gerektiğine dikkat çekti. Referandum konusu herkesin üzerinde anlaştığı bir meseledir. ABD, Irak anayasada belirtildiği çerçevede sürece destek vermeye devam edecektir. Büyükelçi Crocker'in Reuters'ta söyledikleri ' Genel bir uyarı ev anlayış mevcut. Pratik bir mesele olarak bakacak olursak takvimin öngördüğü uygulama temelde zor bir iş olacak. En geç bu yılın sonu için hazırlanan Takvime göre hazrılıkların ilerletilmesi gerekiyordu ancak bu şekilde olmadı' idi '' denildi. Crocker'in Kerkük ile ilgli açıklamaları sert tepkilere neden olmuştu.

İran: 'Köyleri boşaltın operasyon düzenleyeceğiz'

  Gönderen: rizgarionline Tarih: 21.08.2007 Saat: 09:02 Katkıda Bulundu rizgarionline Rizgarî Online/ İran ordusunun bir haftadır süren bombardımanı sonrası, sınır ötesi operasyon ve hava saldırısında bulunacağı öğrenildi. PJAK üyelerini bahane ederek bir haftadır sınırın Kürdistan Bölgesini bombalayan İran dün de saldırılarına devam etti. Kürdistan Bölge Hükümeti, sınır bölgesine yönelik beşinci gününe giren İran ordusunun sivilleri hedef alan bombardımanını kınadığını bildiren bir nota göndermişti. Kürt hükümeti dün, İran'a gönderdiği bombardıman notası'nda bölgeye yönelik saldırılarına son vermesini istemişti. İran: 'Köyleri Boşaltın Operasyon Düzenleyeceğiz' İran ordusunun bir haftadır süren bombardımanı sonrası, sınır ötesi operasyon ve hava saldırısında bulunacağı öğrenildi. PJAK üyelerini bahane ederek bir haftadır sınırın Kürdistan Bölgesini bombalayan İran dün de saldırılarına devam etti. Kurdistantv'nin kaydettigine göre sınırdaki Petık, Berdunaz, Pireluk, Mirgesir, Berde Pane ve Haçi Omran bölgesindeki diğer köyleri bombalayan İran ordusu bölge halkını uyararak köylerini boşaltmalarını istedi. Gerekçe olarak bir kaç gün içinde bölgeye yönelik hava saldırısı ve operasyon düzenleyeceklerini öne süren İran ordusu, biran önce köylerin boşaltılmasını aksi taktirde yaşanacak sivil kayıplardan sorumlu olmacaklarını bildirdi. Bölgedeki köylülerin büyük bir panik içinde olduğu ve yetkilileri bu konuda bilgilendirmek için Haci Omran ilçe kaymakamlığına geldiği öğrenildi. Dün, Kürdistan Bölge Hükümeti, sınır bölgesine yönelik beşinci gününe giren İran ordusunun sivilleri hedef alan bombardımanını kınadığını bildiren bir nota göndermişti. Kürt hükümeti, İran'a gönderdiği bombardıman notası'nda bölgeye yönelik saldırılarına son vermesini istemişti. Öte yandan ajanslardan edinilen bilgiye göre; İran devlet başkanı Ahmedinejad'ın yakın bir gelecekte Bağdat'ı ziyaret edeceği bildiriliyor. İran'ın uydudan İngilizce yayın yapan televizyon kanalı Press TV'nin internet sitesinde yer alan habere göre, İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki, Cumhurbaşkanı Ahmedinecad'ın yakın bir gelecekte Bağdat'a gideceğini söyledi. F.Irak Başbakanı Nuri El-Maliki'nin iki hafta önce İran'ı ziyareti sırasında Ahmedinecad'ı resmi olarak ülkesine davet ettiğini, İran Cumhurbaşkanının da bunu kabul ettiğini belirten Mutteki, ziyaret için henüz bir tarih belirlenmediğini, tarih belirlenince Dışişleri Bakanlığı'nın açıklama yapacağını kaydetti. RO/S.Welat

Kürt Hükümeti'nden İran'a Bombardıman Notası

Rizgarî Online Kürdistan bölge Hükümeti, sınır bölgesine yönelik beşinci gününe giren İran ordusunun sivilleri hedef alan bombardımanını kınadı. Kürt hükümeti, İran'a gönderdiği bombardıman notası'nda bölgeye yönelik saldırılarına son vermesini istedi. Nota'ya yanıt veren İran ise, Kürdistan halkına karşı olmadıklarının yanıtını verdi ve İran İslam Cumhuriyeti düşmanlarının bulunduğu bölgeleri bombaladıklarını kabul etti. PUKmedia'ya açıklama yapan Kürdistan Bölge Hükümeti Sözcüsü Cemal Abdullah, İran ordusu'nun Kürdistan bölgesine yönelik devam eden bombardımanları sonucu sınırdaki sivil halkın büyük zarar gördüğünü belirterek, İran hükümetine protesto notası verdiklerini söyledi. İran Ordusu’nun Kürdistan Bölge sınırlarını bombalamasını şiddetle kınadıklarını ifade eden Kürt Hükmet Sözcüsü Abdullah; "Kürdistan Bölge Hükümeti olarak İran temsilcimiz Nazım Ömer Debbağ'ı bu konuda bilgilendirerek, İran İslam Cumhuriyeti’ni bölgeye yönelik bombardımanı konusunda uyarması için girişimde bulunmasını istedik." dedi. Cemal Abdullah, "Böylesi gelişi güzel bombardımanların komşuluk prensiplerine aykırı olduğunu düşünüyoruz ve İran'ın bu tutumu iki tarafın çıkarlarına da hizmet etmeyeceği aşikardır." diye konuştu. PUKmedia’ya konuşan Kürdistan Bölge Hükümeti Tahran temsilcisi Nazım Ömer Debbağ ise, Kürt hükümeti’nin uyarı notasını İran İslam Cumhuriyeti’ne resmi olarak ilettiklerini bildirdi. Debbağ; " İran’daki ilgili makamlara verdiğim protesto notasında, Kürdistan sınır bölgesindeki sivil halkın ve yerleşim alanlarının büyük zarar gördüğü bombardıman konusundaki endişe ve kaygılarımızı belirttik ve kendilerinden bu konuda açıklama talebinde bulunduk" dedi. "İranlı yetkililerin Kürdistan halkına karşı olmadıklarını ve sadece İran İslam Cumhuriyeti düşmanlarının bulunduğu bölgeleri bombaladıklarının yanıtını verdiğini" söyleyen Nazım Ömer Debbağ, sorunun Irak ve İran hükümetlerinin genel politikası çerçevesinde çözülmesi gerektiğini savunduklarını belirtti.