Diyarbakır Valisi mi AKP ‘lilerle cemaatlerin Valisi mi?

Hüseyin Avni Mutlu musun?

Diyarbakır Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İl Genel Meclisi’nin, DTP’lilerin içinde yer aldığı yoksullukla mücadele derneğine ödenek ayırmasını engelledi. Ancak, Vali Mutlu, dinci cemaatlere devlet imkanlarını seferber ediyor.huseyinavnimutlu

Vali Mutlu, seçimlere hazırlık için 7 bin yıllık Suriçi’ni de tarihe gömmeye hazırlanıyor. Sarmaşık Derneği’nin düzenlediği “El Açtırmayalım El Ele Verelim” kampanyasına destek olarak Diyarbakır İl Genel Meclisi’nin 100 bin YTL’lik bağış kararı alması ile ilgili olarak yürütmenin durdurulması için İdare Mahkemesi’ne başvuran Diyarbakır Valisi Hüseyin Avni Mutlu’nun AKP’lilerin kurduğu Türkiye İsrafı Önleme Vakfı’na (TİÖV) Sağlık Bakanlığı’na ait depoları tahsis ettiği ortaya çıktı. Amed’de aralarında belediye başkanları, sivil toplum örgütü temsilcileri ve 162 kuruluşun desteğiyle kentte yaşanan yoksullukla mücadele amacıyla kurulan Sarmaşık Derneği’nin başlattığı “El Açtırmayalım El Ele Verelim” kampanyasına İl Genel Meclisi tarafından 100 bin YTL’lik destek verilmesi Diyarbakır Valisi Hüseyin Avni Mutlu tarafından engellenmişti. 2008 yılı bütçesi içerisinde bulunan ödeneğin içinde sadece Sarmaşık Derneği’ne verilmesi kararlaştırılan 100 bin YTL’ye itiraz eden Vali Mutlu, yürütmenin durdurulması için Bölge İdare Mahkemesi’ne başvurarak bağış ile ilgili olarak yürütmenin durdurulmasını istemişti. İl Genel Meclisi tarafından verilmek istenen yardımı engelleyen Diyarbakır Valisi Hüseyin Avni Mutlu’nun Sağlık Bakanlığı 6. Donanım Bölge Müdürlüğü’ne ait depolarını ise AKP’lilerin kurduğu Türkiye İsrafı Önleme Vakfı’na verdiği ortaya çıktı. Devlete ait olan depoların kapısına Diyarbakır Gıda Deposu ve Diyarbakır Giysi Deposu yazılı tabelaların asılı olduğu görüldü.

image

Sarmaşık Yoksullukla Mücadele ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği Genel Sekreteri Şerif Camcı, “Sarmaşık Derneği söz konusu olduğunda ayrımcılık başlıyor” dedi. Sarmaşık Gıda Bankası üzerinden şu ana kadar her ay bin 100 aileye düzenli olarak yardım verdiklerini ifade eden Camcı, bu sayıyı 5 bine çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.


Aile vakfı konumunda olanı TİÖV’in başkanlığını AKP’nin eski Diyarbakır Milletvekili Aziz Akgül yaparken, Aziz Akgül’ün eşi Almıla Akgül, annesi Hasine Akgül, AKP Milletvekili Nedim Öztürk ve Dış Ticaret Müsteşar Yardımcısı Ülker Güzel ise vakfın kurucu üyeleri arasında. Vakfın merkezi Ankara’da olmasına rağmen çalışma sahası olarak Amed’in seçilmesi ise dikkat çekti. Vakıf devlet desteği alıyor ve bölge halkına yapılan yardımlar sırasında AKP’nin propagandası yapılıyor. Vakıf yardımları da AKP İl Örgütü tarafından belirlenerek yapılıyor. Gıda ve giysi yardımının yanı sıra vakıf, bölgede sıkça tartışma konusu olan “Mikro Kredi” adıyla kadınlara az miktarda para yardımı da yapıyor. TİÖV’ün 2003 yılından bu yana 9 bin 68 kişiye yaklaşık 12 trilyona yakın “Mikro Kredi” dağıttığı öğrenildi.
‘Hedef yoksullukla mücadele olsun’
Derneklerine destek verilmesine engel olunmasını değerlendiren Sarmaşık Yoksullukla Mücadele ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği Genel Sekreteri Şerif Camcı, “Sarmaşık Derneği söz konusu olduğunda ayrımcılık başlıyor” dedi. Sarmaşık Gıda Bankası üzerinden şu ana kadar her ay bin 100 aileye düzenli olarak yardım verdiklerini ifade eden Camcı, bu sayıyı 5 bine çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. Açlık sınırında, her hangi bir geliri olmayan ve evinde çalışabilecek kimsesi bulunmayan ailelere öncelik verdiklerinin altını çizen Camcı, “Ama Diyarbakır’da Sarmaşık Derneği dışındaki hemen tüm kurumlar ki başta da Valilik, kimi cemaatler veya siyasi partilerin uzantısı niteliğindeki kurumlara, tamamen siyasal amaçlarla çalışmalar yürüttüğünü görmekteyiz” dedi. Camcı, yoksullukla mücadele edilirken küçük hesapların peşine takılanları ve insanların yoksullukları üzerinden bir yerlere ulaşma hesabının gayri ahlaki olduğunu dile getirdi.
‘Bayramdan bayrama dağıtılan yardımlar’
Camcı, yoksullukla mücadele adı altında bayramdan bayrama, yardım dağıtanlara Amedlilerin güvenmemesini isteyerek, “Yapılacaksa Sarmaşık Derneği gibi daha sistematik, bütünlüklü sorunu bir konsept halinde değerlendirerek yapılmasını istiyoruz. Çünkü yoksulluk sadece özel günlerde yoktur, her zaman vardır” dedi.
Vali AKP’ye göre ayarlıyor
İl Genel Meclisi Başkanı Kerem Duruk, “Eğer mahkemeyi kazanırsak bu kez 100 değil 500 bin YTL ödenek ayıracağız” dedi. Duruk, “Sayın Vali, Deniz Feneri’ne sıcak bakıyor, aşevlerine sıcak bakıyor. Ancak siyasi olarak DTP’lilerin içinde bulunduğu bir kuruluşun insanlara yardım götürmesini istemiyor. Yardımların AKP’ye mal olmayacağını bildiği için buna karşı çıkıyor. Eğer kendilerinin eliyle yapılacaksa evet yapılmayacaksa hayır diyorlar. Bu tutum hükümet yanlısı bir politikadır” diye konuştu.
LEYLA SÖĞÜT/ DİHA/AMED



Tarih katliamına hazırlanıyor
AKP’nin Valisi Hüseyin Avni Mutlu, TOKİ işbirliğiyle Amed’de tarih katliamına hazırlanıyor. Diyarbakır Valiliği ve TOKİ, Amed’in 7 bin yıllık geçmişini barındıran ve doğal SİT alanı konumundaki Suriçi’ne toplu konut yapılması için proje hazırladı. TOKİ ile Diyarbakır Valiliği arasında imzalanan protokolle, Suriçi’nin tarihi dokusu yok edilerek yerine Surların boyunu geçecek 4-5 katlı binaların yapılması hedefleniyor. Uzun süredir gündemde olan ancak Valilik ve TOKİ’nin tepkiler nedeniyle açıklamaktan çekindiği projeyle ilgili çalışmalar artık aleni bir şekilde yürütülmeye başlandı. Geçtiğimiz Mart ayında Diyarbakır Valiliği ile Toplu Konut İdaresi Başkanlığı tarafından imza altına alınan “Alipaşa ve Lalebey Mahallesi Kentsel Yenileme Projesine ilişkin Protokol” ise bunlardan birisini oluşturuyor.
31 Mart 2008 tarihinde TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar ile Diyarbakır Valisi Hüseyin Avni Mutlu’nun imzaladığı protokol toplam 15 maddeden oluşuyor. Protokol ile mülk sahipleri ile yapılacak görüşmeler sonrasında evleri belli bir bedel karşılığında alınacak ve yapılacak konutlardan mülk sahibine biçilen bedel karşılık gelecek şekilde konut verilecek.
Yıkılacak evlere biçilen değerin yapılacak evlerden düşük gelmesi durumunda konut sahipleri farkı tamamlamak durumunda kalacak. Protokol çerçevesinde yapılması hedeflenen konutlar için teknik altyapı ile içme suyu, kanalizasyon, yağmursuyu, yol vb. işlerin Valilik tarafından yapılması ön görülüyor. Ancak hem yasa gereği hem de pratik açıdan Valiliğin bu hizmeti yapması mümkün değil, çünkü su şebekesi, kanalizasyon gibi hizmetleri yasa gereğince DİSKİ’nin yürütmesi gerekiyor.
Projenin uygulanmasına yönelik tepkilerin olması nedeniyle Diyarbakır Valiliği tarih katliamına imza atacak projeyi uzun süredir kamuoyundan gizledi. Kentin dinamiklerinin oluşturduğu Yerel Gündem21 ve Kent Konseyi projeye karşı çıkıyor. Kültür ve tarih katliamı anlamına gelen Suriçi’ne toplu konut projesi, 7 bin yıllık tarihi de yok edecek. Valilik ve TOKİ yetkilileri projeyi hayata geçirebilmek amacıyla Lalebey ve Alipaşa Mahalleleri’nde fizibilite çalışmalarına başlamış durumda.
Diğer yandan Vali Mutlu, Suriçi’ndeki 17 mahallenin muhtarıyla toplantı yaparak projeye destek istedi. Projeye seçimlerden önce başlanması planlanıyor. YENİ ÖZGÜR POLİTİKA

İlgili Başlıklar-Showing posts for query akp belediye Show all posts

» Hakkâri Valiliği,Diyanet ve Gülen Cemaati Şemdinli’ye El Attı

» Gözaltındaki DTP İlçe Başkanı hastaneye kaldırıldı

» 'Bayraklar, Peçeler ve şeriat'

» Anadili konuşamamak da şiddettir

» Kürtçe'ye Türkçe ispat!

»Baydemir: “Muhatabım Bağış değil, Erdoğan”

»DTP yayınladığı bir genelgeyle seçmenlerine özeleştiride bulundu

»AKP, Batı'da Türk-İslam Bölge'de Kürt-İslam diyor

»Edip Akbayram: ‘AKP konserine çıkmam’

»Economist Türkiye'yi masaya yatırdı

»AKP'nin ekonomik paketinden Dersim'e 1400 silah düştü

»Artık kendi anadilimizle konuşmak istiyoruz

»BAYDEMIR ERDOGAN'LA KUZEY KURDISTANDA KI AKP'NIN 6 YILINI DEGERLENDIRDI : Kimseyi bilmiyorum ama artık ben kanmayacağım !

»'Türkiye'de herkesin güveneceği yargı yok'

»Newroz’a ‘Demokratik Özerk Kürdistan’ damgasını vurdu

»45 gün içinde on binleri bulan sokak gösterileriyle 1990'lı yılları yeniden hatırlatan Kürtler, talepleriyle meydanlarda haykırıyor

»Döve döve öldürdüler

»NYT: ‘’TÜRKİYE’DE KÜRTLERİN HAKLARI KISITLANIYOR’’

»Economist: AKP Kürtleri kazanmak için İslamı kullanıyor

»DTP Eşbaşkanı Emine Ayna ve belediye başkanlarının da bulunduğu çok sayıda kişi gazdan etkilenerek Hakkari Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı.

»'Kürdistan yek e, Kurd biran e'

»Erdogan, Asker, Medya ve Yargı, DTP'yi Hedefe Koydu

»DİYARBAKIR’da 28 bin çalışan var, 312 bin kişi iş arıyor, Gıda yardımı için 207.249 kişi valiliğe başvuruyor.

»DTP:AKP Kürtleri yoksullaştırarak satın almaya çalışıyor!

0 Yorum: