Kerkük = Kürt sorunu

osmanli-harita-kurdistan+ KIRKUK+KERKUK+ OTTOMANS+MAP+MAPS

Kürtler Kerkük ile Kürt sorunu arasındaki bağı iyi analiz etmeliler. Çünkü Kerkük şehri ile Kürtlerin kaderi aynı kefeye girmiştir. Kerkük şehri sahip olduğu petrol rezervlerinden kaynaklı emperyal güçlerin müdahalesine maruz kalıyor demek, tek başına eksik bir yaklaşım olur. Kerkük sorununu bu kadar çetrefilli kılan Kerkük'teki petrol yatakları değil. Bölgede yıllardır inkar ve imhaya maruz bırakılan Kürt sorununun kendisidir. Bölgedeki sömürgeci ve inkarcı rejimler tarafından Kürtler ve Kürdistan kabul edilmeden Kerkük sorununun adil bir biçimde çözülmesi düşünülemez. Bölgede Kürt sorunu çözülmeden Kerkük sorununun çözülebileceğini söyleyenler varsa bunlar ya kendilerini kandırıyorlar ya da Kürt kamuoyunu yönlendirmeye çalışıyorlar derim.image

 

Basını yakından takip edenler, 2005 yılında Güney Kürdistanlı üst düzey yetkililerden biri Suudi Arabistan Kralı tarafından davet edildiğinde Suudi Kral'ın Kürt yetkiliye Kerkük sorununu on yıllığına ertelemesi için 3.5 milyar dolar teklif ettiğini hatırlayacaklardır.

Bu durum karşısında akla gelecek ilk soru Kerkük sorununun ertelenmesinde Suudi Arabistan'ın ne çıkarı olabilir?

Suudi Arabistan'ın çıkarı ekonomik mi?

Yoksa bölgedeki politik dengeler mi?

Peki ya Türkiye'nin Kerkük sorunu?

Bu sorun gerçekten ekonomik ya da Türkmenlerle alakalı bir durum mu?

Yoksa Türkiye'nin Kürt sorunu noktasındaki inkarcı yaklaşımı mı?

Aynı şekilde İran, Suriye, Ürdün, Katar, Mısır ve ABD'nin Kerkük'ün adil çözümünden yana olmamalarını sadece Kerkük'teki zengin petrol yataklarıyla izah etmek mümkün mü?Asıl Kerkük sorununu çıkmaza sokan bölgesel anlamda çözümü bekleyen Kürt sorunudur. Bu durum görülmeden Kerkük sorununun vahameti anlaşılamaz.9162-kerkuk140

 
Kerkük şehri, bölge ve uluslararası tüm politik dengelerin üzerine kurulmuş bir durumdadır. Bu şehrin bir taşını oynatmak ya da değiştirmeye çalışmak, bölgedeki tüm dengeleri yerinde oynatmak demektir. İşte Kerkük şehrine bu politik karakteri giydiren Kürt sorununun kendisidir. Bu yüzden hiçbir Kürdün Kerkük sorununu Kürt sorunundan ayrı görmemesi gerekiyor.
Sorun iyi tahlil edilmeden çözüm yöntemini de bulmak güçtür. Zaten sorunun karakteri çözümün rehberidir. Kerkük sorununun adil çözümünü Kürtler başka güçlerden beklemesinler. Nasıl ki Kürt sorununun çözümü başka güçlere havale edilmeyecek kadar ağır ve önemli bir sorun ise Kerkük sorunu da ancak Kürtlerin kendi öz güçleriyle çözecekleri bir sorundur. Çözümün temel gücü, sorunun muhatabı ve çözüm yöntemi iyi anlaşılmasa sorunun çözümü için oturulacak masada Kerkük ile birlikte Kürdistan da kaybedilebilinir.
Bu kısa analizden sonra Irak Parlamentosu'nun onaylamış olduğu yerel seçim yasası olan 24 maddeye bakabiliriz.


24 madde;
Kerkük'te yapılacak seçimler altı ay ertelenmeli; bu altı ay içerisinde Kerkük yönetimi 32 Arap, 32 Türkmen, 32 Kürt ve 4 Hıristiyanlardan oluşmalı. Bu altı ay içerisinde Kerkük yönetiminin alacağı tüm kararlar sonrasında geçerli kılınacak.kirkuk sunni shi a kurd arab usa un iraq


Irak Parlamentosu bünyesinde Kerkük sorunun çözümü için bir komisyon çıkarılacak bu altı ay içerisinde komisyon Kerkük sorununun çözümü için rapor hazırlayacak.
Kerkük şehrinin güvenliği ve asayişi Orta ve Güney Irak'tan gelecek özel askeri güçlere devredilecek. Bu askeri güç içinde ancak Iraklı olanlar yer alabilir. Kerküklüler bu ordu içerisinde yer alamaz, çünkü bunlar güven vermemektedir. (Aynı zamanda Kürtler de yer almayacak)
Kerkük şehri 2003 yılındaki haliyle kabul edilmeli. Yani Irak düştükten sonra Kerkük'e yerleşen Kürtler geldikleri yere geri gönderilmeli, çıkarılan Araplar da tekrardan Kerkük'e geri dönmeliler.
Bu maddenin içeriğine baktığımızda sadece ön görülen Kerkük şehrinin paylaşımı değildir. Aynı zamanda Kerkük şehrini tümden almak, Kürt rengini yok etmektir. Çünkü kabul görülen çözüm Kerkük'ün 2003 yılındaki halidir. Bu da sorunun çözümü için Baas politikaları sonucu oluşturulmuş bir Kerkük'ü ön görmektir.KURDISTAN
İşin esas ilginç olan kısmı ise Kürt liderlerinin bu formülü önermiş olmalarıdır. Bugün Irak parlamentosunda bu maddenin geçmemesi için tüm Kürt parlamenterler oturumu terk ederken bu formüllün kimin önerdiğine hiç kafa yormamaktadırlar. YNK lideri aynı zamanda Irak Cumhurbaşkanı olan Celal Talabani, Türkiye ile yapacağı görüşme öncesi 2 Şubat 2008 tarihinde Kerkük'e giderek Arap ve Türkmen liderlerle yapmış olduğu görüşme sonrası basına yapmış olduğu açıklamada; 'Türkmenlerin kendisine önermiş olduğu yedi maddelik bir öneri paketini kabul ettiğini, ayrıca Kerkük İl Meclisi'nde eşitlik ilkesi sağlandığını, buna göre 32 Türkmen, 32 Arap, 32 Kürt üyeden oluşacak bir tablo belirlediklerini ve il meclisinin buna göre yürüyeceğini' açıkladı. Arkasında 4 Haziran 2008 tarihinde Dubai'de Neçirvan Barzani, Reuters'e vermiş olduğu demeçte, Celal Talabani'nin Kerkük sorunu için önermiş olduğu 32'lik formüllü destekler açıklamalarda bulundu. Kürt liderlerin bukurdistan_ heart turks arabs and persian açıklamalarından sonra süreç işlemeye başladı, Irak parlamentosunun aldığı kararla bu güne gelindi.
YNK Lideri Celal Talabani'nin bu yasayı veto etmesi kendi kamuoyunu rahatlamaya dönük bir tutum olarak görülüyor. Çünkü yasa Celal Talabani'nin Kerkük'te basın önünde dile getirmiş olduğu öneriden başka bir şey değildi.
Esas sorun hiçbir şekilde Kürtlerin çıkarına olmayan bu önerilerin neye karşılık yapıldığıdır. Kürt kamuoyu gizli kapılar ardında kendi kaderlerinin tayin edilmesine izin vermemelidir. Sözkonusu Kürt halkının kaderiyse tartışma ve çözüm yolları kamuoyu önünde yapılmalıdır. YUSUF ZİYAD

 

İLGİLİ HABERLER

Emir Türkiye’den geldi

KERKÜKLÜLER KARARI ‘’KÜRDİSTAN BÖLGE YÖNETİMİNE BAĞLANMAK İSTİYORUZ’’

'Kerkük Kürtlerin yüreğidir'

YNK : Türkmen Cephesi 4 Kürdü öldürdü

'Ergenekon'un avukatı' Baykal'ın açıklamaları ve ITC saldırısı failleri gösteriyor

Kerkük'te İran, Türkiye, Suudia Arabistan'ın anti-Kürt ittifakı ve ITC parmağı

KERKUK ,ERBiL’DEN SONRA SÜLEYMANİYE’DE  BÜYÜK PROTESTO

KÜRDİSTAN BÖLGE BAŞKANLIĞI’NDAN İNTİHAR SALDIRISINA KARŞI SERT KINAMA...

ERGENEKON IRAK FELLUCE’YE NE GÔNDERDI?

İsyan çağrısından sivil katliama

ITC , ‘’HALKA ATEŞ AÇIN’’ TALİMATI VERDİ...

Sağlık Bakanı: Kerkük'te 25 kişi öldü, 180 kişi yaralandı

Türk hükümeti, Federe Kürdistan’ın içişlerine karışacağını “tehditlerle” teyit etti!

0 Yorum: