'Kürtçe gazetenin basılması, dağıtılması, okunması sürekli engellenmekte : Hani serbestti?

Kürtçe yasağı 1991'de sözde kaldırılmıştı. Ancak uygulamalar yasağın sürdüğünü gösteriyor

Kürtçe yasağı 1991'de 2932 Sayılı Yasa'nın iptaliyle kalkmasına rağmen, yasaklar sınır tanımıyor. İHD Diyarbakır Şubesi Başkanı Muharrem Erbey, Kürtçe'ye yönelik baskıların kaygı verici boyutlara ulaştığını belirtti. Erbey, 'Kürtçe gazete engellenmektedir. Azadiya Welat Gazetesi'nin birçok cezaevine girmesi engellenmektedir. Konya'da Kürtçe konuştukları için iki vatandaşa ceza verildi. Erzurum'da Azadiya Welat okuduğu için bir öğrenci kenti terk etmesi yönünde tehdit edilmiştir' dedi. Bu arada Mersin Üniversitesi'nden sonra Emniyet de 25 öğrenciye soruşturma başlattı.

Yasadışı Kürtçe yasağı Adeta tutuklama, soruşturma ve gözaltı cenderesine alınan Mersin'deki Kürt öğrencilere yönelik baskılar bitmek bilmiyor.

Mersun Üniversitesi (MEÜ) Rektörlüğü'nden sonra bu sefer de Mersin Emniyet Müdürlüğü, geçen yıl Nisan ayı içinde Denge Welat Gazatesi'ni okuyan ve dağıtan 25 üniversite öğrencisi hakkında, soruşturma başlattı. Öğrenciler hakkında daha önce de okul yönetimi soruşturma başlatmıştı. İHD Diyarbakır Şube Başkanı Av. Muharrem Erbey, 'Kürtçe yasağının 1991 yılında 2932 Sayılı Yasa'nın iptaliyle kalkmasına rağmen hukuka aykırı uygulamalar halen artarak devam ediyor' dedi. Batı illerinde okuyan Kürt öğrencilere yönelik özellikle de sınav dönemlerinde artan baskılara hergün bir yenisi daha ekleniyor. Son dönemlerde linç saldırıları ve soruşturmalarla gündeme gelen MEÜ'deki öğrencilere okul yönetiminden sonra bir soruşturma da Mersin Emniyet Müdürlüğü tarafından açıldı. Denge Welat Gazetesi'ni dağıttıkları ve okudukları gerekçesiyle MEÜ yönetiminin haklarında soruşturma başlattığı 25 öğrenci hakkında, bir yıl sonra da İl Emniyet Müdürlüğü soruşturma açtı. 'PKK propagandası yapmakla' suçlanan öğrenciler, ifade için emniyete çağrıldı. Tek tek ifadeleri alınan öğrencilere Denge Welat Gazetesi'nin PKK'nin yayın organı olduğu, neden dağıtımını yaptıkları yönünde sorular soruldu. Kamu Yönetimi Bölümü Öğrencisi Abdullah Güneş, 4 yıldır eğitim gördüğü okulda 7 kez soruşturmalık olduğunu söyledi. Güneş, 'Dilimizi sahiplenmememiz için emniyet ve üniversite aynı yöntemleri deniyorlar' dedi. MEÜ yönetimiyle emniyetin zihniyetinin aynı olduğunu belirten Güneş, 'Emniyet bize nasıl davranıyorsa üniversite yönetimi de aynı şekilde yaklaşıyor. Hatta işbirliği içinde çalışıyorlar' diye konuştu. MERSİN - DİHA Murat Kolca

Yasak kalktı uygulamalar devam ediyor Son dönemlerde giderek artan Kürtçe üzerindeki baskılara İHD'den tepki geldi. İHD Diyarbakır Şube Başkanı Av. Muharrem Erbey, Kürtçe üzerindeki baskılara dikkat çekerek, 'Kürtçe bu ülkede serbest mi değil mi? Bu sorunun cevabını istiyoruz. Kürtçe yasağının 1991 yılında 2932 Sayılı Yasa'nın iptaliyle kalkmasına rağmen hukuka aykırı uygulamalar halen artarak devam ediyor' dedi.

Yaptığı yazılı açıklamada son dönemlerde Kürtçe üzerinde artan baskıların kaygı verici boyutlara ulaştığını belirten Av. Erbey, Kürtçe yasağının 1991 yılında 2932 Sayılı Yasa'nın iptaliyle kalkmasına rağmen hukuka aykırı uygulamaların halen artarak devam etiğine vurgu yaptı. Basın Kanunu'nda yer alan, 'Basın özgürdür. Bu özgürlük, bilgi edinme, yayma, eleştirme, yorumlama ve eser yaratma haklarını içerir' maddesini hatırlatan Erbey, basının özgür çalışması için yasanın 22. Maddesi'nde basılmış eserleri engelleyen, tahrip eden ve bozanların bir yıla kadar hapis cezası ve bin YTL'den 5 bin YTL'ye kadar cezalandırıldığını belirtti. 'Kürtçe gazetenin basılması, dağıtılması, okunması sürekli engellenmektedir' diyen Erbey, 'Kürtçe yayın yapan Azadiya Welat gazetesi Türkiye'de birçok cezaevine girmesi engellenmektedir. Bu engellemeyi yapanlar hakkında her hangi bir işlem yapılmamaktadır. İnsanların kendi ana dilinde habere ulaşma hakkı elinden alınmaktadır' dedi. Erbey, 'Türkiye'de bütün uygulamalar çokkültürlülüğü ve dilliliği reddetmektedir. Erzurum'da Azadiya Welat okuduğu için bir öğrenci okul ve yurt idaresi eşliğinde linç edilircesine yurttan atılmış ve kenti terk etmesi yönünde tehdit edilmiştir. Birçok cezaevine Kürtçe gazete Azadiya Welat'ın girmesi idare tarafından keyfi olarak engellenmektedir' dedi. Erbey, yetkililere seslenerek, Kürtçe üzerindeki baskıların bir an önce sonlandırılmasını ve sorumlular hakkında kamu davasının açılmasını istedi.

1 Yorum:

Anonymous said...

ayrılıkcı piçler