CUDİ VE GABAR YANIYOR :'...Ve elimden hiçbirşey gelmiyor'

Gazete ve internet sayfalarında yer alan

  • 'Cudi ve Gabar Dağı obüslerle vuruldu',
  • 'Cudi ve Gabar Cehennemi'ne Hoş Geldiniz',
  • 'Skorskyler Cudi'yi bombaladı' gibi haberlerin ardından
  • Cudi ve Gabar dağındaki ormanlık alanlar bir haftadır cayır cayır yanıyor. Geçen yıl Bodrum'da çıkan yangına 7 helikopter, 3 uçak ile havadan, 60 arazöz ve 100'den fazla orman işçisiyle müdahale eden devlet yetkilileri,
  • Cudi ve Gabar'daki yangılara ise seyirci kalıyor.

Geçen yıl yaşanan orman yangınlarıyla gündeme gelen Cudi ve Gabar dağındaki ormanlık alanlar bu yıl da operasyon ve çatışmaların kurbanı oldu. Şırnak ile ilçeleri Cizre, Silopi ve İdil'den rahatlıkla görülen Cudi ve Gabar dağındaki yangına karşı hiç birşey yapılmaması tepkilere neden oldu. Cizre'den Silopi'ye doğru geniş bir alana yayılan operasyonların ardından çıkan yangının yarattığı tahribatın çok büyük olduğunu ifade eden Şırnak'lılar, yetkililere duyarlıkık çağrısında bulundu. Dünya Çevre Günü'nde okullarda çocuklara çevre bilinci için sözde eğitimlerin verildiğini ifade eden DTP Şırnak Milletvekili Sevahir Bayındır, 'Diğer yandan dağlar ateşe veriliyor. Bu Kürt sorunu konusundaki samimiyetinin de bir göstergesi olduğuna dikkat çekti' dedi. Dağları bombalamak ve ormanları yakmakla Kürt sorunun çözülemeyeceğini vurgulayan Bayındır, 'Türkiye'nin yaşadığı kriz bu orman yangınlarından bağımsız değildir. Bu operasyonlardan ve Kürt sorununun çözümsüzlüğünden bağımsız değildir' diye konuştu.

Şırnak Belediye Başkanı Ahmet Ertak, ormanların yakılmasına ilişkin sivil toplum örgütlerinin ve bütün kesimlerin tepki göstermesi gerektiğini belirtti. Bölge doğasına karşı bir düşmanlık uygulandığını dile getiren Ertak, 'Önce mayın döşediler her tarafa. Daha sonra 'güvenlik bölgeleri' ilan ettiler. Güvenlik gerekçesiyle çeşitli yerlerde çıkan yangınlara müdahale edilmediği gibi göz yumuldu. Son dönemde nerde bir orman, bir koruluk varsa orman idaresinin izni ile kesime tabi tutuldu' dedi.

DTP Cizre İlçe Başkanı Yakup Budak, Cudi'nin son 30 yılda defalarca tufandan geçtiğini söyledi. Budak, 'Batıda meydana gelen yangına anında müdahale edilirken, Bölge'de izlemekle yetiniyorlar. Yaşanan bu doğa katliamına karşı önümüzdeki günlerde 'Dur' demek için Cudi Dağı eteklerinde sembolik olarak fidan dikme kampanyası başlatacağız' dedi. Tema Vakfı ,Greenpeace ve diğer çevre örgütlerinin duyarsızlığını eleştiren Budak, 'Basın Venezuella'da çıkan yangını görüyor ama Cudi ve Gabar'da çıkan yangını görmüyor. Burayı bu ülkenin bir parçası olarak görmüyorlar mı? Doğayı ve insan yaşamını tehdit eden operasyonlar bir an evvel son bulmalı' diyerek tepkisini dile getirdi. Cizre'de imamlık yapan DİVES Denetleme Genel Kurulu Üyesi İsmail Yanık ise, 'Bölgemizde yaşanan kuraklığa ek olarak ormanlık alanlarımızın yakılması insan yaşamına saygısızlıktır' dedi.

Cudi'den orman yangınını izlerken gözleri dolan 100 yaşındaki Mecit Yıldız, 'Karış karış her yerini gezdiğim Cudi gözlerimin önünde yakılıyor. Ve elimden hiçbirşey gelmiyor' diye konuştu. Tema Vakfı Siirt İl Temsilcisi Hasan Gök, dağlarda meydana gelen yangınlara karşı herhangi bir girişimlerinin olmadığını ifade etti. ŞIRNAK - DİHA Vedat Yıldız - Mesut Ertak

0 Yorum: