‘Botlarımızın içi kan doluyordu’

ermeni_soykirimi_tanigi 1915 Ermeni tehciri döneminde 11 yaşında olan Abdurrahman Yavuz, Urfa'ya getirilen binlerce Ermeni'nin kurşuna dizildiğini, öldürülenlerin cesetlerine de kurşun sıkıldığını belirtti. Olayları silik de olsa hatırlayan Yavuz, katliamı, 'Öyle günler gördüm ki tam mahşer gününü andırıyordu. İnsan ölüleri o kadar artmıştı ki atılan kurşunlar yine ölülere değiyordu. Yürüdüğümüzde toprakta biriken kan botlarımızın içine giriyordu' cümleleriyle anlattı.
İnsanlığa karşı işlenen uluslararası siyasi bir suç sayılan Ermeni Soykırımı'nın olup olmadığına yönelik tartışmalar sürerken, katliam o dönemin tanıklarının belleğinden ise silinmiş değil. Osmanlı döneminde 'ülkeyi bölecekler', 'işbirlikçi' oldukları iddiasıyla 1915 yılında Suriye çöllerine tehcir edilen Ermenilerin yaşadıklarına tanıklık edenlerden biri de Abdurrahman Yavuz. 104 yaşında olan Yavuz, o dönemi silik de olsa hatırlıyor. Yaşananları mahşer günü olarak tanımlayan Yavuz, o dönem ülke genelinde toplanan Ermenilerin Urfa'ya getirildiğini ve günlerce Urfa'da tutulduğunu söyleyen Yavuz, o günlerin insanın içini kanatacak kadar acı olduğunu hiçbir zaman unutamadığını söyledi. Şu an yaşadığı Çamurlu (İngilik) köyüne binlerce Ermeni'nin 'Suriye götürülecek' diye getirildiğini söyleyen Yavuz, köye getirilenlerin çoğunun vahşice öldürüldüğünü söyledi. Ermenilerin 'Suriye'ye götürülecek' denilerek, binlercesinin yollarda öldürüldüğünü belirten Yavuz, yaşananlara tanık olmanın bile insanı yıktığını kaydetti. Öldürülen insanların kanından toprağın kızıla boyandığını söyleyen Yavuz, kurşunlardan ölülerin bile nasibini aldığını belirtti.

Ermeni Soykırımı tehciri
'Toprak kızıla boyandı'
Birçok Ermeni çocuğunu Kürt aileleri tarafından gizlice koruma altına alındığını ifade eden Yavuz, halen birçoğunun yaşadığını söyledi. Yavuz, 'Öyle günler gördüm ki tam mahşer gününü andırıyordu. İnsan ölüleri o kadar artmıştı ki atılan kurşunlar yine ölülere değiyordu.

Yürüdüğümüzde toprakta biriken kan botlarımızın içine giriyordu. İnsanları grup grup getirip öldürüyorlardı. Ben o zaman yaşananlara anlam veremeden yaşananları anlamsızca izliyordum' dedi. Grup grup getirilen Ermenilerinden önce erkeklerin sonra da kadın ve çocukların öldürüldüğünü ifade eden Yavuz, yaşananları şu cümlelerle anlattı: 'Getirilen kadınların birçoğunun ırzına geçildi. Kimisi kaçarak kendini kurtardı ama çoğunluğu öldürülmekten kendisini kurtaramadı. İnsanlar öyle bir duruma geldi ki kurşuna dizilmektense kendi ölmeyi tercih etti. Kadınlar kendisini çaylara atıyor ve insan ölüleriyle doluyordu su yüzeyleri. İşte böyle belki anlatılacak çok şey var ama hepsi hafızamdan silinmiş.' URFA – DİHA VOLKAN BORA

0 Yorum: