Emir Türkiye’den geldi

image

kerkuk-mit-itc-tsk-bomb Gözaltına alınan Türkmenler, Albay İmad Abdurrahman’ın saldırı emrini Türkiye’den aldıklarını söylediğini dile getirdi. Kerkük’te 25 kişinin yaşamına mal olan intihar saldırısına ilişkin detaylar ortaya çıktıkça gözler Türkiye’ye çevriliyor. Saldırı ile ilgili olarak gözaltına alınan İrfan Burhan Nuri, Türkmen Albay İmad Abdurrahman’ın kendilerine “göstericiler üzerine ateş açın. Korkmayın. Emir Türkiye’den geldi” dediğini aktardı. Kerkük’te meydana gelen katliamı Türkiye’nin Güney Kürdistan ve Irak’ta taşeron olarak kullandığı Irak Türkmen Cephesi’nin (ITC) yaptığı ortaya çıktı. Kerkük polisi tarafından saldırıyla ilgili gözaltına alınan beş kişiden üçü katliamı, ITC’nin Güvenlik Daire Başkanı Albay İmad Abdurrahman’ın emri üzerine yaptıklarını söyledi. Yine ITC binasını korumakla görevli bir kişi de adres olarak Albay İmad’ı gösterdi.image

Dicle Haber Ajansı (DİHA), Güney Kürdistan’da yayın hayatını sürdüren Hewlatii Gazetesi’ne dayandırdığı habere göre, Kerkük’teki katliam ile ilgili oldukları gerekçesiyle gözaltına altına alınan Alah İzzet Mehemed, Haşim Ekber Mustafa ve İrfan Burhan Nuri, saldırının Türkiye emri ile yapıldı. İtiraflarında katliamın planlı olduğu ortaya çıkan İrfan Burhan Nuri, gösteriden bir gün önce Albay İmad Abdurrahman ve Haşim Abdulwehid’ın kendileriyle toplantı yaptığını söyledi. Albay İmad’ın kendilerine “Sizler göstericiler üzerine ateş açacaksınız. Bu konuda korkmanıza gerek yoktur çünkü bu emri Türkiye vermiştir. Aynı zamanda Türkiye arkamızdadır” dediğini aktardı. 28 Temmuz Pazartesi günü gerçekleşen patlama ile birlikte Albay İmad’ın yaralandığını belirten Nuri, “İmad, arkadaşları tarafından El Şiifa Hastanesi’ne kaldırıldı. İmad’ın yeri tespit edildikten sonra Kerküklü Türkmen olan Hamid Haci Burhan tarafından yakalanmaması için hastanede kaçırıldı” dedi.

‘Patlama olur olmaz...’

image Yapılan soruşturmalarda sonra ortaya çıkan bilgiler, Türkmen Cephesi’nin intihar saldırısından daha önce haberdar olduğunu kanıtlıyor. ITC binasını korumakla görevli ve Türkmen Cephesi silahlı koruma güçleri içinde yer alan Diiya Sobhii Mehemed’in itiraflarına göre Albay İmad daha önce bir intihar saldırısı olacağını biliyor. Patlamada yaralanan ve daha sonra gözaltına alınan Mehemed, olay günü Albay İmad ile görüştüklerini söyledi.

Resmiyette El Hayat Güvenlik Şirketi’nin çalışanı olarak görülen Mehemed, şirket bünyesinde 13 kişilik üç ayrı timin olduğunu ve patlama günü (28 Temmuz Pazartesi) izinli olduklarını söyledi. İzinli olmalarına rağmen Albay İmad’ın kendilerini çağırdığını ve “bugün iş başında olmanız gerekir” dediğini aktaran Mehemed, “biz kapıda güvenlik için beklerken, genel polis güçleri ‘siz içeri girin biz sizi koruyacağız’ dediler. Ama Albay İmad, ‘biz içeri girmeyeceğiz kendi güvenliğimizi kendimiz alacağız’ dedi. Polisler gittikten sonra Albay İmad, bize dönerek “patlama olur olmaz sizler kitle üzerine ateş edeceksiniz” dedi. Patlama olduğunda ise ben yaralandım. Fakat arkadaşlarım kitle üzerine ateş etmeye devam ediyorlardı” itirafında bulundu.

KERKÜK

Saldırıda MİT parmağı

image Hem Peyamner Haber Ajansı hem de Türk televizyonlarından NTV’ye konuşan Necat, ITC yetkililerin, Kerkük’teki dev protestodan bir gün önce korumalarıyla toplantı yaptığı ortaya çıktığını belirtti. Necat, koruma Sıdkı’nın kendilerine bu toplantıda “imad” adındaki büro sorumlusunun bütün silahlı korumalara “yapılacak gösteri sırasında meydana gelebilecek herhangi bir saldırı ve patlamada bunu fırsat bilerek halka ateş açın” talimatı verdiğini söylediğini duyurdu. Sıdkı’nın kendi istediği ile itiraflarda bulunduğunu açıklayan Necat, ITC korumasının itiraflarını basına dağıtacaklarını söyledi.

Kim bu Albay İmad?

Sıdkı’nın ‘İmad’ diye söz ettiği kişi ITC Güvenlik Daire Başkanı İmad Abdurrahman. Albay İmad olarak tanınan Abdurrahman daha önce MİT ile çalıştığı ortaya çıkmıştı. MİT tarafından suikast eğitimi gören 44 kişilik ekipte olan ve geçtiğimiz yıl Kerkük’te bir ev baskınında yakalanan Muhammet Sait Ali adlı Türkmen de itiraflarından ‘Albay İmad’ adlı kişiden bahsetmişti. Sait Ali, Kerkük’te Albay İmad ve Albay Yavuz adlı kişilerin emrinde olduklarını söylemişti. Albay İmad, 2005 yılında ABD güçlerince gözaltına alınmıştı. Kerkük’te halkın üzerine ateş açılma emrini veren Albay İmad’ın ‘yaralılar’ arasında olduğu ileri sürüldü.

KERKÜK

Kerkük Kürdistan’a bağlansın

Kerkük İl Meclisi, Kerkük’ün Federal Kürdistan Bölgesi’ne bağlanması istedi. Dün öğle saatlerinde olağanüstü toplanan Kerkük İl Meclisi, Kerkük’ün Federal Kürdistan Bölgesi’ne bağlanıp bağlanmasını tartıştı. 41 üyeli İl Meclisi’nin 22 üyesi Irak Parlamentosu’na gönderilmek üzere ve Kürkek’ün Federal Kürdistan Bölgesi’ne bağlanmasını içeren bildiriyi imzaladı. Talebin, Irak Parlamentosu’nda Pazar günü yapılacak özel oturumda gündeme getirilmesi bekleniyor.

Duhok’ta da 24. madde protesto edildi

Irak Parlamentosu’nun onaylamış olduğu yerel seçim yasası, Duhok’ta onbinlerce kişi tarafından protesto edildi. Duhok’ta dün sabah saatlerinde Zaxo, Amediye ve çevre yerlerden binlerce kişinin katılımıyla Duhok Üniversitesi ve Solav Oteli’nin önünde protesto gösterisi yapıldı. Gösteride 140. maddenin geciktirilmeden uygulanması, Irak Parlamentosu tarafından onaylanan 24. maddenin geri çekilmesini talep eden slogan ve pankartlar taşındı. Burada konuşma yapan Dohuk Valisi ve Dohuk İl Meclis Üyesi Dr. Fadıl Ömer, 130. maddenin geciktirilmeden uygulanmasını, Kerkük’ün bir Kürt şehri olduğu ve Federal Kürdistan Bölgesi’ne dahil edilmesini istedi. DUHOK YENİ ÖZGÜR POLİTİKA

0 Yorum: