DTP'de "şahin - güvercin" tartışması

Milliyet -DTP'deki parti içi mücadele Parti Meclisi (PM) toplantısında da kendini gösterdi. Grup başkanlığından istifa eden Ahmet Türk, "şahin - güvercin" tartışmasının yapıldığı toplantıda, radikal söylemlerle dikkat çeken Genel Başkanvekili Emine Ayna ve birlikte hareket eden milletvekillerini "Şahin olup tüyleri dökülen kuşları çok gördük" sözleriyle uyardı.

Ayna'nın Genel Başkanvekili olması ardından yapılan ilk geniş katılımlı PM'de parçalı görüntü verilmesi eleştiri konusu oldu. Konuşmacılar, "şahin - güvercin" tartışmasının tabanı tedirgin ettiğini ve bölünmüş parti görüntüsünün endişeyle karşılandığını belirtti. Ayna da kısa konuşmasında, Türk'ün grup başkanlığından istifasına bilmeyerek yol açtığını belirterek özeleştiride bulundu. PM'de Türk'ün istifası sonrası ortaya çıkan tartışmaların basına yansıması da eleştirilirken, gazetecilere bilgi vermekle suçlanan DTP Muş Milletvekili Sırrı Sakık, "Bizim yüreğimiz ihanet kuyularından su içmez" sözleriyle kendisini savundu. Toplantıda bazı milletvekilleri de, Ayna'nın radikal söylemlerinden rahatsızlık duyduğunu dile getirdi.

Türk'ü asker de, bürokrasi de istiyor Muş Milletvekili Nuri Yaman ise, isim vermeden Türk'ün genel başkan olmasının partinin geleceğini olumlu etkileyeceğini söyleyerek şöyle dedi

:"Devletin en üst düzeydeki insanından tutun, her kademedeki yönetici, bürokrat ve Genelkurmay'dakiler dahil, yaptığım görüşmelerde, Kürt sorununun hem Türklerin, hem Kürtlerin sorunu olduğunu, bu sorunun çözümünde DTP'den kabul edilebilir, en azından saygınlığı olan, güven veren ve partinin görüşlerini temsil etmeye yatkın insanların rol almasını istiyorlar. İsim vermeyeyim ama, bazı arkadaşların söylemleri, bize umutla bakan kişilerin umutlarını kırıyor. Bu sorunun çözümünde olumlu havayı ortadan kaldırıyor."

"Şahin görünenlerin tüyleri döküldü" Türk de, şahin - güvercin söylemine dikkat çekerek "Geçmişte, şahin olup da tüyü dökülen kuşlara dönenleri çok gördük. Biz Kürt hak ve özgürlükleri mücadelesinde gerekirse şahin, gerekirse güvercin oluruz. Kimse kimseden daha çok şahin ve daha çok güvercin değil. Biz, sorunun çözümü için elimizden geldiği gibi davranıyoruz" dedi.

Tuğluk'un sözleri rahatsız etti Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk'un, Kürt sorununun çözümünde PKK'nın dışında bir sivil inisiyatif geliştirilebileceği yönünde açıklama yapması ve parti içindeki radikal kanada yönelik "Tuzu kuru siyasetçiler, hamaset ve milliyetçi ajitasyonlarla savaşçı kesiliyor" suçlamasında bulunması da PM'de gündeme geldi. Tuğluk'un söyleminden rahatsız olan bazı milletvekilleri "Bu tür açıklamalar partiye büyük zarar veriyor" diyerek tepkilerini dile getirdi.-Namik Durukan

0 Yorum: