Artık kendi anadilimizle konuşmak istiyoruz

Hakkari'nin Yüksekova İlçesi'nde düzenlenen 'Artık yeter anadilimizde eğitim istiyoruz' mitinginde konuşan Hakkari Bağımsız Milletvekili Hemit Geylani, Kürtçenin yıllardır inkar edildiğine dikkat çekerek, 'Artık kendi anadilimizde konuşmak istiyoruz' dedi.

Yüksekova Futbol Sahası'nda düzenlenen 'Artık Yeter Anadilimizde Eğitim İstiyoruz (Êdî Bes e, Em Perwerdehiya Bi Zimanê Xwe yê Zikmakî Dixwazin) mitingi'nde konuşan Hakkari Bağımsız Milletvekili Hamit Geylani, Kürtçenin yıllardır inkar edildiğine dikkat çekti. Kürtçe üzerindeki baskıların yeni olmadığını aktaran Geylani, 'Kürt dili üzerinde tarihten beri devam eden bir inkar politikası sürdürülmektedir. Hiçbir zaman dilimizle konuşmamız istenilmedi. Buna izinde vermediler. Kürtler artık kendi anadilleriyle konuşmak istiyor. 1920 Anayasasından önce Kürtler kandırılarak, gelin biz Müslümansız bu ülkeyi kurtaralım birlikte dediler. Ancak cumhuriyet ilan edildikten sonra çıkarılan anayasada tek dil, tek bayrak, tek millet sistemini halkımıza dayattılar. Bizler bu güne kadar ne kadar bu sorunları parlamentoya taşımış olsak da, AKP kalkıp türban meselesini bacılarımızın dini duygulularıyla oynayarak ülkenin temel sorunu olan Kürt sorununu örtbas etmeye çalışıyor. Biz Kürtçe dediğimiz zaman, TRT'de 24 saat boyunca bir kanal olacağını söylediler. Ama kendi sistemiyle bir dil başka dilerli vermeye çalışıyorlar. Bizim burada bulunmamızın sebebi anadilimiz hükümeti ve meclise iletmemizdir. Biz kendi dilimizi kendimiz geliştirmek istiyoruz. Bazılarının dayatacağı sistemleri asla kabul etmeyeceğiz' diye konuştu.

'İnkar politikasına artık yeter'

Bütün dünya halklarının kendi dilleriyle konuştuklarını dile getiren TZP Kurdi Sözcüsü Qehar Bateyi, 'Dünyada kendi diliyle konuşmayan tek bir halk vardır. Oda Kürt halkıdır. Kürt halkı yıllardır kendi diliyle konuşamıyor, hep başka diller Kürt halkına dayatılmıştır. Ancak herkes artık bunu net bilmelidir. Burada bir halk vardır o da Kürt halkıdır ve dili de Kürtçedir. Bu ülkede iki kardeş halk olduğu gibi iki dilde vardır. Nasıl Türkçe kendini rahat ifade ediyorsa Kürt halkı da diliyle kendisini artık rahat ifade etmesi gerekiyor. Bizler yıllardır bir şey istiyoruz. Özgürce dilimizi konuşmak ancak biz bunu istedikçe birileri kendi dilini bize dayatmaya başladı. TZP Kurdi olarak artık bu inkar politikasına artık yeter diyoruz. Artık dilimizi ve kültürümüzü özgürce yaşamak istiyoruz. Kürtler artık bunun mücadelesini her alanda verecektir' dedi.

'Kürtler anadilini özgürce kullanmak istiyor'

Dilsiz bir milletin olamayacağını dile getiren Yüksekova Kurdi-Der Şube Başkanı Besin Baykan, 'Kürt halkın talebi kendi anadilini özgürce kullanmasıdır. Bunun için biz buradan haykırıyoruz. Kürtçe özgür bir ortamda anayasal güvence altına alınmalıdır. Bunun içinde bu alanlara çıkman binlerin talepleri görülmelidir. Binler burada barış istiyor. Barışla birlikte dilini, kültürünü istiyor. Artık baskılara inkar ve imhaya êdi bes e diyor' dedi.

Kürt sorununun uluslar arası bir sorun haline geldiğini belirten DTP İlçe Başkanı Vahit Şahinoğlu, şunları söyledi: 'Kürtler artık her alanda taleplerini net bir şekilde dile getirmeye başladı. Bunun için Kürt halkı baskılara ve inkara karşı şuan ikinci 'Êdî Bes e' hamlesini başlatmıştır. Bu hamleyle sizler önderliğimize sahip çıkıyoruz. Tecrit ve izolasyonu kınıyor ve lanetliyoruz. Burada koruculara bir çağrı yapıyorum, gelin onurlu bir şekilde halkımızla birlikte mücadele edin. Artık onurunuzu satmayın.'

'Hiç kimse 'Sayın Öcalan' dememize engel olamaz'

'Kimse sayın Öcalan dememize engel olamaz' diyen Yüksekova Belediye Başkanı Salih Yıldız, şunları kaydetti: 'Ben buradan sayın Öcalan diyorum ve demeye devam edeceğim. Kürtlerin bir hayali daha gerçekleşti. İşte o hayal budur. Kürt halkı artık alanlarda dilini istiyor. Biz buradan bu dili karşı çıkman korucu olan ajan olanlara sesleniyoruz. Sizden hiç mi şeref yoktur. Nasıl kardeşlerinize kurşun sıkıyorsunuz. Sistem koruculuğu dayatıyor. Sistem işbirliği dayatıyor. Sistem Kürt halkına ihaneti dayatıyor. Biz buradan ihanete dur diyoruz.'Miting, sanatçılar, Koma Çiya, Koma Gulen Xerzan ile Rojda'nın seslendirdiği ezgiler eşliğinde çekilen halaylarla son buldu. HAKKARİ (DİHA)

0 Yorum: