Zana: Kendi dilimizi kendimiz geliştirmeliyiz

anadilde_egitim_batman_leyla_zanaDEP eski Milletvekili Leyla Zana, Kürtlerin kendi diline sahip çıkarak, kendi kurumlarında Kürtçeyi geliştirebileceğine vurgu yaparak, 'Devletten de taleplerimiz var. İlk başta anadilin yasal güvenceye alınması gerekir, asimilasyon ve engellerin kaldırılması gerekir. Dilin gelişebilmesi için koşulların sağlanması gerekir' dedi.

 

Batman'daki 'Anadilde eğitim istiyoruz' talebiyle gerçekleştirilen mitingde son olarak DEP eski Milletvekili Leyla Zana konuşma yaptı. Dilin anlam ve önemine dikkat çeken Zana, dilin bir milletin haysiyeti, şerefi, varlığı ve onun yaşam gerekçesi olduğunu söyledi. Ramazan ayında oruç tutan bir insan için su ve yemek kendisi için ne kadar kutsalsa bir halkın dilinin de o derece kutsal ve vazgeçilmez olduğunu belirten Zana, 'Bir halk kendi diline sahip çıkmazsa başka bir halkın sahip çıkmasını beklemesin. Halkın kendini var edebilmesi için öncelikle kendi diline sahip çıkıp yaşatması gerekir. Aynı zamanda bir egemen güç bir halkı yok etmek istiyorsa, ilk başta onun dili ve kültürüne yönelir. Dolayısıyla bizde kendi varlığımızı sürdürebilmemiz için dilimizi yaşatacağız ve geliştireceğiz. Millet, toprak, tarih ve kültür bir bütündür. Birisi olmadan diğeri olmaz. Bunların bir arada yaşaması gerekir' diye konuştu.kurt_ogrenci_anadil_yuruyus1
'Kendi dilimizi geliştirebiliriz'
'Çavê li deriyan xwelî li seriyan (Beklentisi olanın kafasına toprak yağar' şeklindeki Kürt atasözünü hatırlatan Zana, şunları söyledi: 'Biz kafasına toprak yağan bir millet değil, namuslu ve şerefli bir milletiz. Kendi dilimizi geliştirelim. Ve yaşamın her alanında kullanalım. Bütün eksiklerimizi gidereceğiz. Şu an da 15-20 yıl öncesine oranla çok çok avantajlıyız. Dilimiz, kültürümüz, her şeyimiz inkar ediliyordu. Ancak verilen mücadeleyle kültür kurumlarımız, basınımız gibi birçok alanda kurumlarımız gelişti. Bu kurumlar üzerinde her yerde her zaman çok rahat bir şekilde Kürtçe eğitimi verebiliriz. Kendimizi bu konuda geliştirebiliriz. Devletten de taleplerimiz var. İlk başta anadilin yasal güvenceye alınması gerekir, asimilasyon ve engellerin kaldırılması gerekir. Dilin gelişebilmesi için koşulların sağlanması gerekir.'
Zana'nın konuşmasının ardından Bahar Kültür Sanat Merkezi (BKSM) kadın müzik grubu Koma Nûjen, sahne aldı. MKM sanatçısı Bülent Turan'ın vereceği konserle miting sona erecek. BATMAN (DİHA)

'Kürtçe resmi dil olarak kabul edilsin'

anadilde_egitim_batman_qahir_bateyiTZPKurdi Sözcüsü Qahir Bateyi, Kürtlerin 'Demokratik özerklik' talebi ve kültürel haklarının tanınması gerektiğine dikkat çekerek, Kürtçenin resmi dil olarak kabul edilmesi ve yasal güvence altına alınarak, eğitim dili olarak kullanılmasının önündeki engellerin kaldırılmasını istedi.

 

Batman'daki 'Anadilde eğitim istiyoruz' mitinginde konuşan TZPKurdi Sözcüsü Qahir Bateyi, Kürtçeye dönük taleplerini dile getirdi. Kürtlerin 'Demokratik özerklik' talebinin ve hakkının tanınması gerektiğini dile getiren Bateyi, 'Şimdiye kadar dil ve kültür üzerinde uygulanan inkar ve asimilasyon giderilmeli. Kürtçeye pozitif ayrımcılık uygulanarak, gelişmesi için yasal güvence altına alınmalı. Bütün okullarda Kürtçe eğitim verilmeli. Kürtçe eğitimin gelişmesi için ekonomik ve teknik olanakların sağlanması gerekir. Türkiye hükümetinin artık inkar ve imha politikasından vazgeçerek, Kürt dilini resmi dil olarak kabul etmeli. Dünyada bütün halklar Allah tarafından yaratılmış. Bir dilin inkarı demek Allah'ın inkarı demektir. Türkiye, Kürtler ile birlikte Allah'ı da inkar ediyor. Artık bu inkardan vazgeçmeliler' diye konuştu.
Kürt sanatçıları ve siyasetçilerine de çağrıda bulunan Bateyi, her yerde ve her zaman Kürtçe konuşulmasını isteyerek, 'Kürt sanatçıların da bu yönlü çalışma yürütmesi gerekir' dedi.
DTP Siirt Milletvekili Osman Özçelik, Kürtlere yönelik beyaz katliam, asimilasyon ve inkardan vazgeçilmesi gerektiğini vurguladı. 'Bu hiçbir yerde kabul edilemez bir durumdur. Kürtlerin kültür ve dil hakkı yasal güvence altına alınmalı' diyen Özçelik, şunları ifade etti: 'Bir Kürt çocuğu 6 yaşına kadar Türkçe bilmiyor. Ancak ilkokula başladığında yeni bir dille tanışıyor. 6 yol boyunca öğrendiklerini hafızasından silmek zorunda kalıyor. Bu bir katliamdır, asimilasyondur. Türkiye devleti ilk önce Kürtlerin kültür ve dillerini inkar ediyordu. Ancak özgürlük mücadelesinin gelişmesiyle beraber Kürtçeyi tanıdı. Ancak herkes kendi evinde konuşabilir. Mücadelenin ilerlemesiyle birlikte artık kurs açabilirsiniz denildi. Ancak bununla yetinmiyoruz. Diyoruz ki, Kürt ve Türk halkı kardeştir. Türklere tanınan hakların hepsi Kürtlere de tanınması gerekir. Kürtlerin de her alanda kendi dilleriyle eğitim hakkına sahip olması gerekir.'
Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın anadil ile ilgili mesajının okunması sırasında ise alanda bulunan binlerce kişi, 'Bijî serok Apo' ve 'Bi can bi xwin em bi terene ey serok' sloganlarını attı. BATMAN (DİHA)

Dünya’da Anadil Sadece Türkiye'de Yasaklanıyor

anadilde_egitim_batman_bengi_yildiz


DTP Batman Milletvekili Bengi Yıldız, Kürtlerin ve Kürtçenin 80 yıldır inkar edildiğini, bunun dünyanın hiçbir yerinde yaşanmadığına dikkat çekerek, 'Her yerde Kürtçe eğitim için mücadele vereceğiz. Bunun için 'Êdî bes e' diyoruz. Kürt halkına da sesleniyoruz, dilinizle konuşmayanları protesto edin. Hepiniz Kürtçe için mücadele edin' dedi.

Batman'daki 'Anadilde eğitim istiyoruz' talebiyle düzenlenen mitingin açış konuşmasını İHD Şube Başkanı Av. Ferhat Bayındır, yaptı. Bayındır, 30 yıldır bölgede savaş olduğunu söyleyerek, 50 bin insanın yaşamını yitirdiğini belirtti. Ciddi ekonomik zararların yaşandığına dikkat çeken Bayındır, 'Ormanlar yakılıyor. Bunun nedeni Kürt sorunundan kaynaklanıyor. Çözülmediği müddetçe insanlar halen ölecek ve ormanlar yakılacak. Onun için Kürt sorununun demokratik yollarla çözülmesi gerekir. Anadil hakkı tanınmalı' diye konuştu.
'Kürtçe eğitim için mücadele edeceğiz'
Batman Milletvekili Bengi Yıldız, Parlamento'daki tüm çalışmalarının Kürt halkının anadil talebine yönelik olduğunun altını çizdi. Dünyanın hiçbir ülkesinde bir halkın anadilinin yasaklanmadığını dile getiren Yıldız, 'Sadece Türkiye'de yasaklanıyor. 80 yıldır Kürt dili inkar ediliyor. Dolayısıyla Kürtler de inkar ediliyor. Federal Kürdistan Bölgesi'nde Kürtler kendi anadilinde eğitim görürken, Türkiye'de bu tam tersidir. Türkiye'de geçen gün Berfin isimli çocuk Türkiye'ye gelemedi. Bu da dilin üzerindeki yasakların göstergesidir. Her yerde Kürtçe eğitim için mücadele vereceğiz. Bunun için 'Êdî bes e' diyoruz. Kürt halkına da sesleniyoruz, dilinizle konuşmayanları protesto edin. Hepiniz Kürtçe için mücadele edin' diye konuştu.
'İnkara ve asimilasyona hayır diyoruz'anadilde_egitim_batman_tzpkurdi_20_1
DTP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata, Kürtçe talebi için alanda olduklarını belirterek, şunları söyledi: 'Dilimiz gül bahçesine benziyor. Zazaki, Kurmanci ve Sorani, bunlar gülleridir dil bahçemizin. Kürt halkı kendi hakları için şimdiye kadar 28 isyan gerçekleştirdi. Halkımız dil eğitimi için meydanlarda. Dilimiz bizim yaşam kaynağımızdır. Onurumuz, varlığımızdır. Biz kültürsüz ve onursuz yaşayamayız. Onun için inkara ve asimilasyona hayır diyoruz. Çünkü kültürün, dilin inkarı, aynı zamanda Kürtlerin inkarıdır. Buna da Êdî bes e diyoruz.'
Mitin, TZPKurdi Sözcüsü Qahir Bateyi'nin yaptığı konuşma ile devam ediyor.
BATMAN (DİHA)

Dedesi öldürüldü o yargılanıyor

ercan_oksuzDicle Haber Ajansı Van muhabirleri Oktay Candemir ile Ercan Öksüz, Van Erciş'e bağlı Zilan Deresi'nde yaşanan Zilan Katliamı'na ilişkin yaptıkları 'Zilan Katliamı'nın tanığı konuştu' başlıklı haberi nedeniyle 3 yıl hapis cezası istemiyle hakim karşısına çıktı. Ercan Öksüz'ün dedesi Bêmal Öksüz'ün de Zilan'da katledilenler arasında olması ayrı bir trajediyi gözler önüne serdi.

1930 yılında Zilan Deresi'nde 15 bin kişi katledilmiş, katliamın yaşandığı dönemde 45 köy ateşe verilerek yakılmıştı. DİHA muhabirleri Ercan Öksüz ile Oktay Candemir de, 20 Eylül 2007 tarihinde Zilan Katliamı'nın tanığı Kakil Erdem'in tanıklığında katliamı haberleştirdi. Öksüz ve Oktay hakkında, 'Zilan Katliamı'nın tanığı konuştu' başlığıyla yayınlanan haber nedeniyle TCK'nin 216. maddesini düzenleyen 'Halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek' iddiasıyla 3 yıl hapis cezası istemiyle dava açıldı.
Öksüz'ün dedesi de katledildi
zilan~2 Dedesi Bermal Öksüz'ün de binlerce kişiyle Zilan'da katledildiği Ercan Öksüz'ün, katliamı haberleştirmesi üzerine yargılanması ise ayrı bir trajediyi ortaya koyuyor. O dönem 20 yaşında olan dedesi Bermal'in de 8 arkadaşıyla birlikte toplu mezarlara gömüldüğünü anlatan Öksüz, yaptığı haberin amacının basın özgürlüğü çerçevesinde halkı aydınlatmak olduğunu, hakkında dava açılmasının üzücü olduğunu söyledi.
'Sorumlular ortaya çıkarılmadı'
Türkiye'de karanlıkta kalmış bir tarih olduğunu dile getiren Öksüz, 'Biz gazetecilerin görevi karanlıkta kalan ve örtbas edilen gerçekleri ortaya çıkarmaktır. Özalp'ta 33 köylüyü öldürdüğü bilinen Orgeneral Mustafa Muğlalı'nın ismi aynı ilçedeki kışlaya verilirken, bize bu haberleri yaptığımız için dava açılıyor. Davanın katliamı yapanlara, yaptıranlara açılması gerekiyordu. Benim dedem katliamda katledildi ve bir daha cesedini dahi bulamadık. Bu katliamın gün ışığına çıkarılması için haber yaptım ve bundan sonrada bu yöndeki çalışmalarımı sürdüreceğim' dedi.
'Hamile kadınların karnını deştiler'
asimililasyon_politikalari Zilan Katliamı'nın tanıklarından Kakil Erdem, davalık olan haberde: 'Askerler, hamile kadınların karnını deşiyorlardı. Hamile kadınları öldürüp, çocuklarını karınlarından çıkarıyorlardı. İnsanları gözlerimin önünde kesiyorlardı. Benim gözümün önünde 3 akrabamın kafa derisini yüzdüler. İki kardeşi ağaçlarla döverek öldürdüklerini gördüm. Dağa kaçarak kurtuldum. 35 akrabamı öldürdüler. Katliam emrini İsmet İnönü vermişti. O katliamı hiç unutamadım. Bu katliamda ölenlerin çoğu Kurtuluş Savaşı'nda savaşmış insanlardı. Bu ülke için de savaştılar' diye konuşmuştu.
Dava ertelendi
3 yıl hapis cezası istemiyle açılan davanın ilk duruşması dün Van 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Duruşmaya Öksüz ve Candemir ile avukatları Murat Timur hazır bulundu. Duruşmada ifade veren Candemir ile Öksüz, bölgede yaşanan ve 'Zilan Katliamı' olarak bilinen olayla ilgili olayın görgü tanığıyla yaptıkları röportajı haberleştirdiklerini belirterek, haberde yorum yapmadıklarına dikkat çekti. Beyanlardan sonra mahkeme heyeti haberde ismi geçen Kakil Erdem ile yapılan röportaj CD'nin çözümü için duruşmayı 6 Kasım 2008 tarihine erteledi. VAN / DİHA Gundem
OKTAY CANDEMİR

MÜFTÜ: ''KERKÜK İL MECLİSİ KARARINI DESTEKLİYORUZ''

muftu kirkuk kurdistan iraqPNA-Federal Küristan Bölgesi (FKB) Parlamentosu başkanı Adnan Müftü, Parlamentonun bugün düzenlenen olağan toplantısında yaptığı konuşmada, Kerkük İl Meclisi’nin 140.maddenin uygulanmaması durumunda Kürdistan Bölgesine bağanacağına dair kararına destek verdiklerini söyledi.

 

 

Parlamentonun bugün sabah saatlerinde yapılan oturmunun açılış konuşmasını yapan Parlamento Başkanı Adnan Müftü, Xaneqin, ABD’nin Irak’a silah satışı, Kerkük il mecisi, yerel seçim yasası, Kürdistan Bölgesine henüz birleşmeyen bakanlıkların bireleşmesi gibi konulardan bahsetti.

Irak hükümetinde buluna bazı kesimlerin Irak’I geriye götürmeye çalıştığını söyleyen Müftü, bunun en açık delilin Irak Parlamentosunun yerel seçim yasası için çıkardığı 24. Madde olduğunu ancak bu maddenin Irak Devlet Başkanılığı tarafından veto edilerek parlamentoya geri yollandığını söyledi.

ABD’nin Irak’a savaş uçağı satacağı ile ilgili haber hakkında Müftü, ABD’in bu satışı şartlı yapması gerektiğini ve bu silahların Kürdistan Bölges ve halkına karşı kullanılmaması şartı ile yapması gerektiğini söyledi.

Kekük konusunda müftü, Kerkük il meclisinin 140.maddenin uygulanmaması durumunda Kürdistan Bölgesine bağanacağına dair kararına destek verdiklerini söyledi.

Son zamanlarda yaratılmak istenen Xaneqin sorunu hakkında Müftü, bu bölgede daha önce bir sorun yaşanmadığını ve bölgenin istikrarlı olduğunu ancak bu istikrarın ve güvenin bozulmaya çalışıldığını söyledi.

Kürdistan Bölgesi’nde hala birleşmeyen bakanlıklar konusunda Müftü, Kürdistan’da işlerin daha kolay yürümesi için bu bakanlıkları en kısa zamanda birleşmesi ve hükümetin de bu yönde gerekli adımları atması gerektiğini söyledi.

Benzer Haberler – Kaynak:

 www.KurdTime.blogspot.com

BAŞKAN TALABANİ BUGÜN BEYAZ SARAY’DA BUSH’LA BİR ARAYA GELECEK

President Talabani and Bush

PNA-Irak Devlet Başkanı Celal Talabani’nin bugün Beyaz Saray’da ABD Başkanı George W.Bush ile bir araya gelmesi ve burada bir konuşma yapması bekleniyor.

Amerika’nın Farsça yayın yapan Radyo Ferda, Devlet Başkanı Talabani’nin bugün Beyaz Saray’da Başkan Bush ile göreşeceğini duyurdu.

Radyo, görüşmenin ABD ile Irak arasında imzalanma aşamasında olan uzun vadeli güvenlik anlaşması ve ABD Başkanı Bush’un güvenlik durumunun düzelmesi durumunda gelecek aylarda Irak’tan yaklaşık 8 bin asker çekileceğine denk geldiğine dikkat çekti.
Devlet Başkanı Talabani, geçen ay başında sağlık kontrolü için ABD'ye gitmişti.

 

Kürdistan - HÜSEYİN: “DEBBAĞ’IN AÇIKLAMALARI HEWLER-BAĞDAT ÇIKARLARINA HİZMET ETMİYOR”


PNA-Federal Kürdistan Bölge (FKB) Başkanlığı Divanı Başkanı Dr. Fuat Hüseyin, Irak hükümetinin resmi sözcüsü Ali Debbağ’ın Xaneqin ilçesine yönelik açıklamalarının Hewler-Bağdat çıkarlarına hizmet etmediğini söyledi.

PNA’ya özel bir demeç veren Hüseyin, Ali Debbağ’ın açıklamalarının iyi olmadığını, Hewler-Bağdat ve Irak halkının çıkarlarına hizmet etmediğini belirtti.

Irak hükümet sözcüsü Debbağ, Kürdistan Bölge Hükümeti ile Irak hükümetinin Xaneqin konusunda hiçbir antlaşmanın yapmadığını söylemişti.

Hüseyin demecinde, Xaneqin ile ilgili yapılan antlaşmanın bir basın toplantısında Kürt ve Arap basını önünde açıklandığını hatırlatarak, FKB ile Irak hükümeti arasında sorunun olduğunu ve aynı şekilde 4’lü ve üçlü anlaşmanın arasında da sorun olduğunu ancak uygun bir anlaşmaya varmak için de görüşmelerin devam ettiğini kaydetti.

Kürtler Kürtçe için ayakta

 kurt_ogrenci_anadil_yuruyus2Kürtler anadilleri için ayakta
2008-2009 eğitim-öğretim yılının ilk gününde Kürt çocukları okullara gitmedi, yürüyüşler düzenledi, Kürtçe eğitim istedi
TZP Kûrdi'nin başlattığı 'Êdî Bes e Kürt Diline Eğitim Hakkı Tanınsın' kampanyası okulların açılmasıyla start aldı. Bölge'nin birçok il ve ilçesinde okulları boykot eden Kürt çocukları, Kürt dili üzerindeki yasakların son bulmasını talep etti. Düzenledikleri yürüyüşlerde yetkililere seslenen Kürt çocukları, 'Bırakın biz de diğer çocuklar gibi dilimizle eğitim görelim' çağrısı yaptı. Batman ise, yarınki büyük miting için tüm hazırlıklarını tamamladı.

 

Okullarda Kürtçe boykotu
2008-2009 eğitim-öğretim yılı dün itibariyle başladı. Ancak her yıl anadilde eğitimden mahrum olarak dersbaşı yapan binlerce Kürt öğrenci, bu ders yılı başında TZP Kûrdi'nin başlattığı 'Êdî Bes e Kürt diline eğitim hakkı tanınsın' kampanyası kapsamında okulları boykot etti. Ders yılının ilk günü okula gitmeyen Kürt öğrenciler, yürüyüş yaparak, okul önlerinde açıklamalarda bulunarak anadilde eğitime imkan ve olanak sağlanmasını talep ettiler.
Silopi'de binlerce kişi yürüdü
Okul boykotuna sahne olan Şırnak'ın Silopi ilçesinde biraraya gelen binlerce kişi TZP Kûrdi'nin başlattığı 'Êdî Bes e Kürt diline eğitim hakkı tanınsın' kampanyası kapsamında yürüyüş düzenleyerek, Kürtçe'nin de eğitim dili olması talebinde bulundu. DTP Silopi ilçe binası önünde toplanan ve aralarında yüzlerce ilköğretim öğrencisinin bulunduğu binlerce kişi Silopi Lisesi'ne doğru yürüyüşe geçti. Kadınların yöresel kıyafetleriyle katıldığı yürüyüşe öğrenciler de okul kıyafetleriyle katıldı. Yürüyüşte, 'Êdî Bes e em perwerdahiya bî zimane xwe dîxwazîn' yazılı büyük pankart açıldı. Yürüyüşe, Mem û Zin Kültür Merkezi bünyesinde faaliyet yürüten Koma Kulilke Botan Erbane grubu da erbane çalarak eşlik etti. Yürüyüş sırasında sık sık alkış ve zılgıtlar eşliğinde 'Zimane me çanda me ye', 'Zimanê me rumeta me ye', ' Em zımane xwe duazın', 'Be Serok jiyan nabe', 'Be zîman jiyan nabe', 'Em Seroke xew duxazîn' sloganları atılarak, 'Em perwerdehiya kurdi dîxwazîn', 'Zimane me kedxe nekın', 'Dilsiz yaşam olmaz', 'Yeter artık anadilimizi istiyoruz', 'Zimane kurdi bibe zimane fermi', 'Be ziman jıyan nabe' dövizleri taşındı. Yürüyüş nedeniyle polis yoğun güvenlik önlemi aldı. Polislerin, yürüyüş sırasında atılan sloganlara ilişkin sık sık DTP'li yöneticileri uyardığı gözlendi. Silopi Lisesi önünde sona eren yürüyüşün ardından basın açıklaması yapıldı. Açıklamayı okuyan Şırnak Kent Meclis Sözcüsü Kamil Acar, 'Çocuklarımızın anadilde eğitimlerini yapmaları en doğal haklarıdır. Kürt dilinin ink‰rı ve imhasına hep beraber 'Êdî bes e' diyoruz' dedi. Silopi Belediye Başkanı Muhsin Kunur da, bir millettin anadilinin aynı zamanda o milletin onuru olduğunu söyledi. DTP Şırnak İl Başkanı Halil İrmez de, 21 Eyül'de Cizre'de TZP Kûrdi'nin 'Êdî Bes e Kürt diline eğitim hakkı tanınsın' sloganıyla bir yürüyüş daha gerçekleştireceğini duyurdu.
Batman'da okullar boykot edildi
kurt_ogrenci_anadil_yuruyus3 Batman'da öğrenciler, anadilde eğitim talebiyle okulları boykot ederek, Kürtçe eğitim istedi. Yavuz Selim Mahallesi'nde bulunan Vali Zeki Şenal İlköğretim Okulu öğrencilerinin bir bölümü, anadilde eğitim talebiyle okula gitmeyerek, okulları boykot etti. Yaklaşık 50 öğrenci aileleriyle birlikte okul önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamada 'Zimanê min Qedexe neke', 'Em perwerdehiya bi zimanê xwe dixwazin', 'Zorak pêşerojên pêşeroj bi ziman nabe', 'Jiyan bi kurdî xweş e' yazılı dövizler taşındı. Kürtçe açıklama yapan öğrenci Rezan Bilir, 'Ben yine anadilimi evde bırakıp okula gideceğim. Öğretmenlerimiz yine bizimle yabancı dille konuşacak. Bir saniyeliğine durun ve düşünün kendinizi benim yerime koyun ve çocuklarınızı bizim yerimize koyun bakın ne kadar zor olacak her şey' dedi. Her çocuğun kendi anadiliyle eğitim görmesi gerektiğini belirten Bilir, 'Neden her çocuk kendi anadilinde eğitim görmüyor. Bıraksınlar bizde her çocuk gibi kendi dilimizle gülelim, eğitim görelim' diye konuştu. Açıklamanın ardından çocuklara Kürtçe hikaye kitapçıkları dağıtıldı. Ayrıca Batman'da bulunan bazı okullardaki öğrenciler de okullarının önüne gelerek, 'Em perwerdehiya bi zimanê xwe dixwazin' sloganlarıyla okulu boykot etti.
Nusaybin'de öğrenciler velileriyle yürüdü
TZP Kûrdi'nin 'Êdî Bes e anadilde eğitim istiyoruz' kampanyası kapsamında Mardin'in Nusaybin ilçesinde yürüyüş düzenleyen öğrenci ve veliler, anadilde eğitim talebinde bulundu. DTP Nusaybin İlçe Örgütü önünde biraraya gelen yaklaşık 100 öğrenci Barış Parkı'na doğru yürüyüşe geçti. 'Zimanê me çanda me ye', 'Zimanê me rûmeta me ye', 'Bêziman jîyan nabe', 'Zarok pêşeroje, pêşeroj bê ziman nabe' sloganları atıldığı yürüyüşte, 'Em perwerdehiya kurdi dixwazin' dövizleri taşındı. Yürüyüşe bazı öğrenciler okul kıyafetleri ile katıldı. Yürüyüş nedeniyle güvenlik önlemi alan polisler, 'Em perwerdehiya kurdi dıxwazın' (Ana dilde eğitim istiyoruz) dövizinin taşınmaması yönünde uyarıda bulundu. Uyarı üzerine polisler ile grup arasında kısa süreli tartışma yaşandı.
Barış Parkı'nda sona eren yürüyüşün ardından basın açıklaması yapıldı. Açıklamayı YDG Üyesi Sultan Akyüz Kürtçe yaptı. Akyüz, mücadelelerinin dil ve kimlik üzerinden toplumun özgürlüğü için olduğunu söyleyerek, okulların açılmasıyla birlikte dillerinin her zamanki politikalarla yine yok sayılacağını belirtti. Açıklama 'Bijî Serok Apo', 'Em zimanê xwe dixwazin', 'Zimanê me rumeta meye' sloganları ile sona erdi.
Cizre anadil eğitimi istedi
Şırnak'ın Silopi İlçesi'nde 'Yeter artık Kürt diline eğitim hakkı tanınsın' sloganı ile yapılacak olan eylemler öncesinde TZP Kûrdi Cizre'de etkinlik düzenledi. Mem u Zin Kültür Sanat Merkezi'nde (MKS) düzenlenen etkinliğe çok sayıda kişi katıldı. Etkinliğin açılış konuşmasını MKS'li küçük çocuklar yaptı. Etkinlikte konuşan çocuklar, anadillerinin okullarda yasaklandığını belirterek, Kürtçe eğitim talebi ile yürüyüşler gerçekleştireceklerini söylediler. Çocukların ardından kısa bir konuşma yapan TZP Kûrdi Cizre Komisyonu Üyesi Mirza Roni de, 80 yıldan bu yana Kürtlerin ana dillerinin yasaklandığı ve Türkçe'nin farz kılındığını ifade etti. Kürtlerin ana dili için büyük bir mücadele içinde olmaları gerektiğini ifade eden Roni, Kürtleri duyarlı olmaya çağırdı. Konuşmaların ardından Oremar şarkısı ile coşan vatandaşlar, halay çekti.
Van'da bakan okuluna yürüyüş
kurt_ogrenci_anadil_yuruyus1 Van'da, birçok kişi çocuklarını okulla göndermezken, birçok mahallede de yürüyüş düzenlendi. Yüniplik Mahallesi'nde sabah saatlerinde okulların açılışıyla okulla gitmeyen öğrenciler velileriyle beraber kitlesel bir yürüyüş düzenledi. Sağlık Ocağı yanında biraraya gelen öğrenciler, Kürtçe dövizler taşındı. Öğrenciler, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in açılışını yaptığı Müslüm Görentaş İlköğretim Okulu'na doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüşte sık sık 'Em zimanê xwe dixwazin' ve 'Bê ziman jiyan nabe' sloganları atıldı.
Hüseyin Çelik'i protesto öğrencileri polis okula yaklaştırmayarak, yürüyüşü engelledi. Öğrencilerin okula yaklaşmasına izin vermeyen polislerle veliler arasında kısa süreli tartışma yaşandı. Tartışmadan sonra grup dağıldı. Öğrenci ve veliler, Hacibekir Mahallesi'nde bulunan Dumlupınar ile Mustafa Cengiz İlköğretim Okulları önünde de anadil talepleriyle yürüyüşler yaptı. Öğrenciler yaptıkları yürüyüşten sonra derslere girmeden dağıldı. Derslerin boykot edildiği yerlerden biri olan Bostançi Beldesi'nde öğrencilerin derslere girmediği gözlenirken, Şafak Mahallesi'nde bulunan Ali Cevdet Bey İlköğretim Okulu önünde biraraya gelen öğrenciler anadil taleplerini sloganlarla dile getirdi. Öğretmenlerinde destek verdiği etkinlik mahalle arasında yapılan yürüyüşle son buldu.
Yüksekovada binler yürüdü
DTP Yüksekova ilçe binası önünde biraraya gelen aralarında Yüksekova Belediye Başkanı Salih Yıldız, Esendere Belde Belediye Başkanı Hursit Altekin, DTP'li yöneticiler, KSEK-DİSK temsilcilerinin bulunduğu binlerce kişi Ehmedi Xani Kültür Parkı'na kadar sloganlarla yürüdü. Yürüyüşte 'Biji Serok Apo', 'Bê Serok jiyan na be', 'PKK halktır halk burada', 'Vur gerilla vur Kürdistan'ı kur', 'PKK vuracak Kürdistan'ı kuracak' sloganları atan kitle, 'Em kurdin, em perverdehiya zimanê xwe dixwazin', 'Zimanê me qedexe neke', 'Bê ziman jiyan na be, zimanê me rumeta me ye' yazılı dövizler taşıdı. Yürüyüşte ayrıca 'Zimanparêzî welatparêzî ye', 'Bê ziman welatparêzî nabe' dev pankart açıldı. Yüksekova KÜRDİ-DER Şube Başkanı Besim Baykal, Kürt diline yönelik anlayışının kabul edilemez olduğunu belirtti. Öte yandan Yüksekova İlçesi'nde bugün düzenlenecek olan anadil yürüyüşüne emniyet yetkilileri 'Geçiş güzergahında yürüyüş olmaz' diyerek izin vermeyince TZP Kûrdî yetkilileri yürüyüş güzergahını değiştirme kararı aldı. Yüksekova KURDİ DER Başkanı Besim Baykal, 'Biz de bunun üzerine yürüyüş güzergahını değiştirerek Yüksekova DTP ilçe binasında bir araya gelerek Ahmedê Xani Parkı'na doğru yürüyüşe geçme kararı aldık' dedi.
Bulanık'ta kitlesel açıklama yapıldı
Muş'un Bulanık İlçesi'nde ise çok sayıda ilkokul öğrencilerin katılımıyla Bulanık Büyük Camii önünde basın açıklaması yapıldı. DTP İlçe Başkanı Osman Sönmez, 'Bütün Kürtler dilinden uzaklaştırılmaya çalışılıyor. Biz artık ana dilimiz olan Kürtçe'yi istiyoruz. Kendi dilimizde eğitim görmek istiyoruz' dedi. Açıklamadan sonra kitle ilçe merkezinde Kürtçe sloganlarla yürüyüş düzenlendi. Grup, olaysız bir şekilde dağıldı.
Hatay ve İskenderun'da da boykot
Hatay'ın Dörtyol, Erzin ve İskenderun ilçelerinde çok sayıda öğrenci TZP Kûrdi'nin yürüttüğü kampanya kapsamında okulu boykot etti. Okula başlamak için Türkçe öğrenmek zorunda kaldıklarını belirten Kürt öğrencilerden Nurşin Esen, 'Günlük yaşamımızda iki ayrı dil konuşmak zorundayız. Bu zorunluluk iki dili de eksik öğrenmemize ve eksik konuşmamıza neden oluyor. İyi bilmediğimiz bir dilde eğitim görmek de zor olduğundan başarısız oluyoruz' dedi. Hebun Baran ise, 'Biz de artık kendi dilimizde okumak ve yazmak istiyoruz. Bizim dilimiz de özgür olsun' diye konuştu.
Kurtalan: Herkes sahip çıksın
Siirt'in Kurtalan İlçesi'nde de yürüyüş düzenlendi. DTP Kurtalan İlçe binası önünde bir araya gelen kitle burada davul ve arbaneler eşliğinde bir süre halay çekti. Daha sonra geçilen yürüyüşte, 'Em Zimanê Dayika xwe dıxwazi, zimane me rumetameye', 'Anadilimde eğitim istiyorum', 'Anadilime yasal güvence', 'Disa disa serhildan seroke me Öcalan', 'Biji serok Apo', 'Em zimane xwe dixwazin' sloganları attı. Batman yolu üzerinde bulunan Saat Kulesi'ne kadar süren yürüyüşün ardından açıklama yapıldı.
Batman'da mitinge çağrı
Eğitim Sen Batman Şube Başkanı ve Miting Tertip Komitesi üyesi Selim Aratemur, 10 Eylül'de Batman'da yapılacak 'Anadilde Eğitim İstiyoruz' mitinginin hazırlıklarının sona erdiğini belirterek, tüm yurttaşları mitinge çağırdı. '21. yüzyılda olunmasına rağmen Kürt dili her türlü haktan yoksun' diyen Aratemur, Batman'da 10 Eylül'de 13.00 ile 18.00 saatleri arasında Musa Anter Halkevi önünde 'Anadilde Eğitim İstiyoruz' mitingine herkesi davet ettiklerini ifade etti. Mitinge, Eğitim Sen, Ses, Petrol İş, Genel İş Batman şubeleri ile Göç-Der ve çok sayıda sivil toplum örgütlerinin de katılacağını belirten Aratemur, mitingin barışa ve kardeşliğe vesile olmasını diledi.
İHD ve Eğitim Sen'den destek
TZP Kûrdi'nin başlattığı 'Anadilde eğitim istiyorum' kampanyasına İHD ve Eğitim Sen Adana şubeleri de destek vererek, Kürtlere asimilasyon politikalarına 'Dur' demek için anadilleriyle konuşmaları yönünde çağrıda bulundu. İHD Adana Şube Başkanı Etem Açıkalın, 'Anadilde eğitim istiyorum' kampanyasını desteklediklerini dile getirerek, Kürtlerin kendi anadillerinde konuşmaları, yazışmaları ve kendilerini ifade etmelerinin demokratik hakları olduğunu söyledi. Eğitim Sen Adana Şube Başkanı Güven Boğa ise Türkiye'de anadilde eğitim sorununun her geçen gün daha da derinleştiğini söyledi. Boğa, 'Yeni anayasa tartışmalarının olduğu bu günlerde, dillerin korunmasıyla ilgili anayasada belli ibarelerin yer alması gerekiyor. Türkiye'de herkesi Türk olarak görmek tamamen asimilasyoncu zihniyetin ürünüdür' dedi.
Batıda hem boykot hem heyecan vardı
Anadilde eğitim talebiyle Bölge'de öğrenciler ilk gün okul boykotu yaparken, Batı'da da yer yer Kürt öğrenciler ders başı yapmayarak, anadilde eğitim talebinde bulundular. Özellikle İstanbul'da ilk gün okula gitmeyen öğrenciler, anadilde eğitime olanak tanınmasını talep ettiler. Kısmi boykotlar haricinde 2008-2009 eğitim öğretim yılı Batıda renkli görüntülere yol açtı. Öğrencilerin arkadaşlarına ve öğretmenlerine kavuştukları için mutlu oldukları görüldü. 2008 2009 eğitim öğretim yılının başlamasıyla, sabah saatlerinden itibaren öğrenci ve veliler tatlı bir heyecan yaşadı. Okul bahçelerinde sıraya giren ve derse girmek için sabırsızlıkla bekleyen öğrenciler, en çok okul arkadaşlarını ve öğretmenlerini özlediklerini belirtti. Öğrencileri bu heyecanlı günlerinde velilerin de yalnız bırakmayarak okullara geldikleri görüldü. Okul bahçesi dışında tören izleyen veliler çocuklar sınıflara alınıncaya kadar bekledi. Öğrenciler sınıflara girerken güle oynaya büyük bir coşku yaşadı. Bu arada Milli Eğitim Bakanlığı uygulaması çerçevesinde öğrenciler, ders kitaplarını masalarının üzerinde hazır buldular. Trabzon'un Yıldızlı beldesinde ise yaptırılan ilköğretim okulu, kayıt alınmasına rağmen eksiklikleri nedeniyle açılmayınca, öğrenciler dersbaşı yapamadı. Bolu'nun Düzce ilçesinde ise, Bölge'den fındık toplamaya gelen işçilerin çocukları, okullarından uzak oldukları için dersbaşı yapamadılar. ALTERNATİF