BAŞBAKAN NEÇİRVAN BARZANİ: MALİKİ 140.MADDENİN UYGULANMASINDAN YANA’’

basbakan necirvan barzani PNA-Federal Kürdistan Bölgesi (FKB) Başbakanı Neçirvan Barzani, Irak Başbakanı Nuri el-Maliki’nin Irak Daimi Anayasasında bulunan 140.maddenin uygulanmasının yanında olduğunu ve bu maddenin uygulanmaması konusunda Irak’ta hiçbir siyasi düşüncenin olmadığını söyledi. Başbakan Barzani, Bağdat ziyaretinin sonuçları konusunda bir basın toplantısı düzenledi. Başbakan Neçirvan Barzani, Irak Başbakanı Nuri el-Maliki ve diğer üstdüzey  bazı Iraklı yetkililerle temel meseleleri görüştüklerini söyledi. Barzani, görüşmelerde petrol ve gaz yasası, Irak Daimi Anayasasında bulunan 140.madde ve Peşmerge meselelerinin ele alındığını söyledi.

Irak Daimi Anayasasında bulunan 140.madde konusunda Başbakan Barzani, “Şuana kadar Irak hükümeti tarafından 140.maddenin  uygulanmamasına yönelik hiçbir siyasi düşünce yok. Bilakis, Nuri el-Maliki bu maddenin (140.) güçlü bir irade ile uygulanmasında kararlıdır” dedi. Başbakan Neçirvan Barzani, “Her ne kadar raporunun içeriğinin  uygulanmasına bağlı değilsek de şimdi 140.madde konusunda BM’nin Irak Temsilcisi Steffan De Mistura’nın ikinci raporunu bekliyoruz. Ancak raporlardan sonra rapor ve öneriler üzerinde yanıtımız olacak” dedi.oil petrol kurdistan kerkuk kirkuk

Başbakan Barzani, Irak’ta yapılacak yerel seçimlerde Kürtlerin tutumu konusunda ise , “Seçimlerin yapılması  konusunda hiç bir sorunumuz yok. Kürdistan İttifakı’nın da Bağdat’ta teyit ettiği gibi seçimler zamanında yapılmalı” dedi. Kerkük seçiminin ertelenmesi konusunda da Başbakan neçirvan Barzani, “Biz Kerkük seçiminin ertelenmesi için hiçbir öneride bulunmadık. Eğer seçim zamanında yapılırsa destekleyeceğiz” dedi.

‘’PETROL VE GAZ SORUNU ŞEHRİSTANİ’NİN AÇIKLAMALARIYLA DEĞİL ANAYASAYLA ÇÖZÜLÜR’’ 

kurdistanflagborder2 PNA-Federal Kürdistan Bölge (FKB) Başbakanı Neçirvan Barzani, Kürdistan Bölgesi hükümetinin petrol boru hattı ile yurt dışına petrol göndermeye hazır olduğunu söyledi.  Başbakan, yaptığı açıklamada, Kürdistan Bölgesi hükümetinin petrol boru hattı ile yurt dışına petrol göndermeye hazır olduğunu söyledi. Başbakan, petrol ve gaz anlaşmaları konusunda Irak hükümeti ve Kürdistan Bölge hükümeti arasında siyasi düzeyde bir komisyon oluşturulduğunu söyledi. 

Başbakan, siyasi düzeyde oluşturulan komisyonun ömümüzdeki hafta çalışmalarına başlayacağını söyledi. Komisyon, Başbakan Neçirvan Barzani, Irak Başbakanı Nuri el-Maliki, Irak Devlet Başkanı’nın iki yardımcısı Tarik Haşimi  ve Roj Nuri Şaweys’ten oluştuğunu söyledi. Başbakan, eğer gelecekte teknik açıdan bir sorun çıkarsa bunun için de  bir komiyon oluşturulacağını ancak şuanda sorunun siyasi olduğunu söyledi.kirkuk kurdistan kerkuk

Kürdistan Bölgesi hükümeti ile Bağdat hükümeti arasındaki petol ve gaz sorunun Irak Petrol Bakanı Hüseyin Şehristani’nin açıklamalarıyla çözüme kavuşamayacağını söyleyen Barzani,  sorunun anayasayla çözüme kavuşacağını sözlerine ekledi.

0 Yorum: