Parklara Kürtçe çiçek isimlerinin verilmesi bile yasaklandı

berfin_cicekismi_yasak Berfin de yasak
Kürt sorununda açılım yaptığını iddia eden AKP hükümetinin Mart 2008'de valiliklere gönderdiği 'Eylem Planı', takır takır işliyor. Diyarbakır Valiliği, Kürtleri 'özel' asimilasyona tabi tutmakla yetinmedi, parklara Kürtçe çiçek isimlerinin verilmesini bile yasakladı
İsimler Mutlu'ya takıldı
Diyarbakır Kayapınar Belediyesi'nin 5 parka vermek istediği Kürtçe çiçek isimleri, Diyarbakır Valisi Hüseyin Avni Mutlu'ya takıldı. Vali Mutlu, Berfin (Kardelen), Nefel (Yonca), Daraşin (Yeşil Ağaç), Beybun (Papatya) ve Gülistan (Gül Bahçesi) isimlerinden sadece Gülistan'ı kabul etti.
Valinin Kürde alerjisi var
Mutlu, 21 Temmuz'da belediyeye gönderdiği yazıda, kabul etmeme gerekçesini 5393 Sayılı Yasa'da yer alan 'bölücü isimler'e dayandırdı. Kayapınar Belediyesi'nin daha önce de parklara verdiği Zeynel Durmuş, Devrêşê Evdî, Civan, Zembilfroş isimleri valilik tarafından reddedilmişti.
Mutlu yasaklarla mutlu
Kürtçe isimler konusundaki devlet tahammülsüzlüğü, yasalara rağmen sürüyor. Kayapınar Belediyesi tarafından yapımı tamamlanan 5 parka verilen Kürtçe isimler Diyarbakır Valiliği tarafından kabul edilmedi. Kayapınar Belediye Meclisi'nin oybirliğiyle parklara verdiği Gülistan, Berfin, Daraşin, Nefel ve Beybun isimlerinden sadece Gülistan ismini kabul eden valilik, diğer isimler için ise belediyenin yargıya gitmesini önerdi. Valiliğin bu kararı AKP'nin Bölge için valiliklere gönderdiği gizli eylem planını akıllara getirdi.
AKP'nin 'özel asimilasyon' planı
AKP'nin Bölge için valiliklere gönderdiği, gazetemizin 26 Haziran 2008 tarihli sayısında ifşa edilen eylem planı, işlemeye devam ediyor. Daha önce Sur Belediye Başkanı'nı Kürtçe hizmet verdiği için görevinden alan AKP'nin anti-Kürtçe uygulamaları park isimlerine kadar yansıdı. Kayapınar Belediye Meclisi, 7 Mayıs 2005 tarihinde, Park ve Bahçeler Birimi tarafından yapımı tamamlanan 5 parka Berfin (Kardelen) Nefel (Yonca), Daraşin (Yeşil Ağaç), Beybun (Papatya) ile Gülistan (Gül Bahçesi) isimlerini verilmesini oybirliğiyle karar altına aldı. Belediye Meclisi tarafından alınan bu kararlar İl Valiliği'ne onayına sunuldu. Ancak Diyarbakır Valisi Hüseyin Avni Mutlu imzasıyla 10 Haziran 2008 tarihinde belediyeye gönderilen yazıda, Belediye Meclisi'nin verdiği isimlerin incelendiğine dikkat çekilerek, Gülistan isminin onaylandığını diğer isimlerin ise 'adres ve Numaralamaya İlişkin yönetmeliğin 24 maddesine uygun olmadığından' onaylanmadığına dikkat çekti.
Valilik: Yargıya gidin
Valiliğin Nefel, Daraşin, Beybun ve Berfin isimlerini kabul etmemesi üzerine konu 9 Temmuz 2008 tarihinde Kayapınar Belediye Meclisi'nde yeniden görüşüldü. Yapılan görüşmede, Peyas Mahallezi 288 sokaktaki parka Berfin, 225 sokakta parka Nefel, 229 ve 231 nolu sokakların keşişme noktasına bulunan parka Daraşin, Diclekent Bulvarı 158 sokakta bulunan parka ise Beybun isminin yeniden verilmesi kararı verilerek Diyarbakır Valiliği'ne bildirildi. Diyarbakır Valisi Hüseyin Avni Mutlu imzasıyla 21 Temmuz 2008 tarihinde Kayapınar Belediye Başkanlığı'na gönderilen yazıda, 5393 sayılı Yasanın 81 maddesi uyarınca valilik tarafından onaylanmayan meclis kararlarının yeniden meclis gündemine getirilmesi eleştirilerek, 'Mülki amirce onaylanmayan sözkonusu meclis kararının yeniden meclis gündemine getirilmek suretiyle geçerli hale çevrilmesi mümkün değildir. Dolayısıyla belediye meclisince alınan mezkur karar geçersizdir. Bahsedilen sebeplerle 09.07.2008 tarih ve 85 sayılı meclis kararınız işleme alınmamış olup, istendiği takdirde belediyenizce onaylama işlemi konusunda idari yargıya başvurabileceği hususunda bilgi ve gereğini rica ederim' denildi.
Kayapınar Belediyesi tarafından daha öncede parklara konulan Zeynel Durmuş, Devrêşê Evdî, Civan, Zembilfroş isimleri Diyarbakır Valiliği tarafından reddedilmişti. ALTERNATİF

0 Yorum: