Marmara Bölgesi’nde Kürtlere yönelik halk ihlalleriyle birlikte linç girişimleri de arttı.

Marmara'da Kürtlere kuşatma/DIHA-WWW.KURDISTAN-POST.ORG Kürtlere yönelik geliştirilen baskı ve linç girişimlerini değerlendiren İHD MYK üyesi Veysi Altay, "Bize gelen başvurulara baktığımızda en çok Marmara'da Kürt kimliğinden kaynaklı ayrımcılığa, şiddete ve linçe maruz kalındığını görüyoruz" dedi. Yaşanan linç olaylarının siyasi boyutunun yanı sıra ekonomik boyutunun da olduğunu ifade eden Altay şunları belirtti: "Linç olaylarının siyasi ve ekonomik olmak üzere iki boyutu var. Siyasal boyutu zaten operasyonlar arttıkça, askerler ve PKK'liler yaşamını yitirdikçe yaşanmaya başlıyor. Ekonomik kaygı boyutunun ise, Kürtlerin yerlerinden göç ettirilmek zorunda bırakılması ve Marmara Bölgesi'ne göç etmeleriyle bu yaklaşımlar ortaya çıkıyor."

'Linci dayatan devlet zihniyeti'Yaşanan linç olaylarında en büyük etkenin devletin yaklaşımı olduğunu söyleyen Altay şöyle devam etti: "Devlet bu linç olaylarını besliyor. Yani linç olaylarını gerçekleştiren insanların bilinmesine rağmen hakkına ne soruşturma ne bir inceleme başlatılıyor. İnceleme başlatılmışsa da her hangi bir cezaya tabii tutulmuyorlar. Mayıs ayının başında Sakarya olayında gördük. Kürtlere 'tahrik unsuru' diyerek bakan bir anlayış hakim. Bu da devletin bakış açısını çok net bir şekilde ortaya koyuyor."

MGK RAPORU:Türkleşme oranının en fazla Kürtler'de... Kürt nüfusu 12 milyon 600 bini aşıyor...

MGK kayıtlarında Kürdlerin sayısı!
Rizgarî Online/Türk Milli Güvenlik Kurulu`nun "Türkiye`nin Etnik yapısı"nı Türk "akademisyenleri"ne araştırtıp raporlaştırdığı bildirildi. Türk "akademisyenler"in açıkladığı raporda Kürd nüfusu düşük gösterilerek, Zaza Kürdler`de bir bakıma Kürdlerden ayrı gibi gösterilmeye çalışılmış. Raporda; "Sayıları 3 milyon civarında olan bu gruba Zazalar da dâhil edildiğinde Kürt nüfusu 12 milyon 600 bini aşıyor" saptaması yer alırken, Türklerin nüfusu ise oldukça abartılı gösterilerek(50-55 milyon), "Türkmen, Yörük, Tatar, Tahtacı, Terekeme, Karaçay, Azeri gibi Türk soyundan gelen gruplar, Türkler"i oluşturuyor" ırkçı görüşüne yer verilmekte.

Türk medyası devletin bu gizli çalışması ile ilgili şunları yazmakta: "Malatya'da 14 ay önce Hristiyanlıkla ilgili kitaplar yayınlayan Zirve Kitabevi'nde biri Alman üç kişi boğazları kesilerek öldürüldü. Bunun üzerine Milli Güvenlik Kurulu 'Türkiye'deki Etnik Grupların Dağılım Raporu' hazırlanması için bir talimat verdi. Erciyes, Elazığ Fırat ve Malatya İnönü Üniversitesi'ndeki öğretim görevlileri tarafından hazırlanan rapor su anda dava dosyasında duruyor ve ilginç istatistikler içeriyor.

9 MİLYONA YAKIN ALEVİ

Bu arada bazı kaynaklara 5 ila 25 milyon kişi olduğu söylenen Aleviler"in nüfusu ise araştırmaya göre 8 milyon 750 bin civarında bulunuyor.
Avrupa'daki 1 milyon Alevi ile araştırmanın tamamlanmadığı 8 il de dahil edildiğinde Türkiye'de 10 milyon civarında Alevi bulunuyor. Araştırmanın 8 yıl önce yapıldığı göz önüne alındığında bugünkü Alevi nüfusunun 11 milyon civarında olduğu tahmin ediliyor. Buna göre Türkiye nüfusunun yüzde 85'i Sünni olarak göze çarpıyor.

Prof. Şaban Kuzgun başkanlığında yürütülen proje kapsamında Türkiye'deki 68 il, ilçe, köy, mahalle ve sokaklar tek tek dolaşıldı. Yapılan çalışmada insanların hangi kökenden, mezhepten ya da tarikattan olduklarının profili çıkarıldı.

İşte o rapora göre Türkiye'deki etnik grupların nüfuslarının dağılımı:

TÜRKLER: Türkmen, Yörük, Tatar, Tahtacı, Terekeme, Karaçay, Azeri gibi Türk soyundan gelen gruplar, Türkler"i oluşturuyor. Kökenleriyle ilgileri kalmayan bu grup 50 milyon civarında ve diğer Türkleşme sürecinde olanlar da dâhil edildiğinde bu sayı 55 milyona çıkıyor.

KÜRTLER: Raporda ikinci grup olarak Kürtler gösteriliyor. Sayıları 3 milyon civarında olan bu gruba Zazalar da dâhil edildiğinde Kürt nüfusu 12 milyon 600 bini aşıyor. Ancak bu sayının 2.5 milyonu ciddi derecede Türkleşme sürecinde ve bazı yerlerde Kürtlüğünü kabul etmeyen bile çıkıyor.

GÜRCÜLER: Ağırlıklı olarak Ordu, Artvin, Samsun ve Marmara bölgesinde yaşıyorlar. 1 milyona yaklaşan nüfusuyla Gürcüler, Karadeniz'deki birkaç ilde yaşayanların dışında Gürcüce'yi unutmuş durumda. Ancak son yıllarda Gürcistan'ın kurulmasıyla Gürcülüğe yönelik bir artış olduğu dikkat çekiyor.

BOŞNAKLAR: Adapazarı, İzmir ve Manisa'da toplu halde yaşayan Boşnaklar'ın nüfusu da 2 milyonu buluyor.

ÇERKEZLER: Değişik şehirlerde yaşayan Çerkezler de 2.5 milyon civarında ve Çerkezler"in yüzde 80'i Çerkezce'yi unutmuş görünüyor.

ARAPLAR: Başta Siirt, Şırnak, Mardin, Diyarbakır, Şanlıurfa, Hatay, Adana ve İstanbul'da yaşıyorlar. Türkiye'deki nüfusları 870 bin olarak gösteriliyor.

ARNAVUTLAR: Türkiye'deki nüfusları 1 milyon 300 bini aşmış durumda. Arnavut nüfusunun yarıdan çoğunun, Türkleşme süreci sonunda Arnavutluk'la hiçbir ilgisi kalmadı. 500 bin Arnavut da ise çok canlı bir şekilde 'Arnavutluk şuuru' var.

LAZLAR: Bütün Doğu Karadenizliler'in Laz sanılması yanlışından dolayı kalabalık sanılan Lazlar'ın gerçek sayısı 80 bin civarında. Çünkü bir Kafkas halkı olan ve Lazca konuşan gerçek Lazlar, Rize ve Artvin'in birkaç köyünde ve göç ettikleri birkaç Marmara şehrinde yaşıyorlar.

HEMŞİNLER: Lazlar gibi Rize ve Artvin'in bazı ilçelerinde yaşıyorlar ve sayıları 13 bin civarında.

POMAKLAR: Bazılarına göre Türk, bazılarına göre Slav ırkından olan Pomaklar da 600 bin civarındalar ve tamamıyla Türkleşmiş durumdalar.

DİĞER ETNİK GRUPLAR: Türkiye'de yaşayan diğer etnik grupların sayısı da 1 milyonu aşıyor. Bunların arasında çingeneler 700 binlik nüfusuyla başı çekiyor. Türkiye'de ayrıca 60 bin Ermeni, 20 bin Yahudi ve 15 bin Rum kökenli vatandaşın yanı sıra çok az sayıda Süryani de hayatını sürdürüyor.

Türkçe bilen büyükelçi geliyor

Hurriyet -ABD Başkanı George Bush, ülkesinin Ankara büyükelçiliği görevine kıdemli bir diplomat olan Ulusal Güvenlik Danışman Yardımcısı James Jeffrey'i aday gösterdi. ABD'nin Ankara Büyükelçisi Ross Willson'ın görevi sona eriyor. Yerine kimin geleceği çoktan belliydi. Ama bugün Beyaz Saray açıklaması yapıldı. ABD Başkanı Bush, Ankara'ya kıdemli bir diplomatı gönderiyor.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Yardımcısı James Jeffrey'in görevine başlayabilmesi için Senato tarafından onaylanması gerekiyor. Ancak onay alması, sadece bir formalite olarak değerlendiriliyor. James Jeffrey'nin, ABD'nin Ankara Büyükelçiliği'ni Ross Wilson'dan devralmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Daha önce üç defa Türkiye'de görev yapan ve iyi Türkçe bilen Jeffrey, Türkiye'yi çok yakından tanıyan bir diplomat olarak biliniyor. Asker kökenli olan ve ordudan ayrılmadan önce Vietnam ve Almanya'da da görev yapan Jeffrey, 1977'de ABD Dışişleri Bakanlığı'na girmişti.

Dışişleri Bakanlığı'ndaki görevi sırasında Kuveyt, Tunus, Bulgaristan ve Almanya'da bulunan Jeffrey, 2002-2004 arasında Tiran Büyükelçiliği görevini yürütmüş ve Irak'In işgalinden sonra 2004-2005 arasında da Bağdat'ta iki numaralı Amerikalı diplomat olarak çalışmıştı.

RTÜK’ün ‘3 parçadan daha fazla Kürtçe söylenmeyecek’ genelgesine uyulmayınca canlı yayın kesildi.

Kanal 7 Grubu'nun bünyesindeki müzik kanalı TVT'de Eren Can tarafından yapılan programa konuk olan Grup Seyran'ın Kürtçe şarkı 'barajı'nı aşması üzerine yayın kesildi. Yayının, RTÜK'ün 'en fazla üç Kürtçe şarkı' barajı doğrultusunda kanal yönetimince belirlenen 'bir Kürtçe+bir Türkçe konsepti'ne uyulmadığı için kesildiği bildirildi. Grup Seyran, Türksat uydusundan yayın yapan TVT müzik kanalının 'Kürtçe şarkı söyledikleri için yayını kesmesini' kınadı. Grup Seyran konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Devam etmekte olan yayının bizden tamamen habersiz bir şekilde yarıda kesilmesini kınıyoruz" dedi. Grup Seyran açıklamanın devamında şunları dile getirdi: "Bize o gece çok farklı yaptırımlarda bulundular. TVT ekibi ve programın yöneticisi olan o güne kadar çok iyi biri sandığımız Eren Can hiç tasvip etmediğimiz, beklemediğimiz, duyduğumuzda hayret içinde kaldığımız sözler, inanılmaz yaptırımlar ve kısıtlamalarda bulunmuşlardır. Siz dostlarımızın önünde küçük düşürmeye gayret etmişlerdir. Anadilimiz olan Kürtçeyi kararlılıkla söylemekten vazgeçmeyeceğimizi anlayarak kesinlikle bizden habersiz olarak yayın akışını durdurmuşlardır. O gece orada bizleri dinlemeye gelen dostlarımızın gözleri önünde yüzleri dahi kızarmadan anadilimiz Kürtçeyi çok çirkin sözlerle, adeta aşağılayarak küçümsemişlerdir."

Hiç kimsenin anadillerinde şarkı söylemelerini engelleyemeyeceğini belirten Grup Seyran, "Maraşlı, Pazarcıklı ve Elbistanlı olmaktan hep gurur duyduk ve bu gururu da her zaman alnımızda taşıyacağız. Bizleri böylesine üzen bu korkunç, planlanmış olayı siz Seyran dostlarıyla paylaşmak istedik. Bu planlanmış çirkinlik karşısında söylenecek bir sözümüz yoktur" dedi.

'Kürt diline laf getirmedim'

Olaydan dolayı internet sitelerinde kendisine hakaret edildiğini söyleyen Eren Can da gazetemizi arayarak açıklamada bulundu. Kürt olduğunu ve şimdiye kadar halkına hakaret etmediğini belirten Can, şunları dile getirdi: "6 yıldır yayın yapıyorum. Şimdiye kadar Kürt ozanlara saygısızlık yapmadım. Kürt diline laf getirmedim. İnternet sitelerinde 'Eren Can satılmıştır' şeklinde hakaretler yapılıyor. Bunları hak etmiyorum. Grup Seyran'a programın konseptinden dolayı 'bir Kürtçe bir Türkçe şarkı söylemeniz lazım, böyle devam ettirebiliriz programı' dedim. Fakat onlar beş Kürtçe şarkıyı ard arda söyledi. Bunun üzerine yayıncım beni çağırarak, 'Türkiye'den baskı yapıyorlar, konsepte uyun' dedi. Ardından yayın Türkiye'den kesildi. Benim bunda hiçbir sorumluluğum yok. Ben Kürdüm, halkıma hakaret etmem."

Yine RTÜK işbaşında

Konuya ilişkin görüştüğümüz TVT Avrupa Sorumlusu Faruk Kumru ise, şu bilgileri verdi: "Türkiye'den bize RTÜK tarafından gönderilen genelgeye göre 3 parçadan daha fazla Kürtçe söylenmeyecek. Grup Seyran da bu sayıyı aştığı için yayın kesildi. Bizim de elimizde değil. Tamamen Türkiye'deki TVT yetkilileri ile RTÜK tarafından gelen karar doğrultusunda oluyor bunlar. Yayın direk Türkiye'den olduğu için oradan müdahale oluyor. Bugüne kadar hiç kimseyi kısıtlamadık. Herkesin kendisine göre yayın politikası var. Bizim yayın politikamızda kimseye Kürtçe okuyamazsın demiyoruz."

Kanalın Türkiye yönetimi ile bağlantılı olarak Kürtçe kliplerin yayınını durdurduklarını da söyleyen Kumru, "Doğru, Kürtçe klipler yayınlanmıyor. Programlarda 3 taneden fazla Kürtçe şarkı okunmuyor. Her programcı ile bu şekilde anlaşma yapıyoruz. 3'ten fazla olunca Türkiye'den müdahale oluyor. Kürtçe klipler dönmüyor. Türkiye yönetimi dönmesine izin vermiyor. Herkes bir şekilde ticaret yapıyor" dedi. ERDAL ALIÇPINAR/ KÖLN-YENİ ÖZGÜR POLİTİKA

Türk-İran işi

Müstakbel Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, Türkiye ve İran'ın kirli ittifakını itiraf etti, "İran'la koordineli vurduk, gerekirse yine yaparız" dedi. Büyükanıt da giderayak son incilerini döktü.

Türkiye ve İran'ın Kürt karşıtı ittifakının operasyonel boyutu, nihayet Türkiye'nin Kara Kuvvetleri Komutanı tarafından itiraf edildi. Orgeneral İlker Başbuğ, İran ile koordineli operasyonlar düzenledikleri ve buna devam edeceklerini açıkladı. Türk Kara Kuvvetleri Komutanı Org. İlker Başbuğ, Türk ordusunun Güney Kürdistan'a yönelik saldırıları konusunda, ''İran'la koordineli vurduk, gerekirse yine yaparız. İran'la istihbarat işbirliği yapıyoruz'' dedi. Başbuğ, Türk Genelkurmay Başkanlığı Askeri Tarih ve Stratejik Etüt Başkanlığı'na (ATASE) bağlı Stratejik Araştırma ve Etüt Merkezi'nin (SAREM) Harp Akademileri Komutanlığı Atatürk Harp Oyunu ve Kültür Merkezi'nde düzenlediği "Ortadoğu: Belirsizlikler İçindeki Geleceği ve Güvenlik Sorunları" konulu uluslararası sempozyumda gazetecilere açıklamalarda bulundu.

İşbirliği ve planlama...

Gazetecilerin, "İran ile işbirliği yapıyor musunuz?" şeklindeki sorusuna Orgeneral Başbuğ, "İran ile istihbarat işbirliği yapıyoruz. Konuşuyoruz, planlıyoruz" yanıtını verdi. Başbuğ, "İran ile bölgede koordineli olarak çalışıyoruz" dedi. "Onlar harekata başladığında biz de yapıyoruz. Bilgi de paylaşıyoruz; sınırın İran tarafından onlar, Türk tarafından da biz operasyon düzenliyoruz" diyen Başbuğ, İran'ın da 'ciddi mücadele' verdiğini belirterek, ortak saldırıların devam edeceğini söyledi.

Türk devletinin imkanları dahilinde Güney Kürdistan sınırını tüm gücüyle kontrol altında tuttuğunu savunan Başbuğ, bu sınırın güvenlik anlamında birinci öncelikleri olduğunu kaydetti. Orgeneral Başbuğ, ikinci önceliklerinin ise İran sınırı olduğunu ekledi. Ancak Başbuğ, ne kadar önlem alınırsa alınsın yine de Kürdistan gerillalarının geçebileceğini kabul ederek, Kuzey Kürdistan'da da savaşın devam ettiğini hatırlattı.

Roj TV'den çok etkilenmiş!

KÜRT PARLAMENTERLER TÜRK VE İRAN OPERASYONLARININ DURDURULMASINI İSTEDİ...

PNA-Kürdistan İttifak listesinden Federal Irak meclisine üye Kürt parlamenterler İran ve Türk yönetiminin Kürdistan bölge sınırlarına yönelik operasyonlarının durdurulmasını istedi. Bağdat'ta düzenledikleri bir basın toplantısında konuşan Kürt parlamenterler Bayezid Abdullah ile Sirwan Kakeyi , Türk ve İran hükümetlerine çağrıda bulunarak Kürdistan Bölge sınırlarına yönelik operasyonların durdurulmasını istedi.

İki yıldır süren Türk ve İran operasyonlarının bölge halkını büyük bir zarara uğrattığını belirten parlamenterler bombardıman nedeniyle Kürdistan sınır bölgelerinde eğitimin tamamen durdurulduğunu ve 450'den fazla ailenin yerlerinden edinerek göçe maruz bırakıldığını söyledi.

Federal Irak hükümetine de çağrıda bulunan Kürt parlamenterler, hükümetin Türk ve İran yönetimi tarafından Kürdistan bölge sınırlarında düzenlenen operasyonlara karşı artık sessiz kalmaması gerektiğinin altını çizerek büyük bir zarara uğrayan sınırdaki halkın tazmin edilmesi gerektiğini vurguladı.

Geçtiğimiz ay Türkiye'de ve Avrupa'da bini aşkın kişinin, İnternational Herald Tribune ve Le Monde gazetelerinde yayımladığı "Türkiye'de Kürt Sorunu'na Barışçı Bir Çözüm Çağrısı" başlıklı bildiri Taraf gazetesinde de çıktı. Aralarında Demokratik Toplum Partisi (DTP) önceki Genel Başkanı Ahmet Türk, diğer DTP'li vekil ve belediye başkanları ile aydınların da bulunduğu bini aşkın kişi, "Biz aşağıda imzaları bulunan insanlar itiraf ediyoruz ki, bizler Kürdüz ve bu kimliğimizle anılmak, atalarımızın toprakları üzerinde onurumuz ve kimliğimizle birer Kürt olarak yaşamak, dilimizi, kültürümüzü serbestçe kullanmak istiyoruz" diyor. Kampanya İnternet'e de sürüyor. Paris Kürt Enstitüsü'nün sayfalarındaki çağrıyı, haberin yayına hazırlandığı sırada bin 500'e yakın kişi imzlamıştı. "Demokratik barışçı çözüm için destek istiyoruz" Kürt sorununun artık sadece bir Türkiye sorunu olmayıp, bir Ortadoğu, bir Avrupa ve bir insanlık sorunu olduğunun duyurulduğu ilanda, "Türkiye kamu vicdanına, dünya kamuoyuna çağrıda bulunuyor, acilen demokratik bir barışçı bir çözüm için desteklerini istiyoruz" çağrısı yapıldı. Türkiye nüfusunun yaklaşık dörtte birini oluşturan Kürt halkının, kimliği yok sayıldığı, dilinin yasaklandığı, kültürünün inkar edildiği ve çok temel insani haklarından yoksun bırakıldığına yer verilen bildiride, Kürt Sorunu'nun çözümü için ABD ve Avrupa Birliği (AB) yetkililerinden İrlanda, Bask, Katalan ve Kosova sorunlarının çözümünde deneyim kazanmış eski Britanya Başbakanı Tony Blair, eski Finlandiya Cumhurbaşkanı Marti Ahtisaari, eski İspanya Başbakanı Felipe González ve Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner'in arabulucu olması isteniyor. Anayasa taslağında, vatandaşlık tanımının soy esasına göre tanımlanılmaması istenen bildiride, Kürt halkının varlığının kabulü, kendi dillerinde resmi eğitim-öğretim görebilmeleri ve kamusal alanda kendi dillerini kullanma, medya kurma ve işletme, dernek, kurum ve parti kurma, kültürlerini geliştirme, siyasal istemlerini özgürce ifade ve savunma haklarının güvence altına alınması isteniyor. "İstisnasız genel siyasi bir af" istenen bildiride, "PKK, belirlenecek bir prosedüre göre silah bırakmalı. Köy koruculuğu da tasfiye edilmeli. Bu talepler mevcut sınırları sorgulamayan ve tüm demokratik ülkelerin vatandaşlarına tanıdıkları asgari temel insan haklardır. Bölgelerarası dengesizliğin giderilmesi istenen bildiride, ihmal edilerek geri bırakılan Kürt bölgesinin sosyo-ekonomik kalkınması için boşaltılan yaklaşık 3 bin 400 yerleşim biriminin yeniden inşası ve köye geri dönüş için "kapsamlı bir kalkınma planı" hazırlanması istendi. Bildirideki diğer tespitler "Demokratik bir AB camiasına katılmaya aday Türkiye'de Kürtçe yayın yapan tek bir ulusal televizyon ve radyo kanalı olmadığı gibi, Kürtçe eğitim veren ne ilk ve orta, ne de bir yüksek öğretim kurumu bulunmuyor. "Türkiye'de Kürt gerçeği hâlâ kabul edilmediği gibi bir terörizm sorununa indirgenmeye çalışılmakta, sorunun çözümü için sınır ötesi askeri operasyonlarla çare aranmakta; bu da, Kürt-Türk ilişkilerini daha da gerginleştirerek bölgesel dengeleri ve Irak Kürdistanı'nın istikrarını ciddi bir şekilde tehdit etmektedir."

Bildirinin imzacıları Türkiye Milletvekilleri: Ayla Akat Ata, Fırat Anlı, Emine Ayna, Co-President Of Dtp, Sevahir Bayındır, İbrahim Binici, Pervin Buldan, Selahattin Demirtaş, Hamit Geylanı, Şerafettin Halis, Hasip Kaplan, M. Nezir Karabaş, Gülten Kışanak, Fatma, Kurtulan, Osman Özçelik, Sırrı Sakık, Aysel Tugluk, Ahmet Türk, Özdal Üçer, Nuri Yaman, Bengi Yıldız. Eski Milletvekilleri: Mahmut Alınak, Zübeyir Aydar, M. İshak Azizoğlu, Kemal Birlik, Hatip Dicle, Ekin Dikmen, Adnan Ekmen, Şerafettin Elçi, Abdulbaki Erdoğmuş, Remzi Kartal, Salman Kaya, Mahmut Kılınç, Hüsnü Okçuoğlu, Macit Piruzbeyoğlu, Selim Sadak, Mehmet Emin Sever, Segbetullah Seydaoğlu, Nizamettin Toğuç, Sebahat Tuncel, İbrahim Halil Tutu, Hüseyin Yıldız, Nurettin Yılmaz, Ali Yiğit, Sedat Yurttaş. Belediye Başkanları: A.Kerim Adan, Yalım; A.Kadir Ağaoğlu, Şenyurt; Abdullah Akengin, Dicle; Süleyman Akın, Dargeçit; Seyfettin Alkan, Balpınar; Hurşit Altekin, Esendere; Fırat Anlı, Yenişehir Burhan Aras, Adana; M.Nasır Aras, Bulanık; Nüsret Aras, Hoşhaber; Burhan Aras, Yakapınar; İsmail Arslan, Ceylanpınar; Nuran Atlı, Mazıdağ Zeyni Aydeniz, Akarsu; Şükran Aydın, Bismil; Osman Baydemır, Diyarbakır; Şehmus Beyhan, Lice; Nadir Bingöl, Ergani; Aydın Budak, Cizre; Emrullah Cin, Viranşehir; Zeki Çavaş, Kılavuz; Demir Çelik, Varto; Resul Deniz, Elmakaya; Faik Dursun, Beytüşşebap; Ayhan Erkmen, Dağpınar; Songül Erol Abdil, Tunceli; Ahmet Ertak, Şırnak; Kerem Gündoğdu, Özgürür; Leyla Güven, Adana; Ahmet İnci, Kılavuz; Hüseyin Kalkan, Batman; Zülküf Karatekin, Kayapınar; Mehmet Kaya, Kocaköy; Fikret Kaya, Silvan; Mehmet Koyuncu, Kurtalan; Mukaddes Kubilay, Doğubayazıt; Burhan Kurhan, Beşiri; Kazım Kurt, Hakkari; Hüseyin Öğretmen, Yukarıgöklü; Zeyniye Öner, Sürgücü; Orhan Özer, Rüstemgedik; Yurdusev Özsökmenler, Bağlar, Cihan Sincar, Kızıltepe; Etem Şahin, Suruç; Gülcihan Şimşek, Bostaniçi; Molla Şimşek, Gölyazı; Mehmet Tarhan, Nusaybin; Kutbettin Taşkıran, Bayrambaşı; Hurşit Tekin, Şemdinli; Esat Üner, Gercüş; Ali Yıldız, Gülkonu; M. Salih Yıldız, Yüksekova; Muzzefer Yöndemli, Ovaeymir. Eski Belediye Başkanları: Abdullah Akın, Şahabettin Aslaner, M. Remzi Azizoğlu, Mehmet Can Tekin, Murat Ceylan, Şükrü Çallı, Feridun Çelik, Abdullah Demirbaş, Zülküf Emirhanoğlu, Fadıl Erdede, Kazım Ergen, Nezir Gülcan, Abdullah Kaya, Osman Keser, Fadil Kılıç, Cabbar Leygara, Reşat Ökten, Selim Özalp, Şahabettin Özaslaner, Ferman Özer, Mesut Öztürk, Cezair Serin, Metin Tekçe, Hüsnü Tur, Şefik Türk, Hüseyin Ümit, Sabri Vesek, M. Salih Yalçınkaya, Feridun Yazar, Former President Of Hep. Politikacılar:Hak Ve Özgürlükler Partisi -Hakpar: Velit Aba, Resul Alınak, Faysal Balaban, Mehmet Baydar, Sertaç Bucak, President, Reşit Deli, Fehmi Demir, Mustafa Kalkan, Feltah Karagöz, Halis Nezan, Azad Sagniç, Hüseyin Taysun, Reşat Tunç, Şeref Yalçin. Katılımcı Demokrasi Partisi (Kadep): İhsan Aksoy, Vice-President, Mehmet Muhsin Aslan, Yüksel Avşar, Abdullah Aydın, Lütfi Baksı, Sait Budak, A.Gafur Çemberlitaş, Cuvanroj Ceyhan, Hüseyin, Duru, Mehmet İhsan Elçi, Rüya Elçi, Salih Gülerim, Abdulhakim Günaydın, Mizamettin Maskan, Gazi Sabancı, Ramazan Sönmez, Mahmut Subaşı, Emrullah Süslü, Ali Güneş, Şehmuz Yalçın. Demokratik Halk Partisi - DEHAP: Tuncer Bakırhan, Ali Ürküt, İl ve Belediye Encümenleri: Hamza Abay, Mehmet Abbasoğlu, Abdullah Ala, Ahmet Alagöz, Erol Aldemir, Bayram Altun, İsmail Ancı, Maruf Aras, Raşit Arslan, Süleyman Aslan, Mehmet Muhsin Aslan, Necdet Atalay, Medeni Aygül, Mahmut Badıllı, Sedat Binici, Mehmet Bozdağ, Yılmaz Bozkurt, Hasan Bozkurt, Fevzi Caner, Cevdet Çağlar, Songül Çaynak, M. Şerif Çelebi, M. İhsan Çevik, İbrahim Çoko, Kurbani Demir, Fehmi Demir, M. Can Demir, Nurettin Demirtaş, Rufet Diler, Abdurrahman Doğar, Mehmet Doymaz, Kerem Duruk, Kudret Eçer, Hidayet Elinç, Gürgün Elter, Alaaddin Epözdemir, Mehmet Erdoğan, Adnan Ekmen, M. Faik Ertem, Cemil Fazla, Ömer Gökalp, Nurettin Güler, Selahattin Güvenç, Selma Irmak, Hüseyin Işık, Mustafa Kalkan, Eyüp Karageçi, Mehmet Zeki Karataş, Muhittin Kaya, Selahattin Kaya, Pelgüzar Kaygusuz, Reşat Kaymaz, Mehmet Kaysı, Yavuz Kıtay, Nazım Kök, Ferhat Kutluk, Veli Mükyen, Zeyrettin Okay, Erdal Orhan, Hilmi Öncü, Salih Özdemir, Orhan Özel, Halil Paydaş, Murat Polat, Hecer Sarıhan, Mustafa Sarıkaya, Sinan Sürmelı, Fahrettin Şarlatan, Ali Şimşek, Mehmet Tanhan, Mehdi Tanrıkulu, Ali Tanrıverdi, Abdurahman Taşçı, M. Şirin Tekik, Mehmet Tekin, İsmail Tilhe, Hamit Tokay, Sıdık Toptaş, Mehmet Turgay, Fevzi Varlı, Baki Yalcınkaya, Şehmus Yalvaç, Ferhenk Yazgan, İbrahim Yılmaz, Ubeydullah Yiğit, Kamuran Yüksek, Ziya Yürük, Enver Yüzen, Hüsamettin Zenderlioğlu. Sanatçı, Yazar, Yayıncı Ve Gazeteciler: Nesmi Aday, Nilüfer Akbal, Selim Akgül, Metin Aktaş, M. Sait Alparslan, Ahmet Aras, Arjen Ari, Kemal Avcı, İrfan Babaoğlu, Mustafa Balbal, Bayram Balci, Faruk Balıkçı, S. Berkel Baran, Mahmut Barık, Tahar Batei, Şefik Beyaz, Ali Beyköylü, Mustafa Borak, Bayram Bozyel, Kemal Bülbül, Veli Büyükşahin, Abdullah Cam, Remzi Çakın, Veysel Çamlıbel, Yavuz Çamlıbel, Mehmet Çetin, Hacı Çetinkaya, İhsan Çölemerkli, Yasemin Çubuk, Mehmet Demir, Ömer Dılsoz, Şehmus Diken, Receb Dildar, Doğan Durgun, Cihan Ekinci, Şakir Epözdemir, Beni Saadet Erdem, A.Hilmi Erkek, Yaşar Eroğlu, Serhat Ertuna, Gülçiçek Güncel Tekin, Hüseyin Gündüz, Çetin Güneş, Ayhan Güngör, Hayal Hanoğlu, Eyüp Hanoğlu, Remzi İnanç, A-Hicri İzgören, Miran Janbar, Sidar Jir, Köroğlu Karaaslan, Mehmet Emin Karakulak, Vahap Kaya, Gülten Kaya, Abdullah Keskın, Salih Kevırbıri, Kenan Kırkaya, Zülküf Kışanak, Ali Köroğlu, Lal Laleş, Orhan Miroğlu, Mem Mirxan, Doğan Munzuroğlu, M. Salih Mühürdaroglu, Kaya Müştakhan, Kawa Nemir, Yilmaz Odabaşı, Ahmet Önal, Alişan Önlü, Hasan Özgüneş, Felat Özsoy, Fadıl Öztürk, Abdin Parıtlı, Kemal Peköz, Celal Peköz, Edip Polat, Rojîn, Mesut Saganda, Suzan Samancı, Naci Sapan, Emin Sarı, Arif Sevinç, Hüseyin Siyabent, Fevzi Şimdi, Mahmut Şimşek, Tayip Temel, M. Salih Turan, Şehmus Ulek, Ramazan Ülek, Fatma Vargün, Abdullah Varlı, Rizo Xerzi, Mustafa Yelkenli, Güven Yılmaz, Adnan Yüce, Behlul Zelal, Sıtkı Zilan, Adil Zozani. Mehmet Candemir, Ahmet Candemir, İmam Cabpolat, Zülküf Cantürk, Veysi Cayhan, Dernek Temsilcilikleri Ve Sendikacılar: Saim Abay, Veysi Acagül, Müslüm Acar, Eyyüp Acu, Fadıl Adar, Ahmet Aday, Dilek Adsan, Davut Ağar, Murat Akbalık, Burhan Akbay, İsmail Akbulut, M. Ali Akçiçek, Şevket Akdemir, Ali Akduran, Elif Akgül Ateş, Mahmut Akıl, Ali Akıncı, Nihat Aksoy, M. Mazhar Aktaş, A.Şükran Aktaş, Fahrettin Akyıl, Mehmet Akyol, Haydar Akyol, Mehmet Alanç, Abdullah Alınak, Hasan Hayri Alkan, Kenan Alp, Mehmet Alp, İzettin Alpergin, Habibe Altan, Kenan Altan, Veysi Altay, Muhsin Altıntop, Ahmet Altuç, Necib Altunlı, Sadettin Amak, Ahmet Aram, Hasan Arıkan, Mustafa Arısüt, Fahrettin Aslan, Hüseyin Aslan, Emin Aslan, Şükrü Aslan, Mustafa Aslan, Şükrü Aslan, M. Nur Aşan, Ramazan Ateş, Güven Ateş, Adem Avcıkıran, Bahattin Ayaz, Abdurahman Ayaz, Şükrü Ayaz, Vedat Aydın, Gülten Aydın, Tekin Aydın, Osman Aydın, Nursel Aydoğan, Celal Aygen, Orhan Ayhan, Hüseyin Ayyıldız, M. Erkan Azizoğlu, Niyazi Baban, Mahmut Badıllı, Şemsettin Bakır, İhsan Bakırhan, A.Vahap Bakış, A.Selam Bakşi, Emin Baldaş, Süleyman Balkan, Ali Bariz, Adil Bartan, İbrahim Barut, Halil Basan, Seyithan Basut, Osman Başkan, Vahap Bayar, Murat Baydoğdu, M. Nuri Bayram, Bekir Bekiroğlu, Hasan Beydilli, Yusuf Bilen, Abdülkerim Bingöl, Emrullah Bingül, İbrahim Halil Binici, Musa Bor, Lezgin Bozan, Cahit Bozbay, M. Baha Bozkurt, M. Cüneyt Bozkurt, Mehmet Bozkurt, M-Selim Bozyiğit, Erdal Ceviz, Mahmut Ceyhan, Ayhan Çabuk, Kerem Çağıl, Cevdet Çaka, Salih Çakır, İrfan Çalış, Nurettin Çaliş, A.Rahman Çelik, Ahmet Çelik, Niyazi Çetınok, Nebile Irmak Çetin, Kasım Çetinkaya, M. Metin Çılgın, Mehmet Çınar, Hasan Çiçek, Mehmet Çiçek, Deniz Çiftçi, Şaban Çiftçi, Zahit Çiftkuran, Selahattin Çoban, Kenan Çoban, Fesih Dadaş, Hüseyin Dağ, A.Kadir Danış, Abdulhakim Daş, Abdurahman Daşdemir, Salih Daşdemir, M. Ali Daşdemir, A. Alim Daşdemir, Zabit Demir, Kutbettin Demir, Mehmet Demir, Sadık Demir, Abdulrahman Demir, M. Hanifi Demir, Çayan Demirel, Servet Deniz, Faik Diyar, Vedat Doganay, Eşref Doğaner, Ali Doğanoğlu, Recep Doğanur, M.Cemal Doğrul, Ceyhan Dölek, Hüsamettin Duyar, Mustafa Vasfi Düşenekli, Ali Can Ebedinoğlu, Şimşirdin Ekinci, Vezir Ekinci, Serdar Ekingen, İdris Ekmen, Güler Elveren, Hasan Ensarioglu, Ferit Epözdemir, Ali Erdem, Refiya Erez, Farahdiba Ergül, Yaşar Ergül, Erdinç Ergün, Ersin Erincik, A.Hilmi Erkek, Mahmut Erkenek, Seher Erol, Azat Fazla, Zemzem Fedai Bali, S.Sırrı Feroğlu, Seydi Fırat, Ferbaba Fırat, Bedri Firat, Doğan Genç, Ahmet Göksu, Hakim Gönül, İhsan Güler, Sedat Güler, Gıyasettin Gültepe, Ali Naki Gündoğdu, M. Aydın Gündüğmüş, Hamza Gündüz, Fevzi Gündüz, Akın Güngör, Nevin Güngör Reşon, İbrahim Gürbüz, Kazım Gürbüz, Rıza Gürbüz, İlhan Güvenır, Erdal Güzel, Yasin Haskanlı, Tahir Hazar, M. Reşit Irgat, A. Ekber Işık, Baki Işıktaş, Rıfat İlhan, Şehmus İmişçi, Sevgi İnce, Ali İncesu, Kadir İzol, İhsan Kaçar, Hacı Kaçar, Şükrü Kaçmaz, Mustafa Kalkan, Şükrü Karaboğa, Bayram Karaca, İsmet Karadağ, Sıdık Karagöz, M. Ali Karagüzel, Bahri Zülküf Karakoç, Ramazan Karasin, Ehup Kart, Veli Kasımoğlu, Recep Kavuş, Bülent Kaya, Mehmet Kaya, Tuna Kayalar, Sabahattin Kepenek, Veysel Keser, Umit Keser, Yakup Keskin, Hakkı Kılıç, Mehmet Kılıç, Ahmet Kılıç, M. Şefik Kızılca, Nurettin Kızılkav, Filiz Kızılkaya, Mehmet Kızıltepe, Gülay Koca, M. Nazif Koç, Nusret Koç, Arif Koparan, Mehmet Korlaelçi, Osman Köse, M. Nuri Kurkmaz, Zozan Kurt, Hamit Kurt, Emin Kurtye, Adıl Kutay, İbrahim Kutluay, Lezgin Kutum, Erdal Kuzu, Mahir Malgaz, A.Cemil Mataracı, Abdullah Melik, Ekrem Miraç, Yüksel Mutlu, Hakan Mutlu, İbrahim Mutlu, Eşret Odabaşı, İsmail Odabaşı, Suten Oğraş, A.Melik Okay, Ali İhsan Okçu, Allattin Onart, Halit Oral, İlhan Öncü, Ali Öncü, Yavuz Önen, Veysi Öner, Kazım Öz, Aziz Özalp, Hikmet Özaydınlı, Şefik Özbay, Emine Özbek, Hikmet Özcan, M. Zeki Özcan, Mulazım Özcan, Kamil Özdemir, Kenan Özdemir, Lokman Özdemir, Mehmet Özdemir, Dursun Özdoğan, M. Sait Özek, Mehmet Şah Özerdem, Halil Özgen, Kemal Özgül, Ali Özler, Menduh Öztürk, Ali İhsan Parlak, Cihat Parlak, Mehdi Perinçek, Vezir Perişan, Rıza Polat, Derviş Polat, Seyfettin Polat, İlyas Poyraz, Yusuf Pulat, İbrahim Rojhilat, Mesut Rüzgar, Kazım Sağın, Ahmet Salıan, Sevim Salihoğlu, H.Hüseyin Saman, İbrahim Sarı, M. Can Sarı, İbrahim Seçkin, Faruk Serkan, Hasan Sertkaya, Muharrem Seven, Yaşar Seyman, Şevket Şevder Sezen, Şükran Sincar, Gürbüz Solmaz, Yusuf Söğüt, Nurettin Sönmez, Emin Süzen, Suna Şahin, Sait Şanlı, Ayhan Şanlı, Cemal Şen, Şihat Şengal, Vedat Şengül, Serdal Şimdi, Emir Ali Şimşek, Ferhat Şimşek, Sami Tan, Rıza Tan, M. Nuri Tanrıkulu, Cuma Tanrıkulu, M. Fatih Tanrıkulu, Tahirhan Taş, Nedim Taş, Muzaffer Taşcan, Mehmet Taşkıran, Kemal Taştan, Muharrem Tekin, Muammer Tekin, Emin Tekin, Hüseyin Timur, Mahmut Timurtaş, Nusret Tokdemir, Deniz Topkan, Fazıl Töre, K. Ali Tufan, Asım Tuncay, Sedat Tuncer, İsa Tunç, Uğur Turan, Nevzat Turgut, Ahmet Turgut, Hüseyin Turhan, Reşit Tuşar, M. Ali Tüy, Nedim Tüzün, Nevaf Uçar, Necip Uludil, A.Hikmet Uslu, Çetin Uyar, İbrahim Ülker, Mehmet Vural, Müyeser Vurunbigi, Halis Yakut, Orhan Yalçın, Sedat Yalçın, Reyhan Yalçındağ, Hülya Yaman, Serdar Yaman, Reşit Yaşar, Edip Yaşar, Atilla Yazar, Nadir Yektaş, Hülya Yener, Haci Yersın, Habib Yeşiltepe, Suat Yetişkin, Talıb Yıldırım, Mustafa Yıldız, Ümit Yıldız, Hamit Yıldız, Halit Yıldıztekin, Sebahettin Yılmaz, Mustafa Yılmaz, Ali Yılmaz, Seferi Yılmaz, Azize Yiğit, Murat Yikit, Özkan Yorgun, A. Rıza Yurtsever, Cemalettin Yüksel, Yücel Zülfükar, Mazhar Zümrüt, Hatice Zümrüt. Avukatlar (Baro Başkanları): Nevzat Anuk, Hakkâri, Hüsnü Ayhan, Sabri Çepik, Nuşirevan Elçi, Şirnak, Feridun Gökkan, Fethi Gümüş, Özgür Ulaş Kaplan, Necip Korkmaz, Sadun Öztürk, Sedat Özvin, Sezgin Tanrıkulu, Necati Yakışırer, Mazhar Yürek, Avukatlar: Mehmet Emin Adıyaman, A.Kemal Ahlasoğlu, Muhammed Akar, Süleyman Akkaya, M. Emin Aktar, Fikret Aktaş, Mustafa Aladağ, Hasan Aldanmaz, Mehmet Aliş, Semra Anda, Ruşen Arslan, Türkan Aslan, Mehmet Ali Aslan, Hüsnü Ayhan, Mustafa Ayzit, Ferhat Bayındır, Mehmet Bayraktar, Nezahat Paşa Bayraktar, Gülhan Bayram, Mesut Beştaş, Cimşit Bilek, Sevgi Binbir. Ali Bozan, Ercan Bozkurt, Bedia Buran, Hikmet Burçak, Baki Çelebi, Nizamettin Çelik, Murat Çiçek, Sedat Çinar, Ahmet Dağ, Hasan Dağtekin, Meral Danış-Beştaş, Sami Demir. Servet Demir, M. Ali Dinler, Baran Doğan, İrfan Dündar, Mehmet Ekici, Tahir Elçi. Yusuf Elitok, Muharrem Erbey, Piltan Erdoğan, Vatan Erler, Özgür Erol, Abdulrezzak Ertaş. Yusuf Eryol, Veysi Eski, M.Şerif Felekoğlu, Kazım Genç, Naim Geylani. Yekbun Geylani Aslan, Feridun Gökkan, İbrahim Güçlü, Abdulkadir Güleç, Ömer Güneş, Mustafa Güneş, Beyhan Günyeli. Celal Haras, Veysi Hızal, Mizgin Irgat, İsmail Hakkı Işık, İbrahim İnce, Fatma Dilek İncesu, Hacı Kabak, Filiz Kalaycı, Levent Kanat, Şenay Karababa, Yusuf Karataş, Bekir Kaya, Giyasettin Kaya, Mahir Kaya, Selahattin Kaya, Metin Kılavuz, Mahmut Kızılay, Sabahattin Korkmaz, Mustafa Köroğlu, Bedri Kuran, Mehmet Mızrak, Güven Özata. Kahraman Özçağin, Halil İbrahim Özdemir, Saim Özdemir, Alpay Özer, Serdar Özer, Mustafa Özer, Vedat Özkan, M. Nuri Özmen, Sadun Öztürk, Hasan Hüseyin Reyhan, Mustafa Rollas. Halit Salman, Aydın Satıcı, Sait Sever, İbrahim Sinemillioğlu, Zülküf Şahin, Cemşid Tabak, Nurettin Tanış, Mahmut Tanzi, Feridun Taş, Mahmut Taşcı, M. Hakan Tay. Sedat Töre, Bahattin Turşak, Yusuf Vargün, Baran Vural, Güneş Yağcı, Ender Yağmur, Nurettin Yasak, Ali Yaşar, Sami Yavuz, Hasan Yenice, Ahmet Yeşil, Faik Yıldırım. Canip Yıldırım, Resul Yuca, Mümtaz Yurtsever, Veysi Zeydanlıoğlu. Doktorlar: Nusret Ateş, Mehmet Zeki Budak, Orhan Budak, Muammer Değer, Mehmet Dılara, İlhan Diken, Ömer Ekşi, Adnan Güllüoğlu, Mahmut İlhan, Necdet İpekyüz, Mustafa Kaçar, Naci Kutlay, Mehmet Okçuoğlu, Hamit Özçelik, M. Kemal Parlak, Burhan Seyhanoğulları, Sabri Soysal, Ayten Tutam, Selim Ülger, Malur Yeşıldal, Rıfat Yüksekkaya. Bilim İnsanları ve Öğretim Üyeleri: İrfan Açıkgöz, Ahmet Adigüzel, Mehmet Akar, Murat Akbalik, Ali Akduran, Halil Aksoy, Yalçın Alçiçek, Tarik Altun, Doğan Angay, Hüseyin Anıl, M. Selim Aratemur, İsmail Ata, Nurettin Ataman, Nusret Ateş, Halil Ateş, Selahattin Atmaca, Ali Aylı, Abdurrahman Bakır, Çiğdem Binbay, Figen Binbay, M.Baha Bozkurt, Abidin Büyüksu, Mahmut Can, Mehmet Çalğan, Niyazi Çetinok, Habib Çınar, Sıtkı Dehset, Nezir Demir, Hayri Demirel, M.Baki Döner, Hüsamettin Duyar, Zahir Düz, Feyyaz Ekmen, M. Masum Eriğ, Ali Ersönmez, Erkan Eslek, Cafer Göçmen, Hüseyin Gözen, Mustafa Gül, Kemal Gültekin, Ali Gün, Yüksel Han, Fehim Işık, Hatun İldeniz, Ahmet İnan, Gülçin İsbert, Tayfun İşçi, Hasan Kaldık, Zeki Kanay, Alican Kaplan, Emine Karaaslan, Hacı Ali Karabıyık, Gıyasettin Karahan, Mehmet Ali Kaya, Musa Kazıcı, Ayfer Koçak, Aliye Korkmaz, Musa Kulu, Bişar Kulumaz, Fadime Kurt, Hasan Kurtay, Sedat Kuşsever, Kamil Kutlu, İbrahim Küreken, Emile Meşe, Lami Özgen, Hasan Özgüneş, Seyfettin Özkaçmaz, M. Ali Özkal, Uğur Paşa, Yusuf Polat, Mesut Saganda, Turan Sarıtemur, Nimet Sezgin, Kemal Söylemez, Tuncay Şaşar, Turgay Tarhan, Gökhan Taştan, Hacı Tekin, Celal Temel, Mahmut Toğrul, Sedat Tuncer, Faik Tunçtay, Yılmaz Turgut, Tuncer Uşar, Fikret Uyar, Cengiz Üstüntaş, Mustafa Vakit, Mehmet Yardımcı, Haci Yersin, Kadri Yıldırım, Ahmet Yıldırım, M. Tayip Yıldız, Dursun Yıldız, E.İnce Yılmaz, Turgut Yokuş, Ali Rıza Yumur, Hasan Yurtsever. Kemal Yüksel. Avrupa: Fahrettin Adsay, Aso Agace, Feqi Ahmet, Nezîr Akad, Abdullah Akagunduz, Mahmut Akbayır, Hamide Akbayır, Salih Akın, Hacı Akman, Hüseyin Akmaz, M. Emin Aktar, Şemsettin Aktaş, Fikret Aktaş, Rohat Alakom, Roni Alasor, Naile Aras, Faruk Aras, Günay Aslan, Mustafa Aslan, Hüseyin Aslan, Musa Ataman-Sosyal, Ziya Avcı, Bayram Ayaz, Aydın, Artist; Mustafa Aydogan, İbrahim Seydo Aydogan, Fergin Melik Aykoç, Ruşen Aytaç, Osman Aytar, Halid Azizoglu, Hêlin Baba, Kazım Baba, Kurdo Baksı, Melle Şafi Mehmet Ballı, Cemal Ballıkaya, Mahmut Baran, LAli Baran, Artist; Rojen Barnas, Cemal Batun, Newroz Bawer, Hüseyin Bektas, Serdal Benlı, Şefik Beyaz, Hasan Beydilli, Hüseyin Bildik, Hasan Bıldırıcı, Sidar Bıngöl, Xemgin Birhat, Sıddık Bozarslan, Şermîn Bozarslan, Hamit Bozarslan, At Ehess, Paris; Y. Serhat Bucak, Yılmaz Çamlıbel, Goran Candan, Director Of The Kurdish Library And Museum İn Sweden; Cankurd, ; Franck Cecen, Özlem Çekiç, Ali Haydar Celasun, Hanefi Celepli, Ahmet Çelik,; Rıza Çelik, Architect; Salim ÇelıkerCeladet Çelıker, Munzur Çem, Ferda Çetin, Hikmet Çetin, Fırat CewerıMûrad Cıwan, Cömert, Ahmet Dağ, Murat Dagdelen, Faysal Dağlı, Seyhmus Dagtekın, Sileman Demır, Mehmet Demir, Mustafa Demir, Gülseren Demirel, Ahmet Gulabi Dere, Aydın Dere, Delil Dilanar, Haydar Dıljen, Dino, Diyar, Tuncay Doğan, İbrahim Doğuş, Faruk Doru, Seyran Duran, Husên Düzen, Sami Ekici, Tahir Elçı, Kadir Emsız, Bedirxan Epözdemır, Hacı Erdoğan, Yasar Ertaş, Derwiş Ferho, Medeni Ferho, Kemal Görgü, Bilal Görgü, Baki Gül, Abdulkadir Güleç,Cemil Gündogan, İbrahim Gürbüz, Şehmus Güzel, Hediye Güzel, Rojan Hazım, Canê Inac, Metin İncesu, Işık İşcanlı, Haydar Işık, Keya Izol, Ender Karadaş, Yakup Karademır, Raşit Karakaya, Ahmet Kasımoglu, Fuat Kav, Kawa, Şerafettin Kaya, Zeki Kaynak, Ali Hüseyin Kerim, Ali Kılıç, Academic; Mustafa Kısabacak, Ali Haydar Koc, Süleyman Köksal, Demet Korkmaz, Seyîdxan Kurıj, Ziya Lacın, Mehmûd Lewendı, Recep Maraşlı, Faris Medeni Marsıl, Mehmet Menge, Cahit Mervan, ; Hesenê Mete, Şiyar Munzur, Emîn Narozı, Kendal Nezan, Özz Nujen, Mamoste Nujen, Cemal Onursal, M. Ali Oturan, Nihal Oturan, Serdar Özer, Mustafa Özer, Mehmet Özgül, Reşat Özkan, Fevzi Özmen, Maşallah Öztürk, Nalin Pekgül, Mustafa Peköz, ; Kemal Peköz, Celal Peköz, Gülistan Perwer, Singer; Sivan Perwer, Musician; Arzu Peşmen, Remzi Rasa, Painter; Şoreş Reşi, Baran Rızgar, Kazım Robar, Serdar Rosan, Rotinda Singer; Mehmet Şahin, Beser Şahin, Singer; Mahmut Şakar, Gıyasettin Sayan, Abubekir Saydam, Mukaddes Şahin, Şemdin, Singer; Nezir Şemmıkanlı, Seyithan, Singer; Hasan Sınemılıoglu, Zinar Soran, Reşad Sorgul, Kamer Söylemez, Zerin Tek, Mustafa Topkaya, Birusk Tugan, Sedat Tuncer, Veysel Turhan, Feleknas Uca, Member Of European Parliament; Şehmus Ülek, Mehmet Ulker, Mesut Uysal, Oktay Uzun, Yekta Uzunoğlu, Zinarê Xamo, ; Faik Yağızay, Rıza Yağmur, Yusuf Yeşilöz, Memo Yetkın, Mirhem Yiğit, ; Mehmet Emin Yıldız, Kerim Yıldız, Memo Yıldız, Mehmet Yüksel, İsmail Yurtdaş, Mümtaz Yurtsever, ; Reşo Zîlan, Zeynelabidîn Zınar, Ahmet Zîrek. (EÖ-TK)